Pentru că există copii care nu ai nici cea mai mică idee ce înseamnă să aibă părinţi, ce reprezintă o mamă sau un tată şi care este rolul lor. Există, de asemenea, adulţi care nu ştiu să fie părinţi, nu pentru că nu îşi doresc, ci pentru că adoptă copiii fără de părinţi şi acel instinct matern sau patern nu vine atât de natural şi de uşor, şi nu există un manual care să îi inveţe.
Am bucuria să cunosc unul dintre cele mai minunate cupluri, care a luat decizia grea, dar grozavă, de a adopta doi gemeni, băiat şi fată, măricei deja, la 6 ani. O decizie dificilă, care le-a schimbat viaţa atât lor, adulţilor, dar mai ales copiilor. Au trecut aproximativ 8 luni de când cei patru au devenit o familie şi evoluţia tuturor este mai mult decât evidentă. La ultima petrecere, Anya nu a fost prezentă, fiind la bunici, aşa că am chemat-o să ne uităm împreună pe poze. Petrecerea a fost, de fapt, botezul oficial al celor doi gemeni.
- Mami, a fost o petrecere frumoasă. Aş fi vrut să fiu şi eu acolo. Dar ce înseamnă un botez?
- Este un mod prin care Dumnezeu aprobă numele pe care îl primeşte un copil de la părinţii săi şi îl binecuvintează prin apă sfinţită.
- Şi eu am fost botezată?
- Da, ai fost. Când erai bebeluş.
- Şi Ştefan şi Andreea de ce nu au fost botezaţi când erau bebeluşi? Pentru că ei nu au avut până acum părinţi care să le dea nume?
- Da, se poate spune aşa.
- Şi ce înseamnă binecuvântat?
- Înseamnă să fii fericit.
- Deci, fericirea înseamnă, de fapt, să ai părinţi. Uite, în poze Ştefan şi Andreea sunt fericiţi. Acum au părinţi, nu-i aşa?
Da, fericirea pentru un copil înseamnă să ai părinţi. Dar părinţi în adevăratul sens al cuvântului, părinţi precum prietenii mei, care ştiu ce responsabilitate au şi si-o asumă, ştiind că nu este numai una de ordin material sau intelectual, ci şi o responsabilitate mai importantă decât toate, cea de ordin emoţional. Copiii adoptaţi, din punctul meu de vedere, au nevoie de un singur lucru pentru a se adapta în noua familie, si aceea este dragostea necondiţionată. Însă, din pacate, nu sunt un expert în acest sens. Dacă unei mame ca mine ştiu ce sfaturi să îi ofer, cu o mamă care adoptă un copilaş, mai ales unul deja măricel, care are personalitatea formată, sunt complet inutilă. Iată de ce apreciez din suflet cuplurile care decid să adopte un copil şi care reuşesc să ofere acelui copil exact ceea ce are el nevoie. Pentru că această dragoste necondiţionată, pe care noi o luăm de-a gata, în familiile care adoptă este ceva care se construieşte cărămidă cu cărămidă, emoţie cu emoţie, îmbrăţişare cu îmbrăţişare. Eu, una, nu am acest curaj. Prietenii mei da! Însă nici lor nu le este deloc uşor:
Aşa că trebuie să vă fac cunoştinţă cu unul dintre proiectele sociale din campania "Împreună cu tine, Profi salvează destine", campanie care are ca scop ajutorarea copiilor și îmbunătățirea calității vieții lor. Practic, dacă îţi faci cumpărăturile la Profi în perioada 22 august - 30 octombrie ai posibilitatea să votezi unul dintre proiectele umanitare ale acestei campanii. Valoarea totală a premiilor oferite de Profi este de 1.500.000 lei. Fiecare ONG va acumula puncte în funcţie de voturile voastre şi va primi la sfârşit suma de bani aferentă punctajului.
VOTEAZĂ Proiectul Ador Copii - Centrul de resurse pentru adopţie
Un proiect pilot în România, "Centrul de Resurse pentru Adopție" este dedicat copiilor aflați în sistemul de protecție specială, familiilor care intenționează să-i adopte, celor care au adoptat și specialiștilor în adopție. Obiectivele acestui centru sunt: creșterea numărului de familii care adoptă un copil, creșterea capacității și calității serviciilor oferite de către acest centru, creșterea asistenței oferite copiilor părăsiți care se transferă din sistemul de protecție specială în familia adoptivă, dar și îmbunătățirea imaginii adopției în comunitate.
Activitățile oferite în cadrul centrului sunt:
· Sesiune de informări despre adopție, personale, online sau telefonice (cu programare)
· Cursuri de parenting în cadrul procedurii de evaluare pentru obținerea atestatului
· Consiliere psihologică și juridică
· Consiliere și psihoterapie adulți
· Workshop-uri și seminarii
· Activități pentru copii.
Fiecare copil și familie care intră în asistența specialiștilor din cadrul Centrului de Resurse pentru Adopție, are un program de management de caz personalizat, în funcție de timpul petrecut de copil în sistemul de protecție specială, de vârsta la care se face transferul spre familia adoptivă și de forma de atașament existentă până în momentul adopției. În prezent, la nivel național, nu funcționează nici un astfel de centru de resurse pentru adopție, astfel că, familii din toată țara pot beneficia de sprijin şi orientare de specialitate pe tot parcursul procesului de adopție.