Pe lângă tipul de scaun auto pe care îl alegi, trebuie să știi să îl instalezi și să îl folosești corect. Există câteva greșeli frecvente pe care mulți părinți le fac atunci când cumpără sau instalează în mașină un scaun auto pentru copilul lor. Multe dintre ele pot pune în pericol siguranța prichindelului la cel mai mic impact sau la o frână mai puternică.
Tocmai de aceea ne-am gândit să venim în ajutorul tău cu tot ce trebuie să știi legat de alegerea celui mai bun scaun auto pentru cel mic în funcție de vârstă și greutate, dar și despre instalarea acestuia în mașină.
Nu cumpăra un scaun auto la mâna a doua
Ne-am gândit să atingem în primul rând acest aspect, pentru că foarte mulți părinți aleg să cumpere scaune auto la mâna a doua, pentru că sunt mai ieftine. Ei bine, specialiștii ne sfătuiesc să nu alegem un scaun deja folosit, mai ales dacă nu cunoaștem istoricul dispozitivului - dacă a suferit accidente, a avut defecte din fabrică, prin câte reparații a trecut, cât de vechi este etc.
Așa că sfatul nostru este să investești într-un scaun de mașină nou, adaptat vârstei și greutății copilului tău.
Alege un scaun auto potrivit vârstei și greutății copilului tău
Pe piață există mai multe tipuri de scaune auto pentru copii - scoică, coșuleț, scaun - fiecare adaptat și creat pe o anumită greutate sau vârstă. Specialiștii recomandă, de altfel, alegerea unui scaun auto care să corespundă vârstei, greutăți și înălțimii copilului.
- În primele 15 luni de viață optează pentru o scoică, care oferă celui mic protecție și confort în timpul călătoriei cu mașina.
Scoica BABY-SAFE² I-SIZE de la Britax Romer însoțește copilul de la naștere pâna la 15 luni și este concepută astfel încât să se poată adapta la scaun cu o înălțime de până la 83 cm. Scoica are o inserție pentru suport suplimentar, oferind o absorbție de energie în cazul unui impact. Inserția poate fi înlăturată și înălțimea tetierei ajustată, permițând mai mult spațiu pe măsură ce copilul crește.
Tetiera și centura pot fi ajustate cu ușurință cu o mână pentru a se potrivi înălțimii copilului, iar copertina de soare oferă protecție copilului tău de soare (UPF50+) și vânt, atât în mașină cât și în cărucior.
Are un sistem de prindere în 5 puncte. În caz de coliziune, centura distribuie forțele impactului în 5 puncte, două la umeri, două la șolduri și una în care centură se strânge între picioare. Astfel, copilul este protejat de toate direcțiile de impact.
- După primele 15 luni de viață și până la vârsta de 6 ani, sau până când greutatea copilului ajunge la 25 kg, specialiștii recomandă scaunul auto rear-facing. Sistemul rear-facing a fost conceput ținându-se cont de anatomia copilului mic, iar specialiștii susțin că aceste tipuri de scaune sunt mult mai sigure și oferă mai multă protecție copilului în cazul unui accident rutier.
Beneficiile scaunelor auto cu sistem rear-facing sunt demonstrate prin studii și teste. Producătorii recomandă folosirea unui scaun auto rear-facing până când copilul depășește limita de greutate a scaunului (de regulă limita este de 25 kg) sau până când capul copilului trece de partea superioară a scaunului.
Scaunul auto MAX-WAY PLUS permite o călătorie cu orientarea către spate extinsă de la 9 kg la 25 kg. Are poziții multiple de înclinare, pentru confortul copilului tău în timpul călătoriilor în mașină, iar husa se îndepărtează rapid și poate fi curățată în mașina de spălat, în cazul în care se murdărește. Tetiera și centura pot fi ajustate cu ușurință doar cu o mână pentru a se potrivi înălțimii copilului.
Acest scaun auto are protecție avansată la impact lateral - SICT; SICT-ul oferă o protecție superioară copilului tău în eventualitatea unei coliziuni laterale. Reduce forțele de impact prin minimizarea distanței dintre mașină și scaunul auto și se deformează pentru a absorbi energia înainte de a ajunge la cel mic.
Are aripi late, moi și căptușite, care acționează ca un cocon de protecție care ajută la absorbția forței dintr-un impact lateral, reducând riscul rănirii copilului, precum și un sistem de prindere în 5 puncte: două la umeri, două la șolduri și una în care centură se strânge între picioare.
- Copiii de peste 6 ani, care cântăresc peste 25 kg, pot sta într-un scaun auto cu fața către sensul de mers până când depășesc greutatea de 36 kg, după care pot fi mutați într-un scaun scaun înălțător fixat în centurile de siguranță ale mașinii. Acest tip de scaun este menit să ridice înălțimea copilului pentru ca centura de siguranță să se potrivească dimensiunii sale, oferind de asemenea și suport pentru gât și cap (ideal din acest motiv în special pentru autovehiculele care nu au tetiere).
Scaunul auto să fie omologat și să respecte standardele de siguranță
Când alegi un scaun auto, asigura-te că acesta este omologat și îndeplinește standardele de siguranță impuse la nivel european.
Etichetele de omologare ECE R44/04 și i-Size
Eticheta portocalie de omologare ECE R44/04 îți oferă garanția că scaunul auto respectă cerințele de siguranță de bază stabilite în standardul european. Eticheta portocalie poate indica, totodată, că scaunul auto este conform cu standardul de siguranță i-Size și astfel garantează o performanță și mai bună pentru siguranță.
Standardul european i-Size pentru siguranța copilului în mașină a fost introdus în 2013. Prin urmare, înainte să te decizi asupra unui scaun auto pentru copilul tău, asigură-te că acesta ține cont de prevederile i-Size, care spun că scaunul trebuie să utilizeze sistemul de montare ISOFIX, care scade riscul unei instalări incorecte, oferind astfel mai multă siguranță.
Ce reprezintă sistemul ISOFIX
Sistemul ISOFIX este un sistem standardizat, internațional, care se referă la montarea scaunului pentru copil în autoturism. Scopul acestuia este să se asigure o siguranță cât mai mare. Majoritatea autovehiculelor fabricate în ultimii 10 ani au accesorii de prindere ISOFIX.
Sistemul ISOFIX va face ca scaunul auto al copilului să se comporte unitar cu mașina. Astfel, scaunul nu alunecă, nu se răstoarnă și nu se balansează. Testele de siguranță arată că sistemul ISOFIX este extrem de sigur, pentru că riscul instalării incorecte este scăzut. Majoritatea scaunelor dotate cu ISOFIX au indicatoare pentru a ne arăta că le-am montat corect.
În plus, instalarea unui scaun auto cu ISOFIX este rapidă și ușoară. Nu îți vei pierde răbdarea printre centuri și sisteme de prindere complicate. Va fi suficient un simplu ”clic” pentru ca scaunul să se fixeze corect în mașină.
Bebe trebuie să fie în siguranță și în cărucior
Dacă nu ai apucat încă să cumperi un cărucior pentru bebe, noi te sfătuim să arunci o privire și asupra modelelor de cărucioare de la Britax Romer. Smile III este un cărucior care se poate folosi de la naștere până la vârstă de 4 ani (22 kg).
Suspensiile roților, atât din față cât și cele centrale, fiind de tip premium, oferă o călătorie lină pe orice teren. Pentru a oferi o poziție confortabilă pentru copilul tău, spătarul poate fi reglat de la poziția verticală la o poziție orizontală cu o singură mână, oferind în același timp protecție de pe părțile laterale.
Frâna de tip flip flop fixează ambele roți din spate pentru oprire sigură și stabilă și are un indicator care să vă arate dacă frâna este activă sau nu.
Pentru a salva spațiul de transport în orice mașină, căruciorul se pliază cu ușor într-o formă compactă, care ramâne așa până la următoarea utilizare, datorită blocării automate de pliere.
Britax Romer păstrează cele mai înalte standarde de siguranță posibile, siguranța copiilor fiind prioritatea lor numărul 1. Astăzi, Britax Römer dezvoltă și produce scaune auto pentru copii, cărucioare și scaune pentru biciclete cu 90% din scaunele auto pentru copii și scaunele pentru biciclete fiind "Made în Germany" sau "Made în Britain".
Surse foto: istockphoto.com