- Ce ar trebui să conțină trusa medicală de vacanță pentru copii
- Pentru afecțiuni respiratorii
- Pentru febră
- Pentru alergii
- Pentru afecțiuni digestive
- Pentru afecțiuni urinare
- Pentru rău de mașină
- Pentru tulburări de somn
- Unguente oftalmice
- Creme cu factor de protecție solară
- Plasturi, comprese sterile și dezinfectante (betadină, rivanol)
De cele mai multe ori, când plecăm cu copiii în vacanță, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Deși nu ne dorim acest lucru, când suntem cu cei mici în concediu se pot întâmpla situații neprevăzute. Prichindeii se pot îmbolnăvi sau se pot accidenta, de aceea este important să fim prevăzători. În bagaj nu uită să strecori și o trusă medicală cu cele necesare pentru o vacanță cu copiii lipsită de griji.
Ce ar trebui să conțină trusa medicală de vacanță pentru copii
În primul rând este bine ca, în cazul în care plecăm în străinătate, să avem neapărat o asigurare medicală. De asemenea, este bine să ne informăm dinainte care este cel mai apropiat centru medical de locul în care urmează să ne cazăm, dar și care sunt numerele de urgență prin intermediul cărora să putem lua legătura cu un medic în cazul în care se întâmplă ceva.
Dar până să ajungem la medic, este bine să avem la noi o trusă de medicală de vacanță. Nu ne dorim să o folosim, dar ne va prinde extrem de bine și ne va da un sentiment de siguranță fiindcă știm că vom avea la îndemână tot ce trebuie pentru a ameliora stările neplăcute ale copiilor noștri.
Dr. Irina Costache, medic pediatru, vine cu câteva sfaturi despre ce ar trebui să conțină această trusă medicală de vacanță atunci când pleci în vacanță alături de puiul tău.
Pentru afecțiuni respiratorii
Credeai că afecțiunile respiratorii apar doar în sezonul rece? Chiar dacă este vară, cei mici pot răci, pot avea infecții respiratorii care se manifestă așa cum știm cu toții: cu febră, rinoree, tuse, nas înfundat. De aceea, este bine să avem la noi un spray nazal care să desfunde în mod natural nasul și să faciliteze respirația, prevenind în același timp apariția complicatiillor bacteriene.
Apoi, din trusa medicală nu trebuie să lipsească un sirop de tuse, fie că vorbim de o tuse productivă sau seacă. Cele mai potrivite sunt siropurile pe bază de plante, cu efect emolient, care să amelioreze disconfortul celui mic în mod natural.
Dacă vorbim de răceală, de ele mai multe ori, apare și durerea în gât, așa că e bine să avem la noi un spray oral care să elimine inflamația mucoasei orofaringiene și să îi ajute pe cei mici să înghită mai ușor și să mănânce mai bine.
Majoritatea infecțiilor respiratorii la copii sunt virale, motiv pentru care dr. Irina Costache nu recomandă antibioticele, ci antivirale cu extracte din plante standardizate și nutraceutice pe care să îl folosim încă de la debutul primelor simptome. Alegem un sirop antiviral în cazul copiilor mai mici sau comprimate pentru copiii de peste 6 ani.
Pentru febră
Pentru febră, în primul rând, trebuie să avem în trusa de vacanță un termometru. Întotdeauna trebuie să avem o valoare măsurată pe care să o comunicăm medicului, spune dr. Irina Costache. Apoi, bineînțeles, nu trebuie să lipsească antitermicele, fie că acestea sunt sub formă de siropuri, fie că vorbim de supozitoare, în caz că cei mici varsă și nu acceptă pe cale orală.
Pentru alergii
Și alergiile pot deveni o problemă atunci când mergem în vacanță cu cei mici, pentru că aceștia intră în contact cu diverse alimente pe care, de obicei, nu le consumă. De asemenea, în zonele de munte, unde există iarbă verde, mai pot apărea și alergiile după înțepăturile de insecte, așa că spray-urile repelente, brățările sau plasturii împotriva țânțarilor nu trebuie să lipsească din bagaj.
De mare ajutor este, în astfel de cazuri, este un antialergic, eventual sub formă de sirop, întrucât este mai ușor de administrat, care să prevină și să reducă manifestările alergice.
Pentru afecțiuni digestive
Dacă mergem la mare, frica cea mai mare este legată de infecțiile digestive. O astfel de situație este destul de neplăcută, însă poate fi gestionată dacă știm ce să facem din primele momente. În primul rând, când copilul are scaune diareice, este important să îl menținem hidratat. În acest caz, pe lângă apă, de mare ajutor sunt sărurile de rehidratare, care pot fi folosite încă din primele momente în care un copil varsă sau are diaree.
Foarte utile sunt, bineînțeles, un antidiareic și un antispastic, pentru că de cele mai multe ori scaunele diareice sunt însoțite de crampe abdominale.
Pentru afecțiuni urinare
Dacă alegeți să va petreceți concediul la mare, ar trebui să ai în trusa medicală de vacanță și un antiseptic urinar. În special fetițele ajung să se plângă de diverse simptome care țin de aparatul urinar, fie că vorbim de o micțiune mai frecventă, fie că vorbim de usturimi la nivelul aparatului urinar.
Un antiseptic urinar susține funcționarea normală a tractului urinar, scade riscul de apariție a infecțiilor urinare și ameliorează senzațiile de usturime și durere, așa că nu trebuie să îți lipsească din trusă!
Pentru rău de mașină
Foarte mulți copii au rău de mișcare, așa că dacă plănuiți să plecați la drum lung cu mașina, asigură-te că din trusă nu îți lipsește un produs pentru eliminarea disconfortului dat de greață și vărsături. Sfatul medicului pediatru este să alegi siropuri sau picături orale cu extracte standardizate din plante, pe care cei mici să le înghită cu ușurință atunci când le este rău de mișcare.
Pentru tulburări de somn
Atunci când plecăm cu copilul de acasă, de foarte multe ori acesta nu își păstrează rutina de somn și pot există situații în care nu doarme la fel de bine, în care nerecunoscând locul, se agită foarte mult. Pentru astfel de situații, este bine să avem la noi un remediu pentru calmarea stărilor de agitație, care să favorizeze somnul.
Unguente oftalmice
Conjunctivitele sunt, iarăși, o situație frecvent întâlnită mai ales la mare, din cauza nisipului care intră în ochi și a faputlui că cei mici duc mâna murdară la ochi. E bine să avem la noi unguente oftalmice, dar înainte să le folosim ar fi bine să ne consultăm cu medicul pediatru, de familie sau oftalmolog.
Creme cu factor de protecție solară
Indiferent că mergem la munte sau la mare, dr. Irina Costache ne sfătuiește să avem în trusa medicală de vacanță creme cu factor de protecție solară cât mai ridicat. Pentru cei mici, cel mai indicat este un factor de protecție 50+, care să îi protejeze pielea sensibilă de razele arzătoare ale soarelui.
Plasturi, comprese sterile și dezinfectante (betadină, rivanol)
Bineînțeles, din trusa medicală nu trebuie să lipsească plasturii, câteva comprese sterile și dezinfectante pentru eventualele răni cu care cel mic s-ar putea pricopsi când aleargă sau se joacă.
Gama de produse Phytodep de la Dr. Phyto îți oferă soluții fitoterapeutice delicate și eficiente, de prima intenție, indicate în cazul situațiilor neplăcute și neprevăzute care pot apărea atunci când pleci în vacanță cu cei mici.
Acum că ai aflat ce nu trebuie să îți lipsească sub nicio formă din trusa medicală de vacanță, nu îți mai rămâne decât să te bucuri de un concediu fără griji, alături de familie.
Surse foto: istockphoto.com