Alergiile de primavara la copii - detalii complete

Alergiile de primavara la copii - detalii complete

Iuliana Moraru

Alergiile de primavara la copii sunt cauzate de polenul pomilor si se manifesta sub forma de stranut, ochii rosii, lacrimari sau inflamatii ale gatului. Alergiile de primavara sunt considerate a fi sezoniere, perioada critica fiind inregistrata in cursul lunilor martie - mai. Afla toate detaliile despre alergiile de primavara la copii in randurile de mai jos.

Tusea, nasul infundat, lacrimarea ochilor sunt doar cateva dintre simptomele care pot aparea in randul celor mici, anuntand o alergie la polen, una dintre cele mai des intalnite alergii in sezonul de primavara.

Trebuie sa fii foarte atenta deoarece, in general, copiii sunt predispusi la astfel de alergii deloc placute, mai ales in situatiile in care exista deja un fond atopic.

Ce reprezinta, de fapt, alergiile?

Alergia apare in momentul in care sistemul imunitar al copilului reactioneaza exagerat in fata unei substante care exista din abundenta in mediu. De cele mai multe ori, alergiile prezinta un fond atopic, care se transmite ereditar, fiind nevoie de un simplu imbold pentru a se declansa.

Cum se manifesta alergiile specifice anotimpului primavara?

Odata instalata in corpul micutului tau, vei recunoaste destul de usor simptomele alergiei. Cele mai comune sunt tusea, nasul infundat, lacrimarea si inrosirea ochilor, mancarimi ale pielii, dureri de cap, umflarea fetei, senzatia de sufocare, dar si cea de oboseala.

Care sunt "vinovatii" aparitiei alergiilor?

Anotimpul primavara se caracterizeaza prin prezenta din abundenta a polenului, principalul vinovat de aparitia alergiilor. Foarte important este ca, mai intai, sa descoperi tipul de polen la care copilul tau este alergic. Vei spune ca daca cel mic nu ia contact cu zone deschise, cum ar fi parcurile sau zonele aglomerate, alergia nu se mai manifesta. Fals! Particulele de polen sunt purtate de catre pasari sau vant prin aer, asa ca reactiile alergice continua si in afara zonelor verzi.

ramura de copac inflorita
Tipuri de polen care pot provoca alergii in functie de luna:

- Polenul de arin si de alun (lunile februarie- martie)
- Polenul de salcie, plop si ulm (lunile martie-aprilie)
- Polenul de frasin si de mesteacan (luna aprilie)
- Polenul de stejar, de fag si pin (luna mai)
- Polenul de tei (luna iunie).

Cum afli la ce este alergic copilul tau?

Pentru a sti de ce anume trebuie sa il feresti pe copilul tau, foarte important este sa afli la ce este el alergic exact. Cum afli acest lucru? Foarte simplu, apeland la testele cutanate. Acestea constau in injectarea sub piele a unor cantitati foarte mici de substante ce provoaca alergii pentru ca, apoi, medicul sa observe reactiile cutanate si sa fixeze diagnosticul.

Nu trebuie sa iti faci griji in privinta acestor teste deoarece ele sunt complet inofensive si iti permit sa afli imediat ce anume a determinat alergia micutului tau.

Cele mai frecvente tipuri de alergii specifice anotimpului primavara

Alergia oculara

Apare destul de frecvent in randul celor mici, manifestandu-se prin inrosire si mancarime sub pleoape, lacrimare si sensibilitate la lumina. De asemenea, in fiecare dimineata observi ca piticul se trezeste cu pleoapele umflate si lipite de mici urdorele.

Si pentru ca o simpla alergie oculara netratata poate duce la aparitia unor grave probleme de vedere, primul pas pe care trebuie sa il faci in momentul in care constati ca piticul prezinta astfel de simptome, este sa mergi la medic.

 copil cu alergie oculara
Acesta va cere realizarea testelor cutanate in urma carora va sti cu exactitate la ce anume este copilul alergic pentru ca, apoi, sa prescrie tratamentul corespunzator.

Rinita alergica

Este una dintre cele mai comune tipuri de alergii in randul copiilor, putand fi transmisa pe cale genetica. Aceasta forma de alergie afecteaza, cel mai des, copiii care sufera de astm.

Poluarea, polenul, praful, iarba, insectele sau animalele de companie sunt principalii factori care determina, frecvent, rinita alergica.

Aceasta alergie sezoniera se manifesta prin secretii nazale, stranuturi repetate, mancarimea ochilor si a nasului, lacrimarea ochilor si chiar tuse, ce se accentueaza in timpul noptii si dimineata.
Rinita alergica, odata instalata, se manifesta, in general, tot restul vietii, insa, ea poate fi tinuta sub control cu medicamentatia recomandata de un medic alergolog.

Pot fi simptomele alergiei ameliorate cu ajutorul medicamentelor?

Din pacate, nu s-a descoperit inca niciun tratament care sa vindece complet alergiile, tot ce pot medicamentele face este sa mentina in frau simptomele acestora.

1. Foloseste picaturile saline pentru decongestionarea nasului copilului- iti recomandam sa inlocuiesti picaturile de nas ce contin substante medicamentoase, cu unele cu ingrediente naturale, cum ar fi picaturile saline, pentru a evita ca cel mic sa devina dependent de ele.

2. Foloseste antihistaminice- in cazul in care copilul prezinta simptome severe si extrem de deranjante. Nu i le administra copilului in exces deoarece organismul sau se poate obisnui cu ele, in acest caz, eficienta acestora scazand.

copil care ia picaturi de nas
3. Foloseste bomboane de supt- sigur si cel mic va fi incantat de aceasta forma de tratament. Tot ce trebuie sa faci este sa ii oferi bomboane de supt speciale cu substante emoliente pentru a-i calma iritatia gatului dar si pentru a ajuta desfundarea nasului, iar impotriva senzatiei de mancarime a ochilor, de roseata si lacrimare, foloseste picaturi de ochi.

4. Foloseste injectii cu cortizon- acestea sunt mai putin recomandate deoarece duc la scaderea imunitatii, decalcifiere si chiar ingrasare. Daca medicul, insa, ti le recomanda, fa-i-le micutului in doza corespunzatoare.

Cum il poti feri pe copil de alergiile de primavara?

- Tine geamul de la camera copilului cat mai mult timp inchis, iar in momentul in care vrei sa aeristesti, fii atenta ca cel mic sa isi faca de lucru intr-o alta incapere a casei, pentru a evita contactul cu praful sau polenul.

- Chiar daca acest lucru nu este benefic pentru dezvoltarea din punct de vedere social al copilului, incearca sa limitezi timpul petrecut afara, mai ales in spatiile in care copilul este in preajma copacilor, a florilor sau a insectelor.

- Nu intinde rufele proaspat spalate afara, ci usuca-le, pe cat posibil, in interior.

- In fiecare seara, fa-i baita copilului pentru a scapa de polenul care se poate sa se fi prins in haine si in par.

- Instaleaza un aparat de aer conditionat sau un purificator de aer.

Si, nu in ultimul rand, nu uita sa ceri sfatul unui medic alergolog deoarece acesta este cel mai in masura sa iti ofere cel mai eficient tratament. Tine minte ca o alergie netratata poate sa duca la aparitia complicatiilor de tipul infectiilor de sinusuri sau de urechi, diminuarea capacitatii de concentrare, astm, tulburari de somn sau depresii.

Articolul urmator
Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă este considerată egoistă pentru că și-a lăsat fiica să-și aleagă tortul aniversar, fără să țină cont de alergiile altor copii
    O mamă este considerată egoistă pentru că și-a lăsat fiica să-și aleagă tortul aniversar, fără să țină cont de alergiile altor copii

    O mamă de peste hotare a pus internetul pe jar atunci când a anunțat că o va lăsa pe fiica ei să-și aleagă tortul de ziua ei. Micuța a ales un tort cu ciocolată și unt de...

    A trebuit să-mi dau afară soacra de la nuntă, pentru că parfumul ei mi-a declanșat alergiile
    A trebuit să-mi dau afară soacra de la nuntă, pentru că parfumul ei mi-a declanșat alergiile

    Un bărbat care s-a căsătorit recent povestește, pe Reddit, că a avut parte de un eveniment nefericit la nunta sa. Acesta a suferit o reacție alergică la parfumul pe care îl...

    Vacanța de primăvară 2022: când cade în acest an
    Vacanța de primăvară 2022: când cade în acest an

    Vacanțele sunt așteptate întotdeauna cu nerăbdare de cei mici, indiferent de perioada din an în care au fost stabilite. Desigur, vacanța de vară este în topul...

    Cuplurile din zodiac care vor avea parte de o aventură amoroasă primăvara aceasta
    Cuplurile din zodiac care vor avea parte de o aventură amoroasă primăvara aceasta

    Primăvara este anotimpul renașterii, al transformărilor și al noilor speranțe. De ce nu, speranțele noastre pot fi legate și de dragoste, fiind alimentate de dorința de a ne...

    Previziuni complete pentru ultimele luni din anul 2023. Ce se întâmplă cu nativii pe plan amoros
    Previziuni complete pentru ultimele luni din anul 2023. Ce se întâmplă cu nativii pe plan amoros

    Finalul anului 2023 aduce surprize în dragoste tuturor nativilor, căsătoriți sau singuri. Pentru cine vor bate clopote de nuntă în 2024? Ce nativi își vor găsi...

    Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară
    Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară

    Vacanța de primăvară se apropie cu pași repezi, iar noi avem „rețeta” perfectă pentru zilele libere care te așteaptă pe tine și familia ta. Îți propunem 24...

    Detalii mai puțin cunoscute despre familia Laurei Cosoi. Ce relație avea cu mama ei
    Detalii mai puțin cunoscute despre familia Laurei Cosoi. Ce relație avea cu mama ei

    Pe data de 19 decembrie, Laura Cosoi a anunțat, pe rețelele de socializare, că mama ei, Ligia Cosoi, a trecut în neființă. De-a lungul timpului, în cadrul mai multor...

    18 fete au rămas însărcinate în același an, la un liceu de peste hotare. Detalii tulburătoare au ieșit la iveală după 9 ani de la scandal
    18 fete au rămas însărcinate în același an, la un liceu de peste hotare. Detalii tulburătoare au ieșit la iveală după 9 ani de la scandal

    O întâmplare cel puțin neobișnuită a avut loc în cadrul unui liceu dintr-un mic stat american. 18 fete din același liceu și-au anunțat în același an școlar...

    © 2024 Qbebe