Ce facem când pe copil îl doare capul?

Ce facem când pe copil îl doare capul?

Andreea Baluteanu

Asociem de cele mai multe ori durerile de cap cu adulții stresați și cu consumul de prea multă cafea, nu cu copiii ce debordează de energie. Dar studiile arată că, la nivel global, nu mai puțin de 60% dintre copii și adolescenți experimentează dureri de cap și între 7,7 și 9,1% au o migrenă. Aceste informații pot fi liniștitoare atunci când și micuțul tău se plânge că îl doare capul. Nu e nimic ieșit din comun!

Veste bună: o bună parte din durerile de cap trec cu un pui de somn, o gustare sănătoasă și apă. Pentru restul situațiilor îți recomandăm să urmezi sfatul medicului pediatru. Numai un procent redus din durerile de cap la copii pot reprezenta surse de îngrijorare! 

Mai jos ți-am pregătit cele mai importante informații despre durerea de cap la copii, astfel încât să fii echipat cu tot arsenalul de cunoștințe împotriva cefaleelor și migrenelor!

Ce este durerea de cap și cum se manifestă la copil?

Durerea de cap este reprezentată de experimentarea simptomelor de disconfort și de durere localizate la nivelul feței, capului sau gâtului. Așa cum am precizat durerile de cap sunt foarte comune în copilărie. Ba chiar e important de precizat că durerile de cap se regăsesc în top 5 cele mai comune afecțiuni de care suferim în primii ani de viață.

Sunt mai mult de 150 de tipuri de dureri, dar pentru că nu vrem să îți cauzăm și ție o cefalee cu asemenea descrieri amănunțite, îți spunem că oamenii de știință au reușit să le împartă în două categorii: dureri de cap primare și dureri de cap secundare.

În prima secțiune intră în principal durerile de cap de la tensiune (o durere surdă, constantă, resimțită pe lateralele capului și în dreptul tâmplelor, dar și la ceafă sau în creștet) și migrenele (dureri trepidante, pulsânde, localizate în general pe o singură parte a capului și acompaniate adesea de simptome precum amețeală, stare de greață și de vomă și probleme de vedere).

În ceea ce privește durerile de cap secundare, acestea au simptome specifice și sunt legate de o anumită cauză precum răceala, deshidratarea, insolația, etc.

Copiii pot să sufere, precum adulții, și de dureri de cap cronice, termenul fiind folosit atunci când cel mic experimentează simptome mai mult de 15 zile pe lună. În general, acestea sunt cauzate de o infecție, o lovitură la cap sau un efect advers la un medicament.

Când și de ce apare durerea de cap? Cauze și afecțiuni la copii

„Îl doare capul ca pe mine” ajung adesea să spună părinții și da, îți dăm dreptate, căci ereditatea se numără printre cauzele pentru care cei mici se confruntă cu dureri de cap. Însă durerea poate apărea și când cel mic se lovește, când nu a băut suficientă apă sau când nu s-a odihnit cum trebuie.

Iată mai jos care sunt principalii factori din cauza cărora apar durerile de cap la copii. 

Infecții și alte afecțiuni. Cel mai adesea, durerile de cap provin din răceală, gripă, infecții la ureche sau ale sinusurilor. Foarte rar la baza lor stau encefalita sau meningita.

O lovitură la cap. A făcut un „cucui” în timp ce se juca sau a venit acasă cu o vânătaie la cap de la școală. E normal să urmeze și o durere. Deși în majoritatea cazurilor nu e pricină de îngrijorare, ar trebui să ceri și sfatul pediatrului sau să mergi de urgență la doctor dacă durerea se acutizează.

Cauze emoționale. Majoritatea specialiștilor sunt de părere că stresul nu cauzează dureri de cap, ci le declanșează. Astfel, anxietatea sau tulburările resimțite în urma dificultăților întâmpinate în relația cu părinții, familia, profesorii și colegii/prietenii pot provoca tensiune, care mai departe stârnește durerea. Totodată, și copiii diagnosticați cu depresie se pot plânge de dureri de cap fiindcă au greutăți în a identifica sentimentele de singurătate și tristețe.

O predispoziție genetică. După cum am enunțat și mai sus, durerile de cap pot să fie moștenite din familie.

Anumite alimente sau băuturi. Așa cum adulții afirmă adesea că îi doare capul dacă nu mai beau cafea (e de fapt exact invers) și copiii sunt predispuși la disconfort din cauza alimentației. Nitrații din carne sau cofeina sunt un exemplu.

De asemenea și o activitate fizică prea intensă poate să dea dureri de cap, la propriu.

Ca factori de risc, pe lângă predispoziția genetică pe care o aminteam mai sus, adolescenții și în special fetele la pubertate sunt mai predispuși la dureri de cap.

Când o durere de cap la copii te trimite de urgență la doctor

Durerile de cap sunt comune... dar când ar trebui ele să te determine să îți suni de urgență pediatrul? Oamenii de știință de la Harvard au sărit în ajutorul părinților de pretutindeni cu un chestionar ce conține 8 puncte de referință care ar trebui să constituie o sursă de îngrijorare.

  1. Durerea de cap e însoțită de febră sau de senzație de gât înțepenit;
  2. Durerea nu scade cu medicație sau chiar crește în intensitate;
  3. Durerea e acompaniată de stare de vomă, în absența altor indicii sau ale unor probleme abdominale, așa cum ar fi febra sau diareea;
  4. Copilul e prea somnoros și nu pare capabil să își desfășoare activitățile normale sau are dificultăți de deplasare sau de vorbire;
  5. Durerea e atât de puternică încât îl trezește pe cel mic din somn;
  6. Disconfortul crește dacă cel mic se întinde;
  7. Durerile sunt frecvente și compromit calitatea vieții;
  8. De fiecare dată când instinctul îți spune că ai nevoie de ajutor, chiar dacă niciun simptom resimțit de cel mic nu se află pe lista noastră. Al șaselea simț al unui părinte nu trebuie niciodată ignorat!

Ce măsuri luam când pe copil îl doare capul?

Nu te neliniști, majoritatea durerilor de cap trec ușor. Uneori nici nu e nevoie de medicamente. Aplică o compresă rece pe fruntea micuțului tău, redu intensitatea luminii și roagă-l să se întindă în pat și să se relaxeze. Un pic de masaj, alinarea tandră a unui părinte sau câteva întinderi musculare pot face minuni.

Durerile care persistă trec cu suspensii care conțin paracetamol sau ibuprofen. E indicat însă să alegi medicamente special concepute pentru copii, respectând întocmai indicațiile medicului pediatru sau ale farmacistului. Dacă durerea se încăpățânează să persiste, iar doctorul consideră că la originea sa poate sta o cauză emoțională, se poate recomanda și terapie sau pot fi indicate tehnici de relaxare. Exercițiile de respirație, meditația, practicile de relaxare musculară progresivă sau yoga fac minuni și la cei mici, și la cei mari.

Ce mai poți face ca să dai copilului un sprijin prețios în lupta cu migrenele? Încurajează-l să bea multe lichide, pregătește-i mese delicioase și nutritive, bogate în fructe și legume, discută cu el despre problemele întâmpinate la școală/la joacă/în familie, apelează la terapia prin artă, etc. Uneori, durerea de cap e un semn al unui stil de viață dezechilibrat mai mult decât al unei afecțiuni.

Ajută și să ții un jurnal al durerilor de cap sau să le recomanzi copiilor mai mari să îl completeze. Iată ce informații ar trebui să conțină: cum încep durerile de cap și ce pare să le provoace, cât durează, care parte a capului a durut cel mai tare, ce notă ați/ar acorda intensității durerii, de la 1 la 10, care a fost tratamentul ce a dat cel mai repede roade, ora de culcare din seara precedentă, alte simptome specifice, etc.

Mai bine previi decât tratezi! Asigură-te că cel mic duce o viață armonioasă, cu alimentație sănătoasă, mișcare, somn suficient, gustări echilibrate și cât mai puțină cofeină. Totodată, un program prea strict, în care cel mic aleargă de la o activitate la alta fără să aibă timp să se joace și să se relaxeze poate să provoace, printre altele, și dureri de cap. Nu uita, micuții au nevoie, la fel ca adulții, de un răgaz în care să nu facă nimic. Plictiseala nu dă dureri de cap, dar le poate reduce frecvența.

Până la urmă, durerea de cap e un semnal de alarmă. Ea îți poate spune că cel mic nu s-a odihnit suficient, că are probleme pe care nu știe să ți le împărtășească sau suferă de o afecțiune. Important e să identifici ce a cauzat-o și să acționezi apoi în consecință. Ca de obicei, știi că suntem alături de tine!

Surse foto: iStock

Surse articol: Kim S. Pediatric headache: a narrative review. J Yeungnam Med Sci. 2022 Oct;39(4):278-284. doi: 10.12701/jyms.2022.00528. Epub 2022 Sep 14. PMID: 36102115; PMCID: PMC9580058,  Bot MN, van der Meer HA, Meurs de Vries M, Bronkhorst EM, Kalaykova SI, Creugers NHJ. Diagnostics and Management of Pediatric Headache: An Exploratory Study among Dutch Physical Therapists. Children. 2023; 10(7):1135. https://doi.org/10.3390/children10071135, Szperka C. Headache in Children and Adolescents. Continuum (Minneap Minn). 2021 Jun 1;27(3):703-731. doi: 10.1212/CON.0000000000000993. PMID: 34048400; PMCID: PMC9455826, Alashqar A, Shuaibi S, Ahmed SF, AlThufairi H, Owayed S, AlHamdan F, Alroughani R, Al-Hashel JY. Impact of Puberty in Girls on Prevalence of Primary Headache Disorder Among Female Schoolchildren in Kuwait. Front Neurol. 2020 Jul 17;11:594. doi: 10.3389/fneur.2020.00594. PMID: 32765391; PMCID: PMC7379333, mayoclinic, rch.org.au, health.harvard.edu, my.clevelandclinic.org

Articolul urmator
Ce faci când copilul tău are FEBRĂ?
Ce faci când copilul tău are FEBRĂ?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Fiica lui Tily Niculae a făcut AVC la 12 ani. „M-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul..."
    Fiica lui Tily Niculae a făcut AVC la 12 ani. „M-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul..."

    Clipe de spaimă pentru actrița din serialul „La Bloc” și realizatoarea de emisiuni din cadrul Radio Itsy Bitsy! Fiica lui Tily Niculae a suferit un accident vascular cerebral...

    Ce facem atunci când descoperim că un copil este abuzat?
    Ce facem atunci când descoperim că un copil este abuzat?

    Ți s-a întâmplat vreodată să observi un copil abuzat pe stradă? De mama, tata, bona, bunica, sau chiar alți copii? Mie da, de mai multe ori, dar nu am intervenit niciodată...

    „Nu găsesc capul bebelușului”. Povestea nașterii unei mame care a adus pe lume un copil cu microcefalie
    „Nu găsesc capul bebelușului”. Povestea nașterii unei mame care a adus pe lume un copil cu microcefalie

    O femeie de peste hotare povestește cum a adus pe lume, dar și cum este viața unei mame care are un copil cu microcefalie. Regăsiți mai jos povestea ei.

    „Mami, mă doare spatele!” Cauzele ascunse ale durerilor de spate la copii. Când trebuie să ne îngrijorăm?
    „Mami, mă doare spatele!” Cauzele ascunse ale durerilor de spate la copii. Când trebuie să ne îngrijorăm?

    Durerile de spate la copii sunt oarecum normale în societatea modernă actuală în care ghiozdanele școlarilor cântăresc mai mult decât ar trebui. Când...

    Cel mic mușcă alt copil. Ce facem?
    Cel mic mușcă alt copil. Ce facem?

    Copilul mic mușcă un alt copil în parc sau la grădiniță. Cum trebuie să reacționeze adulții? Este necesară pedeapsa în acest caz? Sau poate că funcționează tehnica...

    Cum se descurcă Răzvan Fodor cu fiica lui când Irina este plecată la filmări. „Eu cu asta îmi bat capul, să fie în fiecare zi mâncare proaspătă."
    Cum se descurcă Răzvan Fodor cu fiica lui când Irina este plecată la filmări. „Eu cu asta îmi bat capul, să fie în fiecare zi mâncare proaspătă."

    Răzvan Fodor a intrat în atenția publicului de la noi în perioada în care a făcut parte din formația „Krypton”. Ulterior, s-a remarcat nu numai în...

    Soția mea vrea să mai facem un copil, dar locuim cu părinții mei și nu vreau să profităm de bunătatea lor
    Soția mea vrea să mai facem un copil, dar locuim cu părinții mei și nu vreau să profităm de bunătatea lor

    Justin locuiește în Londra, în casa părinților săi, alături de soția sa, Grace și de copilul lor. Cei trei împart o cameră, iar de curând, Grace i-a...

    Ce facem când preadolescentul devine foarte răutăcios?
    Ce facem când preadolescentul devine foarte răutăcios?

    Nu mai e nici copil mic, dar nu e, încă, nici adolescent. E o vârstă ușor incertă - aflată în intervalul 7-11 ani - și e posibil să nu știi cum să te comporți cu...

    © 2025 Qbebe