Totul despre gastroentercolita acuta (P)

Totul despre gastroentercolita acuta (P)

QBebe

Ce este gastroenterocolita/enterocolita? Gastroenterocolita/enterocolita acuta reprezinta o afectiune infectios-inflamatorie a tractului digestiv (stomac = „gastro-", intestin subtire = „entero-" si intestin gros = „colita").

Etiologie:
Identificarea, prin teste, a agentului etiologic al gastroenterocolitei este esentiala, deoarece aceasta poate modifica conduita terapeutica. Avand in vedere faptul ca aceasta afectiune reprezinta o cauza majora de imbolnavire la copii, trebuie facuta diferentierea etiologica a cauzei: virala (rotavirusuri, adenovirusuri, enterovirusuri, virusul Norwolk), bacteriana (Shigella spp., Salmonela tiphi, Escherichia coli enteropatogen, enterotoxigen sau enterohemoragic, Campylobacter jejuni etc) sau parazitara (Giardia lamblia, Entamoeba histplytica, Blastocystis homnis etc)
Infectarea se face pe cale fecal-orala, adica prin consumul unor alimente contaminate, insuficient spalate sau preparate, dupa caz. Unii vectori pot angrena si imprastia agentii cauzali pe o distanta ampla. Asadar, boala poate aparea in cadrul unor grupuri populationale la distanta (populatia unei localitati) sau in grupuri compacte (familie, gradinita etc) care au consumat acelasi aliment sau detin aceeasi sursa de apa potabila.

Factori care contribuie la aparitia bolii:
• Varsta mica - reprezinta un dublu factor: primul - sistemul imunitar incomplet maturat, iar imunitatea dobandita este, inca, precara; al II-lea - copilul nu are constiinta normelor igienice; la varsta foarte mica, aflandu-se in proces de cunoastere a mediului inconjurator, el are tendinta de a pune in gurita diferitele obiecte cu care intra in contact sau manutele nespalate.
• Greutatea mica in raport cu varsta, malnutritia sau rahitismul
• Alimentatia artificiala in primul an de viata (s-a constatat ca alimentatia naturala este un factor protector, datorita aportului de imunoglobuline din laptele matern)
• Colectivitatea - crese, gradinite, centre de plasament etc.
• Curele prelungite antibiotice, datorita distrugerii florei intestinale saprofite, prin scaderea apararii locale.

Semne si simptome:
Tabloul clinic al bolii difera in functie de cauza:
Gastroenterocolita de cauza virala este cea mai frecventa gastroenterocolita la copil; se manifesta prin: subfebra (37-38,5 ºC), varsaturi, crampe abdominale, scaune diareice numeroase (pana la 10-15 sacune pe zi), apoase, explozive, fetide, scaderea apetitului. Simptomele persista 5-7 zile.
Gastroenterocolita de cauza bacteriana se prezinta, din punct de vedere clinic, prin varsaturi, febra mare cu frisoane, scaune diareice bogate in mucus si, uneori, sanghinolente, crampe intestinale intense, scaderea apetitului.
Gastroenterocolita parazitara este, inca o problema la copii mici. Se manifesta, in general, prin scaune diareice prelungite in timp, cu dureri de intensitate variabila (medie, mica) periombilical. Varsaturile si diareea, numeroase la numar, combinate cu inapetenta pot duce la complicatii severe generate de gradul mare de deshidratare.

Diagnostic:
Diagnosticul este apanajul medicului pediatru. Datele simptomatice trebuie coroborate cu modificarile paraclinice.
Daca observati astfel de modificari clinice la copilul dumneavoastra, adresati-va URGENT medicului pediatru!!!

Tratament:
Tratamentul este, indubitabil, stabilit de medicul specialst!
Tratamentul trebuie, OBLIGATORIU, sa includa rehidratare, plus terapia specifica a agentului etiologic.

Atentie!!! Gastroenterocolita virala este autolimitanta, insa formele bacteriene si parazitare trebuie tratate specific cu antibiotice, respectiv antiparazitare. Nu administrati aceste medicamente copilului dumneavoastra, decat la indicatiile medicului specialist, Netratata boala poate ucide, datorita gradului mare de deshidratare!!!


Ce puteti face dumneavoastra inainte de a ajunge la medic?

A. hidratati foarte bine copilul (apa fiarta si racita, ceaiuri. Daca copilul are spasme abdominale (colici) ii puteti administra un ceai anticolici, care il va mai linisti si, in acealasi timp il va hidrata! ATENTIE! Produsul nu trebuie sa contina zahar!!!) BABY CARE delicious DRINK este 100% natural si singurul produs de acest tip din Romania care se pliaza pe toate aceste probleme. El are in compozitie musetel, anason, menta si valeriana care au efect antispastic (scade durerea generata de contractiile musculaturii intestinale si abdominale); lemn dulce care reface mucoasa digestiva lezata de agresiunea agentului etiologic. In plus, combinatia lemn dulce-musetel-menta ii vor diminua febra. DE RETINUT! Produsul are un gust placut, bine tolerat de la nou-nascut pana la copilul mare si nu contine zahar, ci este indulcit cu sucroza!!!

B. Dieta: Excludeti din dieta copilului produsele alimentare care contin lactoza (cu exceptia, in cazul sugarilor, a laptelui matern), fructoza, glucoza, zahar, preparate care fermenteaza.

C. ATENTIE!!! Nu administrati antiemetice sau antidiareice, decat la sfatul medicului specialist, dupa stabilirea diagnosticului etiologic, deoarece, daca gastroenterocolita este de cauza infectioasa, germenul trebuie eliminat si nu retinut in organism!!!!

Profilaxia:
Gastroenterocolita acuta este, in general, o boala infectioasa si, de aceea, se poate raspandi, de la om la om, foarte usor. Modul comun de transmitere a bolii este reprezentat de contactul cu materiile fecale ale copilului bolnav.
Masurile preventive cele mai eficiente sunt constituite de spalarea mainilor copilului si membrilor familiei sau ale ingrijitorilor dupa folosirea toaletei, dupa schimbarea scutecelor si inainte de prepararea alimentelor, precum si grija de a spala bine fructele si legumele inainte de a fi consumate sau preparate termic. Prepararea termica bine realizata, reprezinta, si ea, un factor de preventie.


Dr. Ana - Maria Rizea

Articolul urmator
O mamă i-a povestit copilului său aproape totul despre moarte, din greșeală
O mamă i-a povestit copilului său aproape totul despre moarte, din greșeală

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    A fost înregistrat primul caz de hepatită acută, cu origine necunoscută, la copii, în România! Ce spun medicii
    A fost înregistrat primul caz de hepatită acută, cu origine necunoscută, la copii, în România! Ce spun medicii

    Atenție, părinți! S-a înregistrat primul caz de hepatită acută, de proveniență necunoscută, la copii, în România! Organizația Mondială a Sănătății a anunțat,...

    Rolul bacteriilor lactice în boala diareică acută a copilului
    Rolul bacteriilor lactice în boala diareică acută a copilului

    Conform FAO/WHO(2002), “probioticele sunt considerate microorganisme vii care atunci când sunt administrate în doza corespunzătoare pot conferi un beneficiu pentru...

    Există o criză acută de medici pediatri şi de neonatologi în spitalele din România
    Există o criză acută de medici pediatri şi de neonatologi în spitalele din România

    Medici avertizează în privința lipsei de medici pediatri și neonatologi din România.„ „Este un cataclism”, susține Marian Stamate, medic la Spitalul Colțea...

    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”
    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”

    La începutul anului, Rihanna dezvăluia lumii întregi că se pregătește să intre în rândul mămicilor. Artista în vârstă de 33 de ani a anunțat că...

    Este anul schimbărilor! Trei nativi vor lua totul de la zero până în primăvară
    Este anul schimbărilor! Trei nativi vor lua totul de la zero până în primăvară

    Anul 2025 este anul schimbărilor și oportunităților pentru trei dintre semnele zodiacale. Care sunt nativii ai căror viață se poate schimba drastic în 2025?

    Totul despre laminarea genelor
    Totul despre laminarea genelor

    Laminarea genelor este o procedură cosmetică cu efect semi-permanent de volumizare și curbare a genelor. Această metodă nu este același lucru cu extensia de gene și nu presupune...

    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul
    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul

    Tu cât de mult iubești copiii? Suficient încât să treci cu vederea faptul că atunci când trec pragul casei tale, lasă în urmă numai dezastru? O femeie de...

    Am fost diagnosticată cu autism la aproape 40 de ani. Totul are sens acum
    Am fost diagnosticată cu autism la aproape 40 de ani. Totul are sens acum

    Potrivit „Scientific American”, diagnosticarea fetelor cu tulburări de spectru autist se realizează mai dificil decât în cazul băieților, în condițiile...

    © 2025 Qbebe