Uneori îți dorești o mamă care să aibă grijă de tine
Iubirea pe care copiii o poartă mamelor nu are niciun termen de comparație. Este un sentiment care te însoțește pentru tot restul vieții, chiar și când ți se pare că nu mai există nimic vesel și frumos în jur. Mamele sunt ceva necesar. Cu toții avem nevoie de ele. Avem nevoie de ele să ne dea sfaturi, să ne îndrume și să ne cicălească cu drag la fiecare pas. Așadar, atâta timp cât ești norocos și o ai pe mama ta alături, creează-ți amintiri. Bucură-te de micile trăncăneli și povestioare amuzante, râdeți și plimbați-vă împreună. Pentru că mâine nu mai este nimic sigur.
Relația pe care o mama și o fiică o împărtășesc evoluează continuu, cu atât mai mult când devii la rândul tău mamă. Fiica mea mare, Maria, este adolescentă, ceea ce înseamnă că se află la o vârstă cu multe provocări. Când treci printr-o perioadă în care copilul tău încă are nevoie de tine, dar încearcă să se dezlipească de tine trebuie să îi acorzi mare atenție și să fii conștient de ce vi se întâmplă, de emoțiile pe care le trăiți împreună. Fără să te lași copleșită de ele.
Zilele trecute m-am trezit epuizată după o zi lungă începută la ora 6 dimineața. Se făcuse 5 după-amiaza și a trebuit să preiau rolul de Mamă. În acel moment mi-am dorit pe cineva care să aibă grijă de mine. Mi-am dorit să fac un duș, să iau cina și să stau degeaba. Însă am ajuns să am grijă întâi de copii, în timp ce analizam alături de ei emoțiile pe care le trăiseră în ziua respectivă. De exemplu, Am fost obraznic azi, Profesoara ne-a dat un test fulger, Elena a căzut la sport, Nu mi-am făcut tema la mate. Și așa mai departe. Știți cum sună genul acesta de povești. Am oftat și mi-am spus că în zile ca aceasta îmi este dor de mama. Uneori pare că este atât de departe, chiar dacă stă în Sibiu iar eu în București.
Maria s-a uitat la mine confuză. Asta nu are niciun sens. Ce înseamnă? I-am spus că într-o zi când va fi mamă va înțelege. Că indiferent ce se întâmplă în viața ta vei avea mereu nevoie de mama ta. Indiferent cât de mult crești și te schimbi, indiferent cât de bătrân ești, vor fi momente în care pur și simplu vei tânji după o îmbrățișare de la mama ta care te va face să te simți în siguranță și înțeleasă.
În calitate de mamă de doi copii care lucrează această presiune este mereu prezentă. Sunt cea care aduce mâncare pe masă, care ține programul sub control, care are grijă mereu de binele tuturor, de dezvoltarea și organizarea familiei, fără să îl includ pe soțul meu sau pe propria-mi persoană. Mai am si munca mea. Știu că multe mame care citesc acum înțeleg perfect ce spun. În calitate de mame facem totul posibil și reușim să menținem totul într-un echilibru desăvârșit. În aceste zile epuizante despre care știm prea bine cu toate, mă trezesc dorindu-mi să primesc grija pe care doar mama mea poate să mi-o dea. Acceptarea, iubirea și sprijinul pe care doar o mamă poate să ți le ofere.
Are sens daca te gândești puțin la asta. Cu toții ne naștem din corpul unei mame, corpurile noastre sunt create din celulele și sufletele lor, iar după ce ne naștem ele continuă să ne fie alături în procesul de creare a vieții. Această legătură nu poate fi sfărâmată. Odată ce te naști, mama ta devine linia vieții tale, persoana care îți împlinește toate dorințele. Este prima ta experiență de dragoste necondiționată. Asta îmi amintește de o întrebare pe care fiica cea mică mi-a adresat-o zilele trecute: De ce ai încă o mămică dacă acum poți să faci lucrurile singură?
Nu este doar știință la mijloc
Știința din spatele legăturii cu mamele noastre a ajuns la informații impresionante. Astfel, conform unui studiu recent, celulele din corpul unei mame migrează către bebelușul care crește în uter și apoi se așază în locuri precum inimă și ficat, găsindu-și drumul către creier și vice versa. Împărțim celule cu mamele noastre și deși suntem diferiți de ele, această legătură subliniază cât de profundă este de fapt conexiunea cu ele. Corpurile noastre par să fie diferite, neatașate fizic unul de altul și totuși în profunzime suntem atât de legați de mame.
În calitate de adult, relația cu mama mea este diferită, dar conexiunea este aceeași. Încă îmi doresc să aibă grijă de mine, dar mă trezesc la rândul meu dorindu-mi să am grijă de ea. Toate visurile și aspirațiile pe care le-a avut pentru mine le am acum pentru ea. Să iubească și să fie iubită, să se bucure de experiențe uimitoare, să continue să se dezvolte și să se bucure de viață. Îmi doresc să o ajut să aibă o viață bogată și împlinitoare. Și știu că aceste lucruri le vor dori fiicele mele pentru mine. Este un cerc continuu și frumos.
Ana exclamă deseori Îmi doresc să fiu ca mami!
Fiind așa mică m-am întrebat ce poate să vadă în mine de își dorește atât de tare să imite. Am realizat apoi că nu este o calitate sau ceva material, ci modul în care o fac să se simtă. Își dorește să creeze pentru ea însăși ceea ce mi-am dorit să creez în imaginea mamei mele: siguranță, acceptare, apartenență. O continuare a acelei iubiri necondiționate.
Când știi că ești iubit necondiționat se creează un spațiu de siguranță și încredere psihologică. O amprentă care ne ajută să devenim persoana care trebuie să fim. Psihologul Donald Winnecott a observat că acei copii care se joacă în apropierea mamelor prezintă un nivel mai ridicat de creativitate comparativ cu cei care sunt mai departe de ele. Acest cerc de creativitate este un spațiu în care copiii și adulții pot să riște și să încerce diverse lucruri, să cadă și să se ridice, să eșueze și să reușească, deoarece se simt în siguranță în prezența unei persoane care îi iubește necondiționat. Adulții au parteneri și prieteni care extind acest cerc de creativitate. Însă asta nu înseamnă că încetăm să avem nevoie de mamele noastre.
Pe măsură ce creștem creăm viețile noastre de la început. Am venit pe lume pentru a crește, a experimenta și a ne dezvălui potențialul. Ne aflăm aici pentru a transforma, iar conexiunea pe care o împărtășim cu mamele noastre, la modul literal și figurat, ne permite să facem asta. În vreme ce multe relații vor contribui la viețile noastre și vom părăsi cercul de creativitate cu mamele noastre, vom crea unul cu partenerii și soții noștri, însă nu se va schimba niciodată dorul pe care-l simțim pentru mamele noastre.
Adaptare după Monica Berg pentru https://rethinklife.today/