Erupția dentară- etape
Rădăcina dințișorilor începe să se formeze încă din timpul vieții intrauterine și ajunge la o forma completă când bebelușul are 1 anișor. La naștere, dinții bebelușului tău au deja o mare parte din smalț format, apoi dințișorii vor crește încet, încet.
Nu exista o data exacta pentru apariția primilor dințișori, astfel că momentul diferă la fiecare copil în parte. În majoritatea cazurilor însă, primii dinți apar în jurul vârstei de 6 luni, aceștia fiind incisivii centrali, adică cei 2 dinți din față. Apoi, apar alți 4 dinți în față și restul încet, încet, până la cei 20 de dinți, în jurul vârstei de 3 ani. Dinții temporari au o mărime mica și culoarea alb-albăstruie, din cauza stratului subțire de smalț.
La puțin timp după ce micuțul împlinește 4 ani, maxilarul și oasele feței încep să se dezvolte, iar intre dinții temporari apar spații, menite să facă loc dinților permanenți care sunt mai mari și care urmează să erupă. Astfel, între vârsta de 6 și 12 ani, dentiția copilului va fi un amestec de dinți de lapte și de dinți permanenți.
De ce sunt atât de importanți dinții de lapte sau dinții primari: ei ajută copilul să mestece așa cum trebuie. În plus, acești dinți ghidează poziția corectă a dinților vecini și permit astfel dezvoltarea normală a oaselor și mușchilor maxilarului. Un aspect extrem de important este acela că dinții de lapte influențează dezvoltarea vorbirii și participa la formarea unui aspect plăcut al celui mic.
Absolut toți dinții permanenți apar intre 6 și 12 ani, mai puțin molarul de minte, care apare în jurul vârstei de 18 ani.
Un aspect important al erupției dentare, pe care trebuie să îl reții, este faptul că, odată ajuns în cavitatea bucala, dintele nu este format în totalitate.
Urmează perioada de maturare a smalțului dentar, perioada în care smalțul se umple cu minerale, prin absorbția din salivă. Tot în această perioadă, se dezvoltă rădăcină dintelui. Această perioadă durează în funcție de tipul dinților, astfel: pentru dinții temporari este nevoie de un interval de 2-5 ani de la erupție, în timp ce pentru dinții definitivi dezvoltarea este completă după 2-3 ani de la erupție.
Erupția dentară- când apare fiecare tip de dinte
La fiecare 6 luni, copilului îi vor apărea noi dințișori, astfel:
- 6 - 12 luni : incisivii centrali inferiori, centralii superiori, lateralii superiori, lateralii inferiori ;
- 12 - 18 luni : primii molari temporari ;
- 18 - 24 luni : caninii ;
- 24 - 30 luni : ultimii molari temporari.
Citește și: Aparitia dintilor la bebelusi: ghid pe luni
Între 6 si 18 ani copilului îi vor aparea dinții permanenți:
- 6 ani : molarul 1 inferior și superior ;
- 6 - 7 ani : incisivul central inferior ;
- 7 - 8 ani : incisivul central superior ;
- 8 - 9 ani - incisivul lateral superior ;
- 9 ani - caninii inferiori și primii premolari superiori ;
- 10 ani - primii premolari inferiori și caninii superiori ;
- 11 ani - premolarii 2 inferiori și superiori ;
- 12 ani - molarii 2 inferiori și superiori ;
- după 18 ani - molarii 3 inferiori și superiori.
Erupția dentară- simptome
Manifestările erupției dentare nu sunt la fel la toți copiii. Ele se referă la:
• Gingii inflamate și sensibile
• Bebelușul este iritabil și greu de calmat
• Temperatura corpului crește ușor (la aproximativ 37, 2)
• Apare salivația excesivă
• Bebelusul dorește să mestece lucruri tari
• Există o diminuare a apetitului
• Bebelușul nu mai doarme bine
• Bebelușul simte nevoia să își frece zona obrajilor sau urechile de diverse suprafețe
• Bebelușul se trage de urechi (pentru că durerile din gingii sunt resimțite și în urechi)
Aceste simptome survin cam cu 4 zile înainte ca dinții să erupă și se extind și după apariția lor (cam încă 3 zile). Cu toate acestea, manifestări precum diminuarea apetitului, alterarea somnului, salivația excesivă , sunt mai vizibile chiar în ziua în care are loc erupția sau cu o zi-două înainte de ea.
Chiar dacă erupția dentară este dureroasă, nu înseamnă că este neapărat nevoie să îți duci bebelușul la medic. Solicitarea sprijinului acestuia este necesară dacă intervin:
• diareea
• voma
• febra mare (de peste 38)
• erupții pe corp
• tusea sau congestia nazală
Oricare dintre aceste simptome nu au legătură cu erupția dentară, ci cu alte afecțiuni.
Citește și: Semne că bebelușului tăi îi ies dințișorii
Erupția dentară- posibile complicații
Acestea sunt legate de vârsta de erupție, de poziția de erupție și de ordinea de erupție.
Complicațiile care țin de vârsta de erupție sunt erupția prematură, erupția precoce și erupția întârziată. În cazul erupției premature, dintele apare cu mult înainte de termenul normal, este incomplet și de cele mai multe ori, cade. Erupția precoce aduce un dinte mai devreme, însă normal format. În cele din urmă, erupția întârziată consta în apariția târzie a unui dinte normal format.
Pentru erupția întârziată pot fi de vină: carența de vitamine, hipotiroidismul, absențele congenitale sau înghesuirea dentară.
Tulburările legate de poziția de erupție constau în malpoziții (poziții greșite ale dinților) și transpoziții ( inversarea a doi dinți vecini pe arcadă).
În ceea ce privește neplăcerile legate de ordinea de erupție, acestea țin de faptul că dinții nu erup în ordinea în care trebuie, mai ales în cazul dinților din față.
În unele cazuri, este posibil ca micuțul tău să se confrunte și cu o altă complicație survenită în erupția dentară: este vorba de apariția așa-numitelor hematoame de erupție dentară. Ele intervin din cauza presiunii provenite de la dinți, care apasă pe gingii și ar trebui să se vindece de la sine.
Uneori, nu este exclus ca hematoamele să se inflameze și să capete aspectul unui abces, în urma acumulării de fluid. În această situație, adresează-te unui medic dentist, care poate să decidă să efectueze un drenaj.
Erupția dentară- cum îți ajuți copilul
În cazul în care bebelușul are dureri mari, cere ajutorul medicului pediatru. Cel mai probabil, acesta îți va recomanda, pentru o perioadă scurtă de timp, utilizarea unor siropuri pe bază de acetaminofen sau de ibuprofen.
Nu te apuca să apelezi la gelurile pentru dentiție care conțin și benzocaină, întrucât acestea nu sunt perfect sigure pentru bebeluși, în condițiile în care afectează nivelul de oxigen din sânge. Mult mai potrivite sunt gelurile bazate pe ingrediente cât mai naturale, inofensive inclusiv când sunt înghițite.
Alte soluții pe care le poți pune în practică pentru a-l ajuta pe copil să treacă mai ușor peste perioada erupției dentare sunt:
Schimbă pozițiile de alăptare
Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: alăptatul este unul dintre cele mai eficiente remedii în caz de erupție dentară.
Cel mai mult îl vei ajuta pe bebeluș dacă îi vei da să sugă în poziții diferite, până când o va găsi pe cea care îl poate determina să se simtă mai bine. De asemenea, este ideal ca înainte de fiecare sesiune de alăptare să-i faci și un masaj al gingiilor.
Apelează la inelele de dentiție
Acestea îl ajută pe bebeluș să mestece pentru a suporta mai ușor disconfortul și îl vor distrage de la durere.
Pentru ca micuțul tău să fie oricând în siguranță când îi vei pune la dispoziție un inel de dentiție, va trebui ca în primul rând să ții cont despre instrucțiunile de pe ambalaj. În același timp, ai în vedere și următoarele sfaturi:
•Nu ține inelul de dentiție în congelator, întrucât gingiile ar avea de suferit din această cauză
•Nu lega inelul de o panglică pe care o vei pune în jurul gâtului bebelușului, întrucât există pericolul de strangulare
•Evită inelele umplute cu lichide, care s-ar putea scurge oricând
•Nu îl lăsa pe bebeluș singur când este cu inelul de dentiție, în condițiile în care poate exista și pericolul să se înece din cauza unor piese mici din structura sa
Masează gingiile bebelușului
Ca să-i faci un masaj de efect, procedează astfel:
•Folosește-ți degetul arătător și înfășoară-l într-o cârpă moale, curată.
•Masează cu cârpa gingiile bebelușului, timp de câteva secunde. Chiar dacă acesta va protesta la început, presiunea creată în timpul masajului îi va mai alina din durere și se va mai liniști
•Masează și zona din jurul maxilarului bebelușului, la exterior, folosind mișcări ușoare, circulare
Dacă bebelușul a început deja să se familiarizeze cu procesul de diversificare a alimentației, dă-i să mestece ceva rece
Inflamația și durerile gingivale din perioada erupției dentare se pot ameliora și datorită unor alimente reci. De exemplu, îi poți da bebelușului să mestece cubulețe de mango, de măr, de morcov sau chiar sos de mere.
Erupția dentară- sfaturi privitoare la igiena orală
După erupția dințișorilor, trebuie să menții curățenia acestora. La început, voi, părinții, veți fi cei care vor efectua periajul ușor al dințișorilor, cu o perie special pentru copii, cu peri moi și mici. Ulterior, copilul va creste și va trebui să se deprindă cu periajul corect al dinților.
Igiena orală este extrem de importantă pentru dezvoltarea armonioasă a întregului aparat dento-maxilar. Printr-o igienă corectă, cu care copilul trebuie să se obișnuiască de mic, se evită eficient apariția cariilor sau viitoarelor afecțiuni dentare. Faimoșii „7 ani de acasă” sunt decisivi în acest sens. De asemenea, alimentația trebuie să fie una adecvată fiecărei perioade de vârstă.
Este extrem de importantă menținerea sănătății dinților de lapte. O igienă dentară incorecta sau chiar lipsa acesteia, apariția cariilor și neglijarea acestora, toate duc la probleme grave care pot afecta sănătatea și aspectul dinților chiar pentru întreaga viață.
Tu cum te-ai descurcat în perioadele de erupție dentară ale copilului tău?
Surse:
www.babycenter.com, www.emedicinehealth.com, www.whattoexpect.com,www.webmd.com