Totul despre rolurile vitaminei D direct de la specialist

Totul despre rolurile vitaminei D direct de la specialist

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre nutrienții cei mai valoroși pentru dezvoltarea optimă a copilului se află și vitamina D. Parcurge cu atenție articolul de mai jos, astfel încât să descoperi nu numai cele mai cunoscute atribuții ale acesteia, ci și cum ar trebui să procedezi ca să fii liniștită că micuțul tău are parte de un aport adecvat vârstei și stării sale de sănătate. Nu uita să ai permanent în vedere faptul că și vitamina D este cea care veghează la sănătatea fizică și psihică a copilului tău, susținându-l pe toată durata procesului de creștere.

Vitamina D - beneficii

Favorizează absorbția și sinteza calciului și fosforului
Una dintre principalele misiuni ale vitaminei D este de a transfera calciul și fosforul din hrană în fluidele corpului. Această vitamină veghează la fluxul constant de ioni de calciu în fluidul extracelular, asigurând necesarul acestui mineral, chiar dacă este supus proceselor de excreție din organism.
Datorită vitaminei D, nivelul normal de mineralizare se va menține, atât la nivelul oaselor, cât și al dinților.

Conferă oase sănătoase și mușchi puternici
Mineralul de bază din oase este calciul. Pentru a fi sintetizat, acesta are neapărat nevoie de vitamina D, care va deplasa calciul din intestine în fluxul sanguin și de acolo către oase.
Medicii atrag atenția asupra următorului fapt: perioada copilăriei este cea în care organismul este cel mai capabil să absoarbă și să utilizeze cel mai bine calciul, peste 90% din masa țesutului osos dezvoltându-se până în jurul vârstei de 20 de ani.

Iată ce spune Dr. Daniela Nicorici, medic pediatru în cadrul Ioana Medical Center: „Încă de la naștere, sistemul osos al copiilor este foarte fragil și trebuie ajutat să se dezvolte în vederea unei creșteri sănătoase și armonioase. De aceea, medicii pediatri recomandă administrarea suplimentelor alimentare pe bază de calciu și vitamina D încă din primele zile de viață”.

În privința rolului vitaminei D în dezvoltarea musculaturii sănătoase, acesta a fost confirmat, de-a lungul timpului, de numeroase studii. De exemplu, în cadrul unui studiu efectuat în Marea Britanie, s-a apelat la mame aflate în cea de-a 34-a săptămână de sarcină, cărora le-au fost prelevate probe de sânge pentru a  se vedea nivelul de vitamina D. Nivelurile identificate atunci au fost comparate mai târziu, peste 4 ani, cu capacitatea copiilor lor de a strânge un obiect în mână.
Concluzia studiului a fost că micuții ai căror mame s-au bucurat de un nivel bun al vitaminei D aveau o forță musculară superioară celor cu mame care au prezentat în sarcină un deficit al acestei vitamine.

Vitamina D are grijă de sănătatea dinților
În ultimele decenii, oamenii de știință au constatat că deficitul de vitamina D este o problemă globală, afectând și copiii. Printre consecințele acestuia se numără inclusiv o mai mare predispoziție spre a dezvolta carii încă de la o vârstă fragedă.
Întrucât vitamina D este cea de care depinde absorbția calciului și fosforului, indispensabile pentru rezistența smalțului dentar, se recomandă asigurarea necesarului zilnic al acesteia în scopul unei bune sănătăți orale.

Consolidează sistemul imunitar
Din acest punct de vedere, atribuțiile vitaminei D sunt următoarele:
• Are o influență pozitivă asupra limfocitelor T- Acestea pot identifica și elimina mai eficient diferiți agenți patogeni în prezența receptorilor de vitamina D și a vitaminei D ca atare. Practic, limfocitele T (parte a sistemului imunitar) se vor activa datorită vitaminei D, ferindu-ți copilul de îmbolnăviri

• Declanșează o acțiune antiinflamatoare în organism și îl determină să dea un „răspuns” corect în fața agresorilor- Grație vitaminei D se va forma o enzimă specială, care activează răspunsul spontan la agenți patogeni, intensificând activitatea monocitelor și neutrofilelor (ambele fac parte dintre globulele albe și au capacitatea de a „digera” microorganismele dăunătoare)

• Stimulează declanșarea unui răspuns pozitiv al organismului în fața virusurilor- Meritul vitaminei D, din acest punct de vedere, este următorul: „învață” corpul cum să acționeze în fața unei game variate de virusuri, inclusiv asupra celui gripal

Având în vedere toate aceste aspecte, sfătuiește-te cu medicul pediatru și oferă-i copilului tău suplimente cu vitamina D, precum sunt și cele de la Jamieson. Acestea vin în întâmpinarea nevoilor copilului, indiferent de vârsta pe care o are acesta.
De exemplu, dacă ai un bebeluș, oferă-i Jamieson Vitamina D3 picături, care este foarte la îndemână de utilizat.
Pentru copiii mai mari de 2 ani, apelează la comprimatele masticabile cu o delicioasă aromă de căpșune Jamieson Vitamina D pentru copii.

Dr. Daniela Nicorici, medic pediatru în cadrul Ioana Medical Center:
Vitamina D joacă un rol esențial în dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copiilor datorită faptului că aceasta contribuie la absorbția și utilizarea normală a calciului și fosforului, menținerea sănătății sistemului osos și a dinților și stimularea sistemului imunitar”.

Alte roluri ale vitaminei D, mai puțin cunoscute însă, se referă la:
Scăderea riscului de apariție a diabetului de tip 1
Prin diferite studii s-a putut sesiza că un aport corect de vitamina D poate feri copilul de această afecțiune. Un studiu american a evidențiat faptul că nivelurile ridicate de vitamina D susțin sistemul imunitar și îl determină să nu „atace” și celulele beta-pancreatice, responsabile cu producerea de insulină. De cealaltă parte, în momentul în care ar avea loc o acțiune autoimună asupra acestor celule, s-ar produce un diabet de tip 1.

Vitamina D are grijă de sănătatea psihică a copilului
Un studiu publicat în „The Journal of Nutrition”, bazat pe cercetarea comportamentelor a peste 3000 de copii din Columbia (America de Sud), atât în intervalul de vârstă 5-12 ani, cât și mai târziu, între 11 și 18 ani, a demonstrat că aceia care prezentau un deficit de vitamina D la vârste fragede erau de două ori mai predispuși să dezvolte afecțiuni precum anxietate și depresie sau comportamente agresive. Explicația a fost următoarea: un nivel scăzut al proteinei specifice pentru vitamina D3 este legat de mai multe fluctuații ale dispoziției și de predispoziția spre stări de anxietate.

Menținerea unei greutăți corporale în limite normale
Prin mai multe studii s-a putut observa, la copiii cu lipsă de vitamina D, o mai mare tendință de acumulare a țesutului adipos (cu precădere în zona abdominală) și de creștere a indicelui de masă corporală. Odată ce aceștia au revenit la un nivel normal al acestei vitamine, datorită administrării de suplimente alimentare, s-a văzut cum procentul de grăsime corporală a început să scadă.

Vitamina D la copii- necesarul zilnic

În funcție de vârsta pe care o are copilul, ar trebui ca zi de zi să beneficieze de următoarele cantități de vitamina D:
• Pentru copiii sub vârsta de 12 luni- 400 UI pe zi
• Pentru copiii mai mari de 1 an - 600 UI- Ideal este ca un copil să primească, pe măsură ce crește, o cantitate zilnică de vitamina D cuprinsă între 600- 1000 UI

Dr. Daniela Nicorici, medic pediatru în cadrul Ioana Medical Center: „Administrată în cantităţi corecte, vitamina D întărește oasele şi dinţii, crește densitatea osoasă şi opreşte deteriorarea muşchilor”.

Deficitul de vitamina D la copii

Nu este greu să îți dai seama că micuțul tău are lipsă de vitamina D întrucât vei sesiza următoarele manifestări:
• Va contacta mai ușor diferite infecții (inclusiv viroze respiratorii)
• Este letargic și obosește repede sau, dimpotrivă, este hiperactiv
• Este mai degrabă deprimat
• Ți se pare că este mai mic de statură și mai slab decât alți copii de aceeași vârstă cu el
• Sesizezi slăbiciune musculară
• În cazurile unui deficit sever al vitaminei D, apar semne ale rahitismului (de exemplu, sternul este înfundat, toracele este evazat la bază, picioarele sunt deformate: în X- „genu valgum” sau în paranteză- „genu varum”-)

Dr. Daniela Nicorici, medic pediatru în cadrul Ioana Medical Center: „În cazul în care copilul este hrănit cu lapte matern, care de obicei nu conține suficientă vitamina D (cu atât mai mult cu cât mama suferă de carență de vitamina D din cauza sarcinii), atunci crește și riscul de dezvoltare a rahitismului, boală care afectează procesul normal de dezvoltare a copiilor şi care poate conduce la malformaţii ale corpului”.

Vitamina D la copii- cum se asigură necesarul zilnic

Prin expunerea la soare
Este una dintre cele mai recomandate moduri de a-i asigura copilului tău o parte din necesarul de vitamina D.

Iată ce spune Dr. Daniela Nicorici, medic pediatru în cadrul Ioana Medical Center: „Corpul nostru produce în mod natural vitamina D atunci când ne expunem pielea la soare”.

De aceea, copilul ar trebui scos zilnic afară și lăsat să-și expună la soare fața și membrele. Pentru o protecție eficientă contra radiațiilor solare, este indicat să se apeleze la o crema cu factor de protecție solară, dar fără a se abuza de aceasta întrucât astfel se va obține efectul nedorit: va fi diminuată sinteza vitaminei D la nivelul pielii.

Bebelușii mai mici de 6 luni nu ar trebui expuși direct la soare, iar ca să fii sigură cât este bine ca micuțul să stea la soare consultă-te cu un medic pediatru, în special pentru a afla care ar fi intervalul orar cel mai indicat acestui scop.

Dr. Daniela Nicorici, medic pediatru în cadrul Ioana Medical Center: „Totuși, este greu să obții suficientă vitamina D de la soare, cu atât mai mult în sezonul rece, când majoritatea copiilor petrec mai mult timp în interior”.

Printr-o alimentație echilibrată
Dr.Daniela Nicorici, medic pediatru în cadrul Ioana Medical Center, vine cu următoarea precizare: „Foarte puține alimente conțin vitamina D în mod natural și de cele mai multe ori aceste alimente nu se regăsesc în lista preferințelor celor mici (ca de exemplu peștele gras și uleiurile de pește)”.

Ca să te asiguri că îi poți furniza copilului tău o parte din necesarul de vitamina D cu ajutorul alimentelor, străduiește-te, în funcție de vârsta pe care o are, să-i introduci în dietă și alimente precum:
• produse lactate
• ouă
• cereale și sucuri fortificate cu vitamina D

De asemenea, nu uita că anumite alimente sunt capabile să faciliteze absorbția de vitamina D. Printre acestea se numără:
• Cele care conțin magneziu (Banane, legume cu frunze verzi, nuci, migdale, tofu, orez brun etc.)
• Cele cu probiotice (Iaurtul, chefirul etc.)
• Cele în care se găsesc și grăsimi sănătoase (Uleiurile vegetale, avocado, diverse nuci)
• Cele în care se află o substanță numită sulforafan (Aceasta se află în plantele din familia cruciferelor și, datorită ei, receptorii de vitamina D vor fi activați, iar corpul va reacționa pentru a produce această vitamină. Printre cele mai cunoscute alimente cu sulforafan sunt: broccoli, salata Kale sau varza de Bruxelles)

Prin suplimentele alimentare
Primul sfat al medicilor este ca, în cazul în care se constată un deficit de vitamina D, să se recurgă neapărat la suplimente alimentare.
Dr. Daniela Nicorici, medic pediatru în cadrul Ioana Medical Center: „În cazul în care se constată o deficiență a vitaminei D în organism, este recomandată administrarea unui supliment, însă nu fără a consulta un medic în prealabil”.

Pediatrul îți poate indica suplimentul pe bază de vitamina D care se potrivește cel mai bine copilului tău, ținând cont de vârsta și de nevoile acestuia. Astfel, ți se poate recomanda un supliment sub formă de picături, de sirop, de spray oral, de comprimate masticabile, efervescente etc..

Picăturile de exemplu sunt cele mai potrivite încă din primul an de viață al copilului, ideale fiind cele care conțin vitamina D3 (colecalciferol), preferată pentru că are o structură similară celei ce este sintetizată datorită expunerii la lumina solară.

Dr. Daniela Nicorici, medic pediatru în cadrul Ioana Medical Center:
„Aproape toți medicii le recomandă părinților să le administreze bebelușilor vitamina D3, mai ales în primii doi ani de viață, în special în lunile de toamnă și de iarnă. Pentru bebeluși, doza recomandată este de 400 UI vitamina D3 și se administrează de obicei sub formă de picături”.

Dacă micuțul tău va avea nevoie de vitamina D3 administrată astfel, orientează-te cu încredere și spre Jamieson Vitamina D3 Picături pentru copii. Acest supliment are marele avantaj că poate fi administrat cu ușurință chiar și unui „pitic” plângăcios, în condițiile în care poți să-i pui 1-2 picături direct în guriță sau pe suzetă, fără să-ți mai pui mereu întrebarea: „Oare cum să-l păcălesc și de data aceasta ca să-și ia vitamina?”
Produsul se remarcă prin puritatea absolută și eficacitatea garantată, distingându-se prin titlul de QualiTM-D (vitamina D naturală premium, unică în lume).


În schimb, dacă ești mama unui copil de la 2 ani în sus, poți să-l atragi cu niște ursuleți panda comestibili, cu o aromă irezistibilă de căpșune. Jamieson Vitamina D pentru Copii 400 IU îți garantează calitatea prin Protocolul „360 Pure”, fiind soluția perfectă de a-l aduce pe copilul tău mai aproape de beneficiile extraordinare ale vitaminei D.

Ca să fiți oricând în formă și fericiți, cu mic, cu mare, inclusiv în zilele mohorâte ale anotimpului rece, nu uitați să puneți în practică îndemnul medicului pediatru Daniela Nicorici, de la Ioana Medical Center: „Cel mai important este să vă bucurați alături de copii de zilele însorite de toamnă pentru a vă asigura un aport natural de vitamina D și imunitatea care va ține departe problemele de sănătate specifice sezonului rece”.

Surse: academic.oup.com, adc.bmj.com, sciencedaily.com, ncbi.nlm.nih.gov

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist
    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist

    Ann Anderson este medic specialist ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) la secția de neonatologie din cadrul unui spital de copii din Nebraska, SUA. Ea dezvăluie 7 lucruri pe care...

    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist
    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist

    Sarcina reprezintă perioada din viața unei femei în care au loc numeroase schimbări, atât din punct de vedere psihologic, cât și la nivelul corpului. În sarcină,...

    Asimilarea vitaminei D la sugari. Cum o putem gestiona?
    Asimilarea vitaminei D la sugari. Cum o putem gestiona?

    Vitamina D face parte dintre nutrienții de care un copil are nevoie încă din primele sale zile de viață. Astfel, nu numai că această vitamină joacă un rol esențial în...

    Tot ce trebuie să știi despre administrarea vitaminei D. Doze recomandate și durata corectă
    Tot ce trebuie să știi despre administrarea vitaminei D. Doze recomandate și durata corectă

    Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsime, fiind prezentă în anumite alimente sau adăugată ulterior, prin fortificare și, de asemenea, este disponibilă sub formă de...

    Povestea Almei, fetița de numai 7 ani din Cluj, care s-a calificat direct în finala mondială a Olimpiadei de Limba Engleză de la Roma
    Povestea Almei, fetița de numai 7 ani din Cluj, care s-a calificat direct în finala mondială a Olimpiadei de Limba Engleză de la Roma

    La doar 7 ani, Alma se mândrește cu o reușită impresionantă. Micuța elevă din Cluj-Napoca a ajuns în finala mondială a Olimpiadei de Limba Engleză de la Roma, a obținut...

    Botez cu peripeții: Un bebeluș lovește Biblia preotului și acesta o scapă direct în apa sfințită
    Botez cu peripeții: Un bebeluș lovește Biblia preotului și acesta o scapă direct în apa sfințită

    Un bebeluș de 11 luni a adus un plus de amuzament propriului botez după ce i-a dat preotului cu mâna peste Biblie, iar cartea a căzut în apa sfințită. Toată lumea a fost...

    Această femeie naște direct în Ocean, iar imaginile sunt absolut superbe
    Această femeie naște direct în Ocean, iar imaginile sunt absolut superbe

    O mamă care și-a adus copilul pe lume în Oceanul Pacific oferă o nouă semnificație conceptului de „naștere în apă”. Imaginile care surprind momentul sunt...

    Daniel Buzdugan a aflat în direct, la radio, că tatăl lui a murit. „Nu știi cum să reacționezi… inima ta nu reușește să înțeleagă lucrul ăsta”
    Daniel Buzdugan a aflat în direct, la radio, că tatăl lui a murit. „Nu știi cum să reacționezi… inima ta nu reușește să înțeleagă lucrul ăsta”

    Daniel Buzdugan, una din cele mai cunoscute voci de radio din România, face o dezvăluire cutremurătoare. A fost înștiințat de decesul tatălui său când prezenta o...

    © 2025 Qbebe