- Începi să-i ascunzi diverse lucruri partenerului tău
- Nu vă bucurați de afecțiune în afara momentelor de intimitate din dormitor
- Vorbiți rar sau chiar deloc despre diverse planuri de viitor
- Sunteți mai degrabă interesați de carieră și/sau de hobby-uri, în loc să vă concentrați asupra căsniciei
- Preferați să vă petreceți timpul liber separat, nu împreună
- Petreceți din ce în ce mai puțin timp în compania prietenilor comuni
Începi să-i ascunzi diverse lucruri partenerului tău
Faptul că unul dintre partenerii de cuplu se ascunde de celălalt nu este neobișnuit. Printre motivele care duc la o asemenea atitudine se numără:
- Teama de a nu fi judecat/ă sau criticat/ă;
- Dorința de a evita o situație tensionată;
- Rușinea;
- Lipsa de încredere;
- Teama de a nu pierde persoana iubită.
Fie că este vorba, de exemplu, despre dorința de a nu-i arăta soțului tău ce ai cumpărat, fie că este vorba despre încercarea de a te ascunde ori de câte ori vorbești la telefon sau pur și simplu despre faptul că nu îi dezvălui o schimbare semnificativă din cariera ta, toate aceste obiceiuri deteriorează, treptat, căsnicia. Procedând așa, se creează un cerc vicios, din care este tot mai greu de ieșit și care vă îndepărtează din ce în ce mai mult unul de celălalt întrucât:
- Nu mai reușiți să aveți parte de o comunicare deschisă: de aceea, nu mai sunteți dornici să vă deschideți sufletul când stați de vorbă;
- Își fac loc resentimentele: odată ce aflați că aveți secrete unul față de altul, este firesc să intervină frustrarea, dezamăgirea, furia și nu vă mai simțiți capabili să aveți încredere deplină în ceea ce auziți de la celălalt;
- Partenerul care se simte trădat din pricina secretelor este tentat să răspundă cu aceeași monedă;
- Partenerul de cuplu ce are secrete este adesea stresat, ceea ce amplifică anxietatea și dăunează atmosferei din casă;
- Cel care descoperă că persoana de lângă el are secrete se simte izolat și nu mai este doritor să lupte pentru bunul mers al relației.
Nu vă bucurați de afecțiune în afara momentelor de intimitate din dormitor
Lipsa de afecțiune își pune amprenta nu numai asupra stării de bine a partenerilor de cuplu, ci și asupra armoniei din cadrul relației. Cu alte cuvinte, dacă sesizezi că nici tu, dar nici soțul tău, nu mai sunteți la fel de dornici să vă îmbrățișați, să vă oferiți atingeri tandre și să rostiți afirmații prin care vă exprimați dragostea, gândește-te că este un semn clar că vă îndepărtați unul de celălalt.
De fapt, gesturile pline de afecțiune vă ajută să vă întăriți legătura și să vă simțiți iubiți. În schimb, când nu mai recurgeți la asemenea gesturi, riscați să vă regăsiți în oricare dintre situațiile de mai jos:
- Să simțiți că nu mai aveți ce discuta;
- Începeți să dați vina unul pe celălalt;
- Nu mai aveți încredere în partenerul/partenera de cuplu și începeți să vă întrebați de ce nu mai sunteți la fel de iubiți ca înainte;
- Vă simțiți singuri și neglijați;
- Unul dintre voi sau chiar amândoi puteți ajunge să fiți infideli.
Vorbiți rar sau chiar deloc despre diverse planuri de viitor
Dacă observi, de mai multe ori, că tu sau soțul tău evitați să mai aduceți în discuție lucruri care țin de viitorul vostru, este cazul să începi să îți pui semne de întrebare despre trăinicia relației.
Într-adevăr, în tumultul vieții de zi cu zi, este firesc să nu fiți tot timpul pregătiți să vă faceți planuri împreună. Cu toate acestea, nu abandonați un astfel de demers întrucât, chiar dacă nu vă dați seama inițial, discuțiile despre viitor vă întăresc relația deoarece:
- Vă motivează să discutați cât mai des;
- Vă stimulează să colaborați pentru a găsi împreună soluții pentru rezolvarea problemelor;
- Vă dăruiesc subiecte de discuție pe care să le abordați cu pasiune și entuziasm, ceea ce vă oferă satisfacții nebănuite;
- Vă motivează să vă sprijiniți unul pe celălalt;
- Vă asigură că puteți să aveți încredere în partener;
- Conferă un sentiment de siguranță și încrederea că vă puteți construi o viață frumoasă: în aceste condiții, amândoi ajungeți să vă simțiți relaxați și prețuiți.
Sunteți mai degrabă interesați de carieră și/sau de hobby-uri, în loc să vă concentrați asupra căsniciei
Chiar dacă amândoi vreți să vă simțiți împliniți pe plan profesional și să aveți parte de satisfacții datorită pasiunilor voastre, pentru a nu vă îndepărta unul de celălalt nu uitați că o căsnicie înseamnă în primul rând un parteneriat. Prin urmare, trebuie să luați în calcul inclusiv compromisurile și respectarea unor angajamente ce țin de familia voastră. Când nu mai reușiți să mergeți într-o asemenea direcție, niciunul dintre voi nu va mai face eforturile necesare pentru ca mariajul să nu eșueze.
Pentru a nu se ajunge la destrămarea a ceea ce ați construit, raportați-vă mereu la ceea ce aveți în comun, încercați să vă susțineți în orice situație, creați-vă oportunități să stați de vorbă și țineți seama și de promisiunile pe care le-ați făcut.
Preferați să vă petreceți timpul liber separat, nu împreună
Alt semn care ar trebui să vă îngrijoreze și să vă determine să luați în calcul faptul că mariajul vostru e pe cale să se termine este și acesta: vă implicați din ce în ce mai puțin în activități comune. Practic, nu mai faceți eforturi pentru a petrece timp de calitate împreună, adică să aveți parte de interacțiuni care contribuie la consolidarea legăturilor deja construite. De altfel, odată ce nu vă mai implicați serios într-un astfel de demers, începeți să uitați de ce v-ați îndrăgostit, își fac loc resentimentele, distanțarea, iar conexiunile create de-a lungul timpului se destramă treptat. În plus, constatați că nu mai sunteți o prioritate unul pentru celălalt.
Ca să nu vă îndepărtați unul de altul și să nu ajungeți în impas, faceți eforturi să petreceți cât mai mult timp de calitate împreună și, în acest scop, puneți în practică și sfaturi precum:
- Implicați-vă în activități pe care le îndrăgiți amândoi;
- Aveți răbdare să vă ascultați unul pe celălalt;
- Nu vă feriți să vorbiți deschis despre emoții și sentimente;
- Nu ezitați să vă surprindeți unul pe celălalt cu planuri de petrecere a timpului care să vă entuziasmeze și să vă scoată din rutinele de zi cu zi.
Petreceți din ce în ce mai puțin timp în compania prietenilor comuni
Când vine vorba despre semnalele de alarmă cu privire la viitorul unui mariaj, nu neglijați următorul aspect: nici tu, nici soțul tău, nu mai sunteți dornici să petreceți timpul liber alături de prietenii comuni, ci alegeți mai degrabă să fiți în compania propriilor prieteni. În aceste condiții, vă îndepărtați din ce în ce mai mult unul de altul și nu mai sunteți preocupați să vă implicați în activități comune.
Prietenii comuni sunt bineveniți pentru un cuplu nu numai pentru că vă motivează să stați cât mai mult în preajma persoanei iubite, ci și pentru că, în cazul unor neînțelegeri dintre voi, pot oferi un punct de vedere obiectiv, util pentru detensionarea unei situații neplăcute. Totodată, creându-vă oportunități pentru a fi în preajma prietenilor comuni, ajungeți să împărtășiți experiențe ce vă pot apropia.
În cazul în care unul dintre soți observă oricare dintre semnele ce demonstrează că mariajul e pe cale să se destrame, este firesc să-și pună întrebări precum: „Mai contez pentru?...”, „Ce s-a întâmplat cu noi?”, „De ce am ajuns să?...”. Pentru a încerca să restabiliți conexiunile dintre voi, găsiți o cale de a discuta deschis pentru a face primii pași spre găsirea unor soluții pentru binele amândurora. Mai mult, dacă simțiți nevoia, nu ezitați să cereți ajutorul unui expert în terapia de cuplu.
Momentul în care mi-am dat seama că trebuie să pun punct căsniciei mele
Surse foto: istockphoto.com, Image by karlyukav on Freepik
Surse articol: divorce.com, goodtherapy.org, marriage.com, millennialtherapy.com, patheos.com, verywellmind.com