Cine a fost Sfântul Nicolae
Nicolae s-a născut pe teritoriul Turciei de azi, în orașul Patara, fiind fiul unei familii înstărite de negustori. El a studiat la școli înalte și ulterior a fost hironit preot la Mănăstirea Patara, fiind îndrumat de unchiul său, care era episcop. Odată ce părinții săi au încetat din viață, Nicolae a hotărât să doneze averea moștenită de la aceștia oamenilor sărmani, iar el a plecat într-un pelerinaj în Țara Sfântă. După ce s-a întors de acolo, s-a dus să locuiască în cetatea Mira, continuând să-i ajute pe cei săraci și începând să facă diferite minuni. De cele mai multe ori, Nicolae i-a salvat pe cei posedați de demoni sau i-a vindecat pe cei bolnavi. De asemenea, datorită unui vis, a salvat cetatea Mira de foamete, după ce un negustor italian și-a vândut grâul acolo. Când arhiepiscopul Mirei Lichia a murit, Nicolae a fost ales în fruntea eparhiei respective, întrucât săvârșise o minune.
Cea mai cunoscută minune a sa a fost însă ajutorul pe care l-a dat celor trei fete ale unui om sărman din orașul său natal. Astfel, tatăl lor intenționa să le vândă pentru a obține bani, în condițiile în care nu putea să le mărite pentru că nu aveau zestre. Prima dată, Nicolae a aruncat noaptea, în secret, o pungă cu galbeni în camera fetei celei mari. Aceasta a reușit să se căsătorească. Pentru a le ajuta și pe celelalte, a procedat la fel în următorii doi ani, până când și ele și-au găsit soți.
De la acest demers al Sfântului Nicolae s-a născut obiceiul ca în noaptea dinspre 5 spre 6 decembrie atât copiii, cât și cei mari, să îl aștepte pe acesta să le lase daruri în ghete. Sfântul este nevăzut și se spune că se apropie de ferestre pentru a-i vedea pe cei care au fost cuminți și care nu.
Tradiții românești de Sfântul Nicolae
În tradiția noastră, Sfântul Nicolae poartă și numele de Sân- Nicoară, fiind cel care păzește soarele pentru ca acesta să nu se retragă spre miazănoapte și să lase lumea fără căldură și lumină. Se spune că iarna începe odată cu sosirea lui, când începe să-și scuture barba. Dacă nu va ninge în ziua Sfântului Nicolae, se crede că Moșul Nicolae a întinerit sau că iarna va fi una blândă. O altă credință este aceea conform căreia în noaptea dintre 5 și 6 decembrie cerurile se deschid, iar Sfântul Nicolae poate fi văzut cum stă în dreapta Domnului. Odată cu sărbătorirea Sfântului Nicolae, încep și repetițiile pentru colindatul de Crăciun și de Anul Nou.
În cazul în care ninge în ziua de 6 decembrie, zăpada căzută în această zi este considerată cu totul specială, capabilă să aducă recolte bogate. Este bine să se aducă în casă un bulgăre de zăpadă și să fie pus la topit. Ulterior, apa rezultată va fi pusă în vaze cu flori pentru ca familia noastră să se bucure de sănătate și să treacă iarna fără necazuri. Alt obicei străvechi din ziua în care este celebrat Sfântul Nicolae este să se aducă în casă crenguțe de măr. Dacă acestea vor face muguri până de Anul Nou, ar trebui să ne așteptăm ca întreaga familie să aibă parte de mult noroc în anul următor. Alături de aceste tradiții, mai cunoscută este însă punerea de daruri în ghetuțe. Mai ales copiii sunt învățați de mici să-și lustruiască ghetuțele și să le pregătească pentru ca Moș Nicolae să pună în ele cadourile dorite.
În cazul celor care au fost neascultători, în ghetuțe se va pune o nuielușă, ce reprezintă un fel de atenționare a Sfântului Nicolae pentru mai multă ascultare.
Pentru ca darurile pe care le vom pune în ghetuțele celor mici și celor mari în Noaptea de Moș Nicolae să nu le dăuneze în niciun fel, ar trebui să evităm cu orice preț să dăruim: cravate, fulare, obiecte de culoare neagră, obiecte ascuțite, truse de cosmetice sau mărgele. Despre oricare dintre ele se crede că vor aduce neliniște și vor împrăștia armonia din casa și din viața celui care le-ar primi.
Surse: a1.ro, antenasatelor.ro, mangonews.ro
Surse foto: istockphoto.com, facebook.com