- 1. Produsele lactate scad riscul de diabet și mențin inima sănătoasă
- 2. Apa te ajută să slăbești
- 3. Gustările luate după cină te îngrașă
- 4. Lămâile conțin mai mult zahăr decât căpșunile
- 5. Alimentele picante contribuie la o durată mai lungă de viață
- 6. Simplul miros al ciocolatei poate contribui la o stare de relaxare
- 7. Dependența de cafea nu conduce la deces
Alimentația sănătoasă a devenit o preocupare constantă pentru toate categoriile de vârstă. În aceste condiții, nu este de mirare că au apărut numeroase informații pe această temă. Știm cât de greu ar fi să le urmezi pe toate, așa că am pregătit pentru tine șapte adevăruri dovedite științific, ce te vor ajuta să ai o familie sănătoasă.
Sigur ai auzit și tu că "ești ceea ce mănânci", dar dacă până acum era doar o zicală populară, acum este o regulă de bază pentru o viață sănătoasă. Alimentele nu îți influențează doar felul în care te simți fizic, ci și starea ta de spirit. Iar dacă încă ești sceptică, află ce spun cercetătorii.
1. Produsele lactate scad riscul de diabet și mențin inima sănătoasă
Îți dăm o veste bună: produsele lactate și grăsimea pe care o conțin nu te îngrașă. Un studiu din 2013, publicat în Jurnalul European de Nutriție și citat de usnews.com, a arătat că persoanele care cosumau regulat produse lactate erau mai slabe decât cele care nu aveau aceste alimente în dietă. Explicația este simplă: grăsimea de care se ferește toată lumea este un nutriment sățios, care îți alungă senzația de foame. Dacă reușești să îți menții o greutate sănătoasă, reduci și riscul de a face diabet de tip 2. În plus, cercetătorii susțin că produsele lactate îmbunătățesc metabolismul. Concluziile au fost trase în urma unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Tufts, care au constat că oamenii care mâncau lapte sau brânză aveau un risc cu 46% mai mic de a suferi de diabet.
Veștile bune nu se opresc aici! Cercetătorii americani susțin că brânza crește nivelul colesterolului rău și îți protejează inima. Studiul a fost publicat în 2014 și arată că brânza, laptele și iaurtul nu cresc riscul bolilor coronariene.
2. Apa te ajută să slăbești
Dacă mănânci când îți este foarte foame, sunt șanse mari să consumi mai multe calorii decât ai nevoie. Poți evita asta, dacă bei un pahar de apă cu 30 de minute înainte de masă. Un studiu citat de sciencealert.com a arătat că oamenii care aveau acest obicei slăbeau cu 1,2 kilograme mai mult decât cei care nu făceau asta.
3. Gustările luate după cină te îngrașă
Știm cât de tentant este să iei un bol de popcorn lângă tine când urmărești filmul preferat, dar abține-te să faci asta. Un studiu al cercetătorilor britanici, efectuat pe 29 de bărbați, a arătat că aceștia consumau cu 238 de calorii mai puțin în fiecare zi, când li se interzicea să mai mănânce după ora 19:00. Ține cont de această regulă, dacă vrei să ai o viață sănătoasă.
4. Lămâile conțin mai mult zahăr decât căpșunile
În ciuda gustului acru al lămâilor, aceste citrice au cu aproximativ 30% mai multă zahăr decât o căpșună, al cărei conținut este 40% zahăr. Gustul nu este dulce, deoarece lămâia conține mai mult acid citric, ceea ce o face să pară mai acră (mai exact 3-6%).
5. Alimentele picante contribuie la o durată mai lungă de viață
Confom profesorului asociat din cadrul Școlii de Sănătate Publică Harvard și autor al studiului, Lu Qi, beneficiile condimentelor (studiul vizând ardei iuți chilli) se pot observa asupra sănătății umane. Astfel, în intervalul 2004-2008, au fost analizate date provenite de la aproape 500 000 persoane cu vârsta 30-70 ani, fiind urmărite 20 224 persoane care au decedat în termen de 7 ani, iar cele care au consumat alimente picante de 6-7 ori pe săptămână au prezentat un risc cu 14% mai redus de deces prematur, în urma cancerului, bolii cardiace ischemice sau bolilor sistemului respirator.
6. Simplul miros al ciocolatei poate contribui la o stare de relaxare
Neil Martin, psiholog, a investigat în cadrul Laboratorului de Olfacție Umană din cadrul Universității Middlesex efectele mirosului asupra comportamentului uman. Astfel, prin comparație cu mirosul unui ulei de mașină și cu unul de lămâie, ciocolata dispune de un efect calmant. Cercetătorul a apelat la o electroencefalogramă pentru a înregistra undele cerebrale ale participanților din studiu, observând că mirosul de ciocolată a condus la o reducere a unui anumit tip de activitate cerebrală denumită teta, considerată drept indice de atenție.
7. Dependența de cafea nu conduce la deces
Cafeaua, acest mic viciu apreciat de toată lumea, s-a dovedit că nu are un impact atât de semnificativ asupra stării de sănătate, din contră. În anul 2012, Revista de Medicină din New England s-a pronunțat asupra stării de sănătate a unui număr de 400 000 americani în decurs de 13 ani. Oamenii de știință au descoperit că cei care au consumat între 3-6 căni de cafea pe zi, au prezentat un risc cu 10% mai redus de a deceda într-un interval de 13 ani; în plus, au avut un risc mai mic de boli cardiace, infarct, diabet și infecții. Un alt grup de studii ce a vizat mai mult de 1 milion de persoane din anul 2014 a concluzionat că: cei care au consumat 4 căni de cafea pe zi au prezentat cu 16% mai puține șanse de deces.
Poți obține informații multe și interesante despre o alimentație sănătoasă în programul „Eat like a Pro" pe site-ul oficial Beko .
Surse: https://betterme.guru; www.bbc.com; https://edition.cnn.com