- Diagrama copac, creată de Dr. Jenkins and Dr. Hanage împreună cu cei doi copii ai lor, arată numărul de persoane care ar putea fi salvate de la infectarea cu noul coronavirus, doar dacă o singură persoană ar menține distanța socială.
- Următoarea diagramă ne arată cum o singură persoană confirmată cu coronavirus poate duce la infectarea a 406 persoane în doar 30 de zile.
- Diagrama comparativă - Coronavirus Vs. Gripă
În România s-a instituit stare de urgență, s-au închis școli și grădinițe, baruri și restaurante, iar autorităților au recomandat să se lucreze de acasă, acolo unde este posibil sau unde oamenii mai au locuri de muncă. Deși apar noi cazuri de infectare cu coronavirus în fiecare zi, românii nu par să înțeleagă gravitatea situației. În continuare ies din case, nu se protejează și nici nu mențin distanța recomandată de cel puțin 1,5 m. „De fiecare dată când oricare dintre noi oprește sau chiar întârzie o infecție, este o mică victorie”, scrie The New York Times. Epidemiologii Helen Jenkins de la Universitatea Boston și Bill Hanage, de la Harvard, au un mesaj simplu: „Fiecare individ care acționează preventiv poate face o diferență uriașă“, notează The New York Times.
Diagrama copac, creată de Dr. Jenkins and Dr. Hanage împreună cu cei doi copii ai lor, arată numărul de persoane care ar putea fi salvate de la infectarea cu noul coronavirus, doar dacă o singură persoană ar menține distanța socială.
Dacă fiecare persoană infectată ar răspândi coronavirusul la alte două persoane, lanțul de infecții ar crește exponențial, arată diagrama. „Încă mă simt foarte îngrijorată de relaxarea pe care o au mulți oameni care cred că ceea ce s-a întâmplat la Wuhan, China sau Italia nu se poate întâmpla aici. Este foarte greu să vezi oameni din S.U.A. și U.K. care nu iau problema în serios și se pun pe ei și pe ceilalți în pericol“, concluzionează Helen Jenkins.
Următoarea diagramă ne arată cum o singură persoană confirmată cu coronavirus poate duce la infectarea a 406 persoane în doar 30 de zile.
Cu cât ne expunem mai puțin, cu cât intrăm în contact cu mai puține persoane, cu atât reducem gradul de infectare la nivelul populației.
Diagrama comparativă - Coronavirus Vs. Gripă
Multă lume consideră că noul coronavirus e ca și o gripă de sezon. Nimic mai greșit! E adevărat că simptomele sunt similare, dar diferențele sunt cruciale. În primul rând COVID-19 e mult mai contagios, are rată de mortalitate mai mare, în special în rândul bătrânilor și are potențialul de a copleși sistemul nostru de sănătate.
Perioada de incubare este foarte periculoasă întrucât o persoană poate infecta mulți oameni în zilele în care nu știe că este bolnavă. Apoi, coronavirusul necesită spitalizare în mai multe cazuri decât în cele de gripă. Previziunile specialiștilor sunt îngrijorătoare dacă nu reușim să menținem distanța socială - până la urmă, între 20-60% dintre populația adultă ar putea fi infectată cu noul coronavirus.
Cercetările sugerează că numărul de cazuri confirmate de COVID-19 este în creștere exponențială la nivel mondial, numărul dublându-se aproximativ la fiecare șase zile, scrie The Conversation.
Dar ritmul de creștere poate fi încetinit prin reducerea numărului mediu de cazuri care se infectează de la un singur caz. Și pentru că, în prezent, nu există niciun vaccin sau medicament specific pentru COVID-19, singurele modalități prin care putem reduce transmiterea sunt printr-o bună igienă, prin izolarea cazurilor suspectate și prin măsuri de distanțare socială, cum ar fi anularea evenimentelor mari și închiderea școlilor.
Surse: The New York Times, The Conversation, Vox, Facebook