Copilul in vacanta: ghid pe varste

Copilul in vacanta: ghid pe varste

Irina Olteanu - Redactor Senior

Iata ca a sosit vacanta mare iar cei mici, fara scoala sau gradinita, au program de voie. Ti-am pregatit o multime de sfaturi legate de petrecerea concediului impreuna, de la o mamica, specialist in psihologie si de la o alta mamica, amatoare de calatorii.

Au participat la realizarea acestui articol doamna Simona Cernea Psiholog clinician acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania si psihoterapeut in formare cognitiv comportamentala, pe care o puteti gasi pe pagina facebook www.facebook.com/pages/Pentru-suflet-Psiholog-Simona-Cernea/626081074129000 si doamna Adriana Cocic, mama calatoare si owner minicalatorii.ro pe care o puteti gasi pe pagina de facebook www.facebook.com/miniCalatorii.

Reguli pe varste

Adriana Cocic: Regula noastra de baza atunci cand calatorim cu copiii, indiferent ca vorbim de un bebelus de trei luni sau de un copil energic de doi ani, este aceea de a lasa asteptarile acasa. Citim despre ce e de vazut si de facut la destinatie, ne gandim pe unde ne-ar placea sa ne plimbam, insa nu ne organizam vacanta in cele mai mici detalii. Daca noi am avea un plan foarte bine pus la punct - vrem sa vedem muzeul X, sa mergem la casa memoriala Y si sa ne plimbam prin gradina Z - iar cel mic ne-ar sabota involuntar, am deveni frustrati. Copilul ar simti imediat frustrarea si-ar deveni si el mai agitat, am intra intr-un cerc vicios.

vacanta

La fata locului ne orientam dupa programul celui mic si incercam sa ne limitam la a vizita o singura atractie pe zi. Facem asta de dimineata, cand suntem cu totii mai odihniti, iar dupa masa ne relaxam la hotel, mergem la locul de joaca, la piscina sau ne plimbam pe malul marii.

Atunci cand parintii pleaca in concediu cu copii mai mici de un an, cred ca ar trebui sa fie atenti la cateva lucruri:

In destinatia aleasa, strazile permit transportul copilului cu caruciorul? Exista destinatii in care, pentru a avea mobilitate, singura varianta e folosirea sistemelor de purtare a copiilor. Oraselele de pe varfurile dealurilor toscane sunt un exemplu. Au stradute pietruite, in panta, trotuare inguste sau inexistente pe care un carucior doar ii incurca pe parinti. La fel si in Bali, unde localnicii nu cred in mersul pe jos sau in utilitatea trotuarelor.

In destinatia aleasa, veti gasi mancare pe placul si nevoile celui mic? Daca parintii pleaca in concediu in plin proces de diversificare e important sa stie ce-i asteapta la destinatie. Daca sunt dispusi sa le dea celor mici borcanase, e bine sa verifice ce branduri vor gasi in concediu si care sunt cele mai bune dintre cele disponibile. Daca nu vor sa apeleze la borcanase, pot opta pentru inchirierea unui apartament complet utilat unde pot sa pregateasca piureurile celor mici. Airbnb.com poate fi de un real folos in acest sens.

Pentru copii mai mari de un an, cred ca ar trebui sa verifice daca:
Locul ales pentru concediu ii permite celui mic sa se deplaseze in siguranta? De la un an incolo cei mici incep sa mearga si vor sa exploreze locurile noi in care ajung. Daca spatiul exterior are zone periculoase pentru ei (o rapa in care pot aluneca, scari fara balustrada etc.) parintii vor fi tot timpul stresati, chiar daca ii insotesc in permanenta pe micii exploratori.

Exista spatii de joaca/activitati pentru cei mici? Daca in primul an de viata cei mici isi petrec majoritatea timpului mancand, dormind si studiind mediul inconjurator, dupa aceea devin din ce in ce mai interesati de leagane, de activitati si experiente diverse. E drept ca o frunza care pluteste-n aer si se aseaza pe iarba poate sa fie ceva extrem de captivant pentru ei. Isi pot ocupa timpul cu observatul furnicilor in actiune. Insa un spatiu de joaca in care sa-si mai arda din energie nu e niciodata o idee rea.

Sfaturi pentru alegerea locatiei

Simona Cernea: Alegerea locatiei este foarte importanta; daca preferam un concediu la mare, ar trebui sa ne orientam spre o unitate de cazare cat mai aproape de plaja (astfel scadem timpul petrecut pe drum intre posibile urlete, plansete si sughituri datorate oboselii, faptului ca cel mic nu isi dorea sa plece de pe plaja sau ca mami nu vrea sub nici o forma sa ii cumpere vata aceea de zahar mare si roz fix inaintea mesei de pranz). Din experienta proprie, spun ca un balcon este absolut necesar, indiferent ca il folosim pentru a usca prosoapele, hainutele murdare de inghetata sau pentru siesta de pranz a parintilor atunci cand cel mic doarme.

Tot la capitolul informatii pe care ar trebui sa le avem despre locatie se numara marimea camerei (daca cel mic doarme in patut sa fim siguri ca avem unde sa il montam, tinand cont ca multe hoteluri vechi au camerele atat de mari cat sa incapa 1 pat si o singura persoana in picioare langa) si eventualele facilitati pentru copii: loc de joaca si daca este corespunzator categoriei de varsta a copilului, piscine pentru copii, lift pentru etajele superioare si rampa pentru carucior (putem alege oricand o unitate de cazare fara aceste facilitati, dar alegerea trebuie sa fie asumata si in nici un caz sa nu presupunem ca ele trebuie sa existe oriunde).

De asemenea, ne intereseaza si aria inconjuratoare pentru a face cea mai buna alegere in functie de preferintele fiecaruia: o zona centrala, in apropiere de baruri si terase poate fi la indemana pentru luat masa dar se poate dovedi zgomotoasa noaptea, un hotel retras iti poate oferi liniste, dar poate fi incomod sa ajungi sa cumperi chiar si o sticla cu apa; pe lista personala de preferinte se numara ca in apropiere sa existe cel putin un supermarket si neaparat o farmacie. In plus, mai ales in cazul in care copilul este mic si destul de imprevizibil, in ceea ce priveste eventualele boli sau crize as opta pentru o modalitate de rezervare si plata care sa permita o anulare fara costuri sau cu costuri cat mai reduse, pentru ca varicela sau enterocolita nu tin cont in general de faptul ca peste doua zile avem rezervari la mare. Nu as vrea sa se inteleaga ca militez pentru un pesimism accentuat si ca mai bine suflam si in iaurt, dar atunci cand pleci insotit de cel mic este abosut necesar sa speri la ce este mai bine si mai frumos, dar si sa fii pregatit pentru lucruri mai putin placute, iar cu un plan B bine pus la punct reusesti sa reduci frustrarea.

Citeste si:

5 destinatii amuzante pentru o excursie cu copilul tau 

17 locatii de vacanta din lume perfecte pentru copii  

vacanta

Sfaturi pentru mijlocul de transport 

Simona Cernea: Urmatorul punct de organizat este mijlocul de transport. Personal, la primul concediu insotita de cea mica am ales o destinatie in Romania si am decis sa mergem cu masina, deoarece nu m-am simtit suficient de puternica nici macar sa ma gandesc ca nu s-ar simti confortabil in avion si ar degenera in cateva ore de plans si agitatie insotite de vreo 200 de perechi de ochi mustratori care nu vor sa isi inceapa vacanta cu urletele si sughiturile ingerasului meu. Asadar, o statiune la 4 ore de mers cu masina, in intimitatea propriei familii si cu posibilitatea de a face oricand o pauza au fost solutia potrivita pentru noi. De luat in calcul raman si ora de a pleca de acasa (militez pentru o ora la care cel mic este odihnit) si gentuta organizata special pentru drum (indiferent de modalitatea de transport pe care o alegem - fie masina, avion sau tren- trebuie sa avem la indemana apa sau lapte, ceva de rontait, 1-2 jucarioare preferate si eventual un gadget- cd, telefon, tableta- cu ceva muzica preferata de copil).

Sfaturi privind insotitorii in vacanta 

Simona Cernea: O alta intrebare pe care parintii ar trebui sa si-o adreseze este cu cine plecam in vacanta? Tot in functie de obiectivele fiecarei familii se va lua decizia daca vor pleca singuri, pentru a-si oferi un timp numai al lor, daca aleg sa mearga insotiti de bona sau de o bunica, pentru a avea si parintii timp pentru ei in calitate de cuplu, daca vor merge impreuna cu un grup de prieteni. In cazul ultimei variante este de luat in calcul daca prietenii au sau nu copii si daca acestia au varste apropiate, pentru ca daca exista prea multe diferente grupul nu va fi coeziv. Sa ne ferim de asteptari nerealiste crezand ca daca grupul este mai mare timpul pe care parintii il vor avea la dispozitie doar pentru ei va fi mai mare, deoarece copilul va trece din mana in mana si din mama in mama.

vacanta

Sfaturi pentru organizarea bagajelor 

Simona Cernea: Tot la capitolul organizare anterioara plecarii se afla organizarea bagajelor. Cum impachetam astfel incat sa nu luam toata casa in portbagaj (nici o sansa sa incapa!), dar nici Doamne Fereste! sa uitam paturica preferata sau jucarioara de somn? Cu grija la detalii, rabdare, o lista prioritizata, valizele efective ca sa stim cand nu mai incape nici un ac rezolvam si problema aceasta. Ce sa nu uitam sub nici o forma acasa: biberoane si lapte daca varsta o cere insotite de modalitatea de a incalzi apa, trusa de medicamente si prim ajutor cat de mica se poate (pentru acest motiv am zis ca mai bine avem o farmacie in apropiere), orice obiect sau consumabil care stim ca este necesar si nu se poate obtine de la orice magazin (scutece pentru apa, creme speciale pentru plaja, mancare pentru bebelusi ambalata daca e musai), cateva jucarii si neaparat prietenul de somn daca exista, hainute pentru vreme rea, hainute de joaca de care sa nu ne para rau daca se distrug (mai bine un copil mozolit de nisip si inghetata dar fericit, decat o printesa in rochie de seara trista ca nu are voie sa se aseze pe jos pentru ca strica volanasele), voia buna, rezistenta la frustrare, pregatirea de a face concesii si puterea "de a trece peste" nu trebuie uitate nici ele acasa, avem mare nevoie de aceste resurse.

Citeste si:

Strategii eficiente pentru bagajul de vacanta al familiei 

Trusa medicala obligatorie pentru vacanta cu copilul tau 

Vacanta la mare, cu micutul: tot ce trebuie sa stiu 

vacanta

De retinut 

Simona Cernea: O parere personala este sa nu folosim vacanta pentru schimbari majore in viata si obiceiurile copilului, nu vom incerca asadar sa il obisnuim fara suzeta, sa il dezobisnuim de pampers, sa il invatam sa doarma cu lumina stinsa daca pana acum era aprinsa, sa faca la olita sau sa manance iaurt desi stim ca nu ii place si vom astepta pana ne intoarcem din concediu pentru a introduce orice astfel de modificare in rutina zilnica. Schimbarea mediului reprezinta un factor stresor intrinsec pentru a adauga cu buna stiinta si altii.

Ca o concluzie la cele spuse anterior, primul concediu cu copilul poate fi foarte placut si poate aduce cu el un sentiment de implinire si binemeritata odihna daca ne asumam noul rol, acela de parinti, daca intelegem ca cel mic are nevoile si dorintele sale care trebuie luate in considerare si daca acordam un timp suplimentar planificarii si organizarii vacantei, astfel incat sa limitam cat mai mult pe de o parte imprevizibilul si anxietatea produsa de necunoscut si pe de alta parte frustrarea produsa de lipsa activitatilor pe care cuplul obisnuia pana acum sa le desfasoare in vacante si care acum nu mai sunt posibile.

Adriana Cocic: Concediile ii scot pe cei mici din mediul cunoscut si zona de confort. Unii se adapteaza din zbor, altii au nevoie de sustinere si rabdare. Ca parinte, poti sa-l ajuti pe cel mic organizand vacanta si in functie de rutinele de acasa. Gandeste-te ce obiceiuri il ajuta pe copil sa faca fata cu brio unei zile obisnuite (dormitul la anumite ore, jucaria preferata, plimbarile de dimineata prin parc) si tine cont de ele atunci cand organizezi plecarile din oras.

Daca e prima experienta in deplasare cu cel mic, parin?ii ar putea sa opteze pentru:
- zboruri scurte si fara escale
- destinatii cu diferente de fus orar de maxim doua ore
- destinatii cu infrastructura bine pusa la punct si acces facil la serviciile medicale
- unitati de cazare axate pe gazduirea familiilor cu copii

Indiferent de varsta copilului sau de cat de experimentati sunt parintii intr-ale calatoritului, ei n-ar trebui sa uite de asigurarea de calatorie. Niciodata nu se stie cand ai nevoie de o vizita la camera de garda sau de asistenta unui doctor de specialitate si o asigurare te poate scapa de niste cheltuieli medicale foarte mari.

Citeste si: Cum pregatim copiii pentru vacanta? 

Multumim mamicilor Simona Cernea si Adriana Cocic pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

 

Articolul urmator
Ghid de „supraviețuire” cu o soacră de coșmar
Ghid de „supraviețuire” cu o soacră de coșmar

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare
    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare

    În perioada în care copilul tău este în primii săi ani de viață, te gândești că mai este drum lung până când va fi nevoie să discuți cu el...

    Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste
    Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste

    Pe măsură ce un copil își diversifică alimentația, una dintre grijile părinților este ca acesta să aibă o greutate adecvată vârstei și staturii sale. Excesul ponderal...

    Elevii intră în vacanța „mobilă”! Este pentru prima oară când o astfel de vacanță este prevăzută în structura anului școlar
    Elevii intră în vacanța „mobilă”! Este pentru prima oară când o astfel de vacanță este prevăzută în structura anului școlar

    Elevii și profesorii din România au, între 20 și 24 februarie 2023 așa-numita vacanță „mobilă” de o săptămână. Parcurge articolul pentru mai multe...

    Părinți români amendați în Germania pentru că erau în vacanță cu copilul, deși acesta ar fi trebuit să fie la școală
    Părinți români amendați în Germania pentru că erau în vacanță cu copilul, deși acesta ar fi trebuit să fie la școală

    Doi părinți români au fost amendați de autoritățile germane pentru că și-au luat copilul cu ei în vacanță, deși acesta ar fi trebuit să fie la scoală. Aceștia au...

    Ghid complet pentru disciplinarea copiilor: Cum să reușești, ca părinte, să-ți educi copilul fără pedepse fizice
    Ghid complet pentru disciplinarea copiilor: Cum să reușești, ca părinte, să-ți educi copilul fără pedepse fizice

    În ultimii ani, părinții încep să realizeze că pedepsa fizică nu este o tehnică eficientă pentru a-și educa copiii, ci mai degrabă o formă prin care să impună teamă....

    Ce mari și frumoase au crescut fetițele Laurei Cosoi! Cum a fost vacanța de familie prelungită din Bali
    Ce mari și frumoase au crescut fetițele Laurei Cosoi! Cum a fost vacanța de familie prelungită din Bali

    Laura Cosoi este, fără îndoială, una dintre cele mai apreciate vedete din România. A devenit cunoscută publicului în urmă cu mai bine de 20 de ani, odată cu rolul...

    Hotărâre de Guvern: încă o mini-vacanță pentru copii! Când va fi aceasta
    Hotărâre de Guvern: încă o mini-vacanță pentru copii! Când va fi aceasta

    Guvernul Ciucă a decis la începutul acestui an ca ziua de 2 decembrie 2022 să fie liberă pentru pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice.

    Copiii nu mai au vacanță de Paște în anul școlar 2023-2024. Când vor beneficia de zilele libere
    Copiii nu mai au vacanță de Paște în anul școlar 2023-2024. Când vor beneficia de zilele libere

    La finalul lunii ianuarie, Ministerul Educației a lansat dezbaterea publică referitor la structura anului școlar 2023-2024. Se menține structura pe module, vacanța din perioada...

    © 2025 Qbebe