Ce trebuie sa stii cand cauti o bona

Ce trebuie sa stii cand cauti o bona

Louise Tanase - Contributor

Bona perfecta reprezinta una dintre cele mai mari dorinte ale parintilor care lucreaza, nu au bunicii disponibili pentru cresterea copilului si isi permit sa plateasca o bona pentru a le suplini prezenta la nevoie. Daca si tu esti in cautarea unei bone pentru copilul tau, iata ce trebuie sa stii inainte de a o angaja.

Indiferent daca iti doresti o bona interna sau externa sau doar pe cineva care sa te ajute in serile cand vrei sa iesi in oras, sa mergi la un eveniment sau chiar sa pleci un weekend de acasa, sa alegi o bona in care sa poti avea incredere pentru a-i incredinta copilul tau poate fi o provocare uriasa, insa merita orice efort, pentru binele copilului tau. Iata ce trebuie sa stii atunci cand cauti o bona perfecta atat pentru tine, cat, mai ales, pentru copilul tau.

Ghid pentru alegerea bonei potrivite

Imediat ce incepi sa cauti o bona pentru copilul tau te vei simti coplesita. La urma urmei, ai petrecut luni sau ani avand grija de copilul tau in toate modurile posibile si acum vrei sa lasi pe mana unei straine alimentatia, somnul, educatia si joaca puiului tau. Nici macar nu stii ce, cum si unde sa cauti, la ce sa fii atenta si ce vrei exact. Evident ca tu ai vrea, de fapt, sa te clonezi, insa nu este posibil! Ce intrebari sa ii pui bonei cand o intalnesti? Cum vei sti ca este cea de care copilul tau are nevoie, pe care o va accepta si cu care te vei intelege si tu bine? Iata cateva idei de la care trebuie sa pornesti.

1. Identifica prioritatile

Fa o lista cu ceea ce tu si taticul copilului va doriti de la bona ideala. Vreti o persoana mai in varsta cu experienta bogata in cresterea copiilor sau o bona tanara care sa poata face fata nivelului ridicat de energie al celui mic? Vreti o bona bilingva? Aveti nevoie de o persoana care sa locuiasca aproape de voi, astfel incat sa nu intarzie sau sa ajunga usor la ea acasa la incheierea programului? Vreti o bona care sa aiba masina sau permis de conducere pentru a duce copilul la gradinita/scoala? Doriti ca bona sa fie femeie, barbat, sau nu are importanta sexul sau? Cat de mult sunteti dispusi sa o platiti? Sunt destul de multe aspecte pe care trebuie sa le luati in considerare, de aceea este important sa le discutati fara graba si sa va ganditi bine la fiecare aspect inainte de a incepe cautarea activa.

2. Anuntati cunoscutii ca va doriti o bona

 

Odata ce ati stabilit ce anume va doriti de la o potentiala bona, intai incepeti cautarea printre prieteni si rude, poate cunosc ei o bona disponibila si care s-ar potrivi profilului creionat de voi. Apoi, nu va fie teama sa vorbiti si cu parintii colegilor de cresa/gradinita/scoala ai copilului vostru, cu parintii copiilor de la locurile de joaca pe care le frecventati, cu colegii de serviciu si chiar in grupul de prieteni de pe retelele de socializare sau in grupurile de parinti/mamici din care faceti parte. De asemenea, trebuie sa stii ca exista agentii de plasare a bonelor, insa acestea reprezinta variante mai costisitoare financiar, mai ales ca au in baza de date personal atent selectionat si solicita si comision.

3. Pregatiti interviul

Sa presupunem ca ati gasit una sau doua bone si ati dori sa le cunoasteti. Inainte de a programa interviul, notati toate intrebarile importante pe care vreti sa i le puneti, pentru a va asigura ca nu le uitati in timpul intalnirii. Este recomandat ca intalnirea sa aiba loc la voi acasa pentru a-i putea observa comportamentul in mediul in care va trebui sa se adapteze si sa lucreze, adica sa va ingrijeasca micutul. Fiti atenti daca:
- este punctuala?
- a cerut sa se spele pe maini inainte de a atinge copilul/bebelusul sau de a manca un fursec?
- pare o persoana calda si iti trateaza casa, mobila si animalul de companie cu respect sau pare nepasatoare si dezordonata?
- este atenta la ceea ce o intrebi sau pare aeriana?
- pare o persoana curata, ingrijita?
- discuta cu lejeritate, caldura, bucurie despre familiile si copiii cu care a mai lucrat?

4. Verifica recomandarile

Dupa ce intervievezi toate potentialele bone si restrangi lista candidatelor la 3-4, este foarte important sa le verifici cu minutiozitate recomandarile. Exista persoane care spun si fac toate lucrurile corect in timpul unui interviu, insa doar un angajator anterior iti poate da cele mai sincere raspunsuri in ceea ce priveste onestitatea, abilitatile si interactiunea cu copiii, curatenia si temperamentul unei viitoare bone a copilului tau. Intreaba fostii angajatori care sunt punctele slabe si punctele forte ale bonei care a lucrat pentru ei si, mai ales, de ce au intrerupt colaborarea.

5. Asculta-ti intuitia

Desi poate sa iti para o prostie, intuitia reprezinta unul dintre cei mai importanti factori de decizie in ceea ce priveste angajarea unei bone pentru copilul tau. Ia in considerare ce ai simtit in timpul cat ai stat in preajma acestei persoane. Te-a privit in ochi in timpul conversatiei? Ai avut senzatia ca te asculta si asimileaza ceea ce incerci sa ii comunici? Te-ai simtit in siguranta in preajma ei? Te-ai indrepta catre ea la finalul unei zile grele pentru a te consola? Ti-a dat senzatia ca este o persoana blanda, atenta si empatica?

Intrebari pe care sa i le pui in timpul interviului

Iata o lista cu intrebari pe care poti sa i le pui candidatei in timpul interviului. In functie de varsta copilului tau de faptul ca va fi interna sau externa si de sarcinile pe care le va avea de indeplinit, unele au rost, altele nu.

Intrebari despre meseria de bona

- De ce ai ales sa fii bona?
- Care crezi ca sunt calitatile esentiale ale unei bone?
- Ce calificare ai in cresterea copilului?
- Ai urmat cursuri de prim ajutor si resuscitare?
- Daca ai permis de conducere, pentru ce ai luat amenda pana acum? Care sunt regulile de circulatie pe care le incalci de obicei?
- Daca ai fi in locul meu, la ce ai fi atenta atunci cand angajezi o bona?
- De ce preferi sa ingrijesti copii la domiciliul lor in loc sa lucrezi intr-o cresa sau gradinita?
- Care crezi ca sunt responsabilitatile tale in orele cand copilul este la gradinita/scoala?
- Cum crezi ca se schimba rolul bonei pe masura ce copilul creste?
- Ce asteptari ai de la mine ca potential angajator? Ce iti doresti de la un angajator?
- Cum te descurci cu problemele neasteptate care ar putea sa apara? Crezi ca le poti rezolva sau simti nevoia sa le predai parintilor?
- Ce parere ai daca am dori ca anumite aspecte legate de ingrijirea sau educatia copiilor sa fie facute exact cum dorim noi, parintii si nu cum esti tu obisnuita sa le faci?
- Esti dispusa sa lucrezi in weekenduri sau sa petreci noaptea cu copilul uneori, la nevoie?
- Esti dispusa sa stai cu copilul daca noi plecam in concediu 7-10 zile?
- Esti dispusa sa mergi cu noi in vacanta? Cum vezi programul tau in acest caz?
- Ce ai impacheta in bagajul de mana al copilului pentru un zbor lung?
- Cand crezi ca e in regula sa dormi atunci cand copilul doarme?
- Obisnuiesti sa vorbesti mult la telefon, sa navighezi pe internet sau sa socializezi online in timpul petrecut cu copilul?

Intrebari despre experienta ca bona

- Descrie experienta ta ca bona si de ce ai incheiat colaborarea cu fiecare angajator.
- De cati copii ai avut grija simultan la joburile anterioare?
- Care sunt avantajele si dezavantajele in a avea grija de 2 sau 3 sau chiar 4 copii? Cum se schimba munca ta in functie de numarul de copii din familie?
- Ce crezi ca vor spune pozitiv si negativ fostii tai angajatori despre tine?
- Ce ti-a placut cel mai mult la fiecare familie pentru care ai lucrat?
- Care este cea mai grea parte a lucrului cu copiii?
- Care a fost cel mai dificil moment prin care ai trecut avand un copil in grija si cum ai rezolvat situatia?
- Care a fost cea mai urata experienta cu o familie pentru care ai lucrat si cum s-a incheiat?
- Poti sa spui un moment in care ai simtit ca nu mai ai motivatie sa faci aceasta meserie?
- Poti sa imi spui care a fost cel mai dificil copil cu care ai lucrat si cea mai dificila familie si ce ii facea dificili?
- Ai fost vreodata acuzata ca ai lovit sau ai abuzat verbal un copil? In ce situatie si cum s-a rezolvat?
- Ai fost nevoita vreodata sa acorzi primul ajutor unui copil? Ce se intamplase si cum l-ai ajutat?
- Cate ore obisnuiesti sa lucrezi cu un copil fara pauza?
- Cum comunici cu parintii despre cum si-a petrecut ziua copilul? Folosesti un jurnal? Le faci un rezumat la finalul fiecarei zile? Ii suni peste zi?
- Ce treburi casnice esti dispusa sa indeplinesti ca bona? De exemplu, ii prepari masa copilului, ii pui rufele la spalat, faci programari la dentist sau pediatru, scoti cainele la plimbare?
- Ai fi dispusa sa ai grija si de un copil bolnav?
- Ce faci daca cel mic face mizerie mare vomitand sau imprastiind continutul scutecului, mancarea, etc?
- Cum te asiguri ca micutul meu este in siguranta cand iesiti din casa?
- Cum te asiguri ca micutul meu este in siguranta cand sunteti in casa?
- Ce parere ai despre alimentatia copilului? Care sunt regulile pe care le urmezi in aceasta privinta?
- Cum disciplinezi un copil? Cum il faci sa te asculte si sa fie cooperant cand nu vrea acest lucru?
- Ce faci daca micutul meu musca sau loveste alt copil in prezenta ta? Ce faci daca micutul meu te musca sau te loveste pe tine?

Intrebari potrivite daca ai un bebelus

- Ce faci cand bebelusul plange?
- Ce faci daca bebelusul nu se opreste din plans intr-un rastimp rezonabil?
- Cat timp crezi ca bebelusul trebuie lasat sa planga inainte de a fi verificat /alinat?
- Cat timp crezi ca ar trebui tinut in brate un bebelus?
- La ce intervale orare ar trebui hranit un bebelus?
- Ce parere ai despre leganatul bebelusului pentru a adormi?
- Cum faci sa obisnuiesti un bebelus sa doarma toata noaptea?
- Stii sa ii faci baie sau masaj unui bebelus?
- Ce ai face pentru ca bebelusul sa se ataseze de tine?

Intrebari potrivite daca ai un copil cu varsta intre 1 si 2 ani

- Care crezi ca este responsabilitatea cea mai importanta cand ai grija de un copil de aceasta varsta?
- Ce activitati poti avea cu copilul?
- Cat crezi ca ar trebui sa se uite la televizor un copil de varsta aceasta si la ce fel de programe?
- Cum disciplinezi un copil la aceasta varsta?
- Ce faci atunci cand copilul: arunca sau rupe carti, vrea sa se joace sau sa ii citesti in timp ce faci altceva?
- Ce faci cand copilul face o criza de nervi acasa sau in public?
- Care este filosofia ta in legatura cu lasarea copilului sa exploreze mediul inconjurator, casa?
- Ce ai face pentru a incuraja copilul sa se ataseze de tine?

Intrebari potrivite daca ai un copil cu varsta intre 2 si 3 ani

 

- Care este locul activitatilor in aer liber si a interactiunii cu alti copii pe parcursul unei zile?
- Ce tip de activitati educative ai initia cu micutul meu?
- Cat trebuie sa se uite copilul la televizor si la ce tip de emisiuni?
- Ce faci cu copilul in casa intr-o zi in care nu puteti iesi afara?
- Cum disciplinezi un copil la aceasta varsta?
- Cum reactionezi la o criza de nervi a copilului in public?
- Cum incurajezi copilul sa se ataseze de tine?

Intrebari potrivite daca ai un copil cu varsta intre 3 si 5 ani

- Ce metode folosesti pentru a stabili niste limite sau pentru a disciplina copilul la aceasta varsta?
- Ce activitati educative propui pentru copil?
- Ce parere ai despre ideea de after-school la aceasta varsta?
- La ce ar putea sa se uite copilul la televizor la aceasta varsta?
- Esti dispusa sa duci copilul la balet/fotbal/pian si sa il astepti acolo?
- Esti dispusa sa supraveghezi copilul cand are musafiri copii de varsta lui?
- Cum ai reactiona daca ai observa ca micutul meu, impreuna cu alti copii, se joaca dezbracati sau isi privesc/ating partile intime?

Intrebari potrivite daca ai un copil intre 5 si 12 ani

 

- Ce parere ai despre activitatile in aer liber fara supraveghere? (de exemplu, copilul este la joaca afara si bona este in casa cu un alt copil);
- Vei putea sa ajuti copilul la temele pentru scoala si sa i le corectezi?
- Esti dispusa sa supraveghezi si prietenii copilului atunci cand sunt invitati in casa noastra in timp ce tu ai grija de copil?
- Cate activitati extrascolare crezi ca ar trebui sa aiba copilul saptamanal in timpul scolii si cate in timpul vacantei? Ce activitati sugerezi avand in vedere varsta copilului?

Intrebari personale

- Cum crezi ca te-ar descrie cel mai bun prieten al tau?
- Povesteste-mi ceva din copilaria ta si spune-mi in ce relatii esti cu familia ta.
- Ce iti place sa faci in timpul liber?
- Care sunt emisiunile/cartile/melodiile tale preferate?
- Care ar fi vacanta perfecta pentru tine?
- Unde visezi sa traiesti/locuiesti?
- Ce fel de colocatar esti? (daca bona va fi interna) Care sunt obiceiurile/stilul de viata?
- Fumezi? Bei alcool? Injuri des?
Si... cea mai importanta intrebare:
- De ce te intereseaza acest post?

Ce faci dupa ce ai ales bona

Evident ca interviul nu va fi suficient si ca mai sunt cativa pasi de facut inainte de a fi sigura ca ai ales bona ideala pentru copilul tau. Iata care sunt acestia.

Perioada de proba

Dupa ce te-ai decis care este bona potrivita din toate pe care le-ai intervievat, stabileste cu ea o perioada de proba, care poate avea o durata de 7-30 de zile. Nu uita ca daca angajezi o bona nu inseamna ca trebuie sa ramana daca ai retineri sau dubii dupa cateva zile. In cazul in care copilul respinge bona poate insemna fie ca au nevoie de mai mult timp impreuna, fie copilul are probleme in a se atasa de alta persoana sau pot exista motive mai serioase. Nu trebuie sa iti fie teama sa iti asculti instinctul atunci cand este vorba despre copilul tau. Instinctul mamei sau tatalui nu trebuie ignorat niciodata.

Importanta atasamentului dintre bona si copil

 

Oricine petrece cel mai mult timp cu copilul tau devine automat ingrijitorul primar acasa, in acest caz, bona. Parintii trebuie sa recunoasca si sa accepte faptul ca intre copil si bona se va crea o legatura puternica si sa poata trece peste orice regret care ar putea aparea atunci cand acest lucru se va intampla. Este vital pentru dezvoltarea coerenta a creierului copilului sa se produca atasamentul de bona; cand acest lucru se intampla, inseamna ca bona isi face meseria bine. Ar trebui sa te bucuri ca micutul si bona dezvolta o legatura emotionala, insa daca regretul devine prea puternic sau incepi sa simti ca bona te inlocuieste afectiv ca parinte, ca micutul o iubeste mai mult decat pe tine, atunci trebuie sa reconsideri ideea de a te intoarce la munca si a angaja o bona. Incurajeaza bona sa comunice cu copilul cata vreme acesta este treaz si sa ii spuna o poveste sau sa ii cante cand il adoarme. Cu cat mai mult tine bona la copilul tau, cu atat copilul se sime iubit si in siguranta. Din acest punct de vedere, gandeste-te sa angajezi o bona care poate fi alaturi de voi cel putin 3 ani. Pastrarea unei legaturi afective pe lunga durata asigura dezvoltarea optima a sistemului nervos al copilului tau, iar micutul va creste calm si se va simti in siguranta. Legatura afectiva este un factor vital in organizarea creierului copilului si influenteaza dezvoltarea psihica, intelectuala, emotionala si sociala a copilului. Este important sa te asiguri ca, cel putin in prima perioada, toata atentia bonei este oferita copilului, nu impartita cu treburile casnice, pentru a asigura conditiile optime crearii acestei legaturi emotionale intre ei. Folosirea excesiva a telefonului o poate perturba, la fel ca si televizorul in stare de functionare permanenta.

Dosarul bonei

Atunci cand angajezi o bona pentru copilul tau trebuie sa ai grija sa colectezi informatii esentiale despre aceasta si sa o verifici din toate punctele de vedere. Nu uita ca micutul tau va fi in grija ei. De aceea este important sa faci un dosar al bonei in care sa aduni cele mai importante documente inainte de a lasa copilul singur cu ea. Iata ce ar trebui sa contina dosarul ei:
- o copie a cartii de identitate;
- o copie a certificatului de nastere si a celui de casatorie, daca este casatorita;
- o copie a permisului de conducere;
- cazier judiciar;
- copie a diplomei de absolvire a unui curs de prim-ajutor, de bone, etc.;
- C.V.;
- recomandarile scrise ale fostilor angajatori;
- fisa postului, semnata de bona cand a luat la cunostinta ce trebuie sa faca;
- fisa medicala in care este consemnat ca nu sufera de boli contagioase sau boli cronice care ar putea interfera cu capacitatea de a avea grija de un copil mic (epilepsie, boli psihice, etc).

Articolul urmator
Eram îngrozită să îmi las copilul cu o bonă. Am făcut-o, totuși, și camerele video mi-au dovedit că aveam dreptate
Eram îngrozită să îmi las copilul cu o bonă. Am făcut-o, totuși, și camerele video mi-au dovedit că aveam dreptate

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfaturi de la o bonă: Cele 5 lucruri pe care să nu le faci când angajezi o bonă
    Sfaturi de la o bonă: Cele 5 lucruri pe care să nu le faci când angajezi o bonă

    Bona este persoana care va petrece mult timp alături de copilul tău, așa că alegerea unei persoane potrivite s-ar putea să nu fie chiar atât de simplă. Uite care sunt cele mai...

    Este în regulă ca bona să se ocupe de treburile casnice când copiii dorm?
    Este în regulă ca bona să se ocupe de treburile casnice când copiii dorm?

    Știm deja că părinții sunt extrem de ocupați. Între muncă, responsabilitățile casnice și petrecerea timpului cu copilul și familia, nu prea le mai rămâne timp liber....

    Ce faci când ești gravidă, simți că ceva este în neregulă cu tine, dar nu îți permiți un psiholog? Cauți singură răspunsuri!
    Ce faci când ești gravidă, simți că ceva este în neregulă cu tine, dar nu îți permiți un psiholog? Cauți singură răspunsuri!

    A afla că suferi de o tulburare psihică gravă când ești însărcinată cu siguranță nu este o veste tocmai plăcută. Mai ales când nu ai bani să obții un diagnostic...

    8 întrebări esențiale pentru interviul cu o viitoare bonă, conform experților
    8 întrebări esențiale pentru interviul cu o viitoare bonă, conform experților

    În multe familii, o dădacă este indispensabilă. Totodată, angajarea unei bone nu este un lucru ușor, până la urmă e o misiune grea să găsești un om în...

    Bona mi-a pus copilul de 8 ani să spele toaleta
    Bona mi-a pus copilul de 8 ani să spele toaleta

    Ce faci atunci când bona își respectă toate atribuțiile, dar îți pune la punct și copiii? Când totul merge strună timp de câteva zile, până au loc...

    Faceți cunoștință cu primul bărbat bonă din România. Are 22 de ani și adoră să petreacă timpul cu cei mici
    Faceți cunoștință cu primul bărbat bonă din România. Are 22 de ani și adoră să petreacă timpul cu cei mici

    Provine dintr-o familie cu 11 copii, are studii superioare, nu fumează, adoră să gătească, să aibă grijă de copii și are un canal de YouTube în care cântă cântece...

    De ce a renunțat Adela Popescu la bona copiilor ei
    De ce a renunțat Adela Popescu la bona copiilor ei

    Aflați în Republica Dominicană pentru filmările emisiunii „Sunt celebru, scoate-mă de aici” împreună cu cei trei copii ai lor, Adela Popescu și Radu...

    Ar trebui să îi spun prietenei mele că i-am văzut soțul sărutându-se cu bona?
    Ar trebui să îi spun prietenei mele că i-am văzut soțul sărutându-se cu bona?

    Prietenul la nevoie se cunoaște. Însă cum recunoști nevoia? Aceasta este dilema uneia dintre cititoarele noastre care a dat ”nas în gard” cu neșansa de a-l vedea...

    © 2025 Qbebe