„Sunt rea dacă i-am spus colegei mele că hobby-urile mele sunt la fel de importante ca și copiii ei?”
O femeie a povestit recent, pe Reddit, că a fost rugată de colega ei de muncă să îi acopere tura ca ea să poată merge la meciul de fotbal al fiului ei. Însă femeia avea, la rândul ei, program în ziua respectivă, așa că i-a răspuns colegei sale că nu are cum să o ajute. Aceasta s-a enervat teribil și i-a bătut obrazul femeii, spunându-i că ar fi putut să îi acopere tura fiindcă ce altceva mai bun avea de făcut cu timpul ei, ținând cont că nu are copii. Autoarea postării a fost șocată de atitudinea colegei sale și i-a spus că activitățile ei din afară serviciului nu sunt mai puțin importante doar pentru că a ales să nu aibă copii.
„Am 36 de ani, sunt căsătorită și nu plănuiesc să devin mamă. Deloc. Recent am avut un schimb de replici cu o colegă de muncă, fiindcă am refuzat să îi acopăr tura în așa fel încât ea să poată fi prezentă la meciul de fotbal al copilului ei. Eu i-am răspuns că nu pot, fiindcă la rândul meu aveam un program deja stabilit pentru ziua respectivă. Colega mi-a spus că ar trebui să o ajut doar pentru simplul fapt că este mamă și că meciul fiului ei contează mai mult decât orice altceva aș fi avut eu de făcut pentru mine. I-am răspuns cât se poate de respectuos că programul meu din afara jobului nu este mai puțin important doar pentru că nu am copii. Mai trebuie să precizez faptul că nu i-a convenit deloc răspunsul meu? A făcut mare tam-tam prin birou din această cauză și de atunci ceilalți colegi mă bârfesc și se uită urat la mine fiindcă am făcut-o să piardă meciul fiului ei. Nu mă înțelegeți greșit, sunt de acord cu faptul că trebuie să le sprijinim pe mamele care lucrează, fiindcă nu le este ușor să găsească un echilibru între muncă și familie. Eu sunt mereu dispusă să le ajut pe colegele mele mame și să le acopăr turele, dacă nu am, la rândul meu, alt program. De exemplu, am colege care sunt nevoite să plece mai devreme de la serviciu ca să își ia copiii de la școală, iar eu mereu le ajut cu ce mai au de terminat astfel încât ele să poată pleca.
Am discutat și cu o prietenă (care este mamă) despre ceea ce s-a întâmplat și mi-a spus că ar fi trebuit să îmi ajut colega și că în general noi, cei care nu avem copii, ar trebui să fim mai empatici și mai înțelegători cu părinții și să înțelegem că le este greu. I-am răspuns că eu chiar înțeleg că mamelor care lucrează nu le este ușor să se împartă între muncă și familie, acesta este și motivul pentru care am ales să nu fac copii. Respect mamele și alegerile lor de viață, însă, în egală măsură, mi-aș dori că și ele să îmi ofere același respect. Viața mea nu este mai lipsită de sens doar pentru că nu sunt mamă. Dar prietena mea și-a dat ochii peste cap și mi-a zis că nu am cum să înțeleg pentru că nu sunt mamă. Oare am fost nesimțită cu colega mea?”, a scris femeia.
Postarea a adunat peste 17.000 de aprecieri și peste 2,2 mii de comentarii. Marea majoritate a celor de pe Reddit a fost de partea autoarei, hotărând că aceasta nu s-a comportat în niciun caz deplasat în această situație, ci a procedat corect.
În zilele noastre sunt tot mai multe femei care aleg să nu facă copii, iar numărul lor pare să crească în fiecare an. Motivele din spatele acestor decizii sunt diverse: în timp ce unele femei nu se simt încă suficient de pregătite financiar pentru a face copii, altele pur și simplu nu își doresc să devină mame fiindcă nu simt niciun fel de atracție spre maternitate. Iar refuzul maternității este din ce în ce mai prezent și în societatea românească. Conform statisticilor, populații țării noastre este în scădere, Institutul Național de Statistică anunțând în 2014 un număr de 33 de copii născuți la 1.000 de femei de vârstă fertilă. Sociologii estimează că până în 2050, populația României va ajunge la 16 milioane de persoane (de la 19.036.836 - conform worldometers.info).
- Surse: reddit.com, boredpanda.com, worldometers.info, psychologies.ro
Surse foto: istockphoto.com