Ce se întâmplă după naștere cu corpul mamei
Principala cauză pentru care viața sexuală a unui părinte dispare după venirea pe lume a unui copil are legătură tocmai cu acest nou rol. Însă mamele, sub impulsul oxitocinei și a unei iubiri puternice, par să își îndrepte toate sentimentele frumoase către copil, apărând justa întrebare: de ce nu fac același lucru și față de ei? Timp ar exista, pentru că un nou-născut doarme până la 20 de ore pe zi. În plus, tăticii nu au uitat de libidoul crescut al mămicilor din timpul sarcinii, singurul obstacol la acel moment fiind reprezentat de burtică.
Dr.Tara Shrazian, medic specialist în obstetrică-ginecologie, este de părere că, deși unele proaspete mame se pot simți mai sexuale, ea nu a observat acest lucru în rândul pacientelor. Motivul menționat de medic este că pentru a aprecia sexul este nevoie de estrogen, un hormon care scade după naștere și rămâne la un nivel redus pe perioada alăptării. Este practic un răspuns biologic al corpului. Iată ce răspunde specialistul la cele mai importante întrebări legate de sexul după naștere.
Noile mame au tendința să experimenteze multe sentimente de iubire și conectare. De ce nu se concretizează acestea în acte sexuale?
Emoțiile sunt extrem de puternice pentru că toate sentimentele sunt proaspete și oarecum copleșitoare. Este vorba despre iubire, intimitate, dar și anxietate, fiind vorba de o stare emoțională intensă. Bărbații se simt puțin excluși deoarece mama realizează o legătură puternică cu nou-născutul, însă nu este vorba de sentimentul de iubire pe care l-au mai trăit, ci de o reacție biologică.
După ce este expulzată placenta are loc aproape imediat o scădere în nivelul de estrogen și o creștere în nivelul de prolactină, hormon care stimulează lactația, însă reduce nivelul de estrogen. Din acest motiv nu doar scade dorința sexuală, ci apare și uscăciunea vaginală, o senzație de durere crescută, lubrifiere redusă.
Chiar dacă mamele nu alăptează, durează o perioadă de timp ca organismul să revină la normal; astfel, sunt necesare minim 60 de zile pentru revenirea ciclului menstrual și ovulatoriu și restabilirea nivelurilor normale de hormoni. Iar dacă bebelușul este alăptat, va dura și mai mult deoarece prolactina este în continuare crescută, iar estrogenul redus.
Unele femei susțin că sunt excitate de senzația fizică de alăptare, dar din punct de vedere hormonal are loc un efect opus?
Este cu siguranță opus și biologic. Dacă o femeie naște un copil, corpul ei nu poate trece imediat prin același proces, în special dacă alăptează. Este o reacție naturală a corpului pentru a nu putea să ai imediat un alt copil. Libidoul scăzut și uscăciunea vaginală crescută protejează femeia de a rămâne din nou însărcinată și pentru a putea avea grijă de primul său bebeluș.
În timpul sarcinii crește libidoul femeii
Sarcina este o stare caracterizată de un nivel ridicat de estrogen, prin urmare multe femei vor observa creșterea libidoului. Prin comparație, apar și alte efecte mai puțin plăcute, precum stare de oboseală sau respirație îngreunată. Din cauza uterului mărit, sarcinile zilnice sunt mai greu de realizat. După naștere apare o scădere bruscă a libidoului, ca o reacție inversă.
Există diferențe între primul și al doilea copil în ceea ce privește modul în care este influențată intimitatea din cuplu?
Există o diferență, dar nu din perspectivă biologică. Pentru femei sexul are legătură cu o mulțime de alți factori, precum anxietatea. Dacă nu știe la ce să se aștepte, nu știe să își îngrijească nou-născutul, este obosită și stresată, cu siguranță nu va fi prea încântată să întrețină relații sexuale. Din acest motiv este diferită situația la al doilea copil față de primul: odată ce ai unul înțelegi despre ce este vorba, așa că factorii care afectează intimitatea cuplului sunt mai puțin pregnanți.
Ce pot face cuplurile pentru a aprinde flacăra pasiunii?
Femeile pot folosi estrogen vaginal sau lubrifiere de orice natură – creme, supozitoare, geluri, pe bază de apă. Și este indicat să îți aloci un interval de timp special pentru cuplu ca să nu te simți presată sau inconfortabil.
În ceea ce privește tatăl, cu cât mama reușește să implice mai mult partenerul în conexiunea cu bebelușul, cu atât mai mult se va crea o experiență mai intimă în cuplu. Bărbații pot ajuta la alăptare doar ținând companie; pot fi implicați în orice fel de experiență legată de copil, iar femeile vor fi mai înclinate către intimitate cu partenerii lor.
Mai există și alți factori cu excepția hormonilor care contribuie la un libido scăzut?
Nașterea are multe implicații culturale; există locuri în care femeile nu trebuie să părăsească casa după primele 45 de zile de la naștere. Poate fi o experiență izolantă, oamenii nu vin în vizită, reîntărită de ideea că este vorba doar despre mamă și bebeluș. Se pot implica și bărbații, dar trebuie să înțeleagă ambii că este o responsabilitate mame și că este nevoie de două persoane pentru ca un cuplu să funcționeze.
Și aspectul fizic joacă un rol important. O femeie are nevoie să se simtă confortabil în corpul ei, iar pentru asta are nevoie de un timp pentru sine, să facă duș, să își aranjeze părul, să poarte haine frumoase, să doarmă, să facă exerciții fizice etc. Contează enorm și puțin timp liber pentru ea însăși. Cel mai mult contează ca oamenii din jur să o ajute; tații trebuie să știe că pot îngriji bebelușii pentru ca mămicile să aibă câteva clipe doar pentru ele.
Tații trebuie să rețină că schimbările prin care trec femeile sunt normale și că nu se schimbă sentimentele de iubire față de ei. Va dura puțin acomodarea, corpul unei femei se vindecă și se transformă, trebuie ca nivelul de estrogen să rămână scăzut pentru a putea îngriji mai bine bebelușul.
Citește și: Cum menținem pasiunea în cuplu când devenim părinți
Sursa: www.fatherly.com