Cand apar primii dintisori
Daca in cazul generatiilor precedente, primii dintisori ieseau dupa varsta de 8 luni, acum aparitia lor s-a devansat pana spre varsta de 4 luni, in unele cazuri. Tocmai de aceea este important sa pregatim terenul cum se cuvine pentru acel moment si sa ne ingrijim de igiena orala a copiilor nostri inca de la nastere. Dincolo de importanta pentru sanatate, ii ajutam astfel sa fie mai bine pregatiti pentru momentul eruptiei dentare.
In ce ordine apar dintisorii la bebelusi
Chiar daca varsta eruptiei dentare difera de la copil la copil, se poate stabili o medie a momentului aparitiei primilor dintisori. Ordinea este, insa, una general valabila si are legatura cu adaptarea la schimbarile care apar in alimentatie. Primii dintisori ai bebelusului sunt incisivii, care ii ajuta sa invete sa muste, urmati de maselute, cu ajutorul carora ei vor invata sa mestece singuri alimentele solide:
- 6-8 luni - Incisivii centrali inferiori
- 7-10 luni - Incisivii centrali superiori
- 8-10 luni - Incisivii laterali superiori
- 10-14 luni - Incisivii laterali inferiori
- 14-20 luni - Molarul 1 (superiori si inferiori - pozitionat dupa canini, care vor iesi mai tarziu)
- 16-24 luni - Caninii inferiori si superiori
- 24-30 luni - Molarul 2 (superiori si inferiori)
Igiena orala la bebelusi
Ingrijirea dintisorilor incepe inca de la nastere, chiar daca mai dureaza pana la aparitia lor. Gingiile si gurita copilului trebuie sa fie curatate si in lunile ce preced eruptia dentara, scopul fiind unul simplu: eliminarea bacteriilor si prevenirea problemelor de sanatate orala la o varsta la care acestea pot crea un disconfort major celor mici si, mai grav, probleme viitoare.
Pentru inceput, gurita bebelusilor se poate curata cu o bucatita de tifon inmuiata in apa, cu care se sterg delicat gingiile si interiorul obrajilor si al buzelor.
Ingrijirea si igiena devin si mai importante odata cu aparitia primului dintisor! In primul rand, nu este niciodata prea devreme pentru a dezvolta obiceiuri sanatoase pentru cei mici, iar in al doilea rand o igiena riguroasa este elementul-cheie pentru prevenirea unor probleme de sanatate orala precum cariile dintilor de lapte, care pot chiar sa afecteze mugurii dintilor definitivi.
Dintisorii bebelusilor nu ies niciodata pe nepregatita masa. Uneori si cu saptamani bune inainte de aparitia lor, gingia se va intari si se va albi, iar la trecerea degetului pe suprafata ei se va simti o protuberanta usor taioasa. Unii dintisori pot ramane ascunsi saptamani intregi, altii pot perfora gingia rapid; la multi copii, eruptia dentara este insotita de dureri si disconfort, ceea ce le altereaza starea generala pana intr-acolo incat micutii pot face febra, frisoane sau chiar diaree.
Altfel de periute de dinti
Atat pentru a-i ameliora durerea, cat si pentru a te asigura ca gurita lui este mereu curata, poti incepe din timp sa folosesti o periuta de dinti. Nu te gandi, insa, la modelele clasice, care, oricat ar fi de moi, pot provoca disconfort si chiar leziuni la nivelul gingiei sensibile. Opteaza, in schimb, pentru o periuta de dinti degetar, care este mult mai usor de folosit si de introdus in rutina bebelusului.
Prin ce se deosebeste aceasta de o periuta clasica? Modelul inovativ nu doar ca ajuta la mentinerea igienei orale, dar este de mare ajutor si cand vine vorba de gingiile inflamate. Cilii moi si flexibili vor masa zonele dureroase si vor alina senzatia de disconfort a bebelusului, care cu siguranta va incerca sa o si roada, asa cum face cu jucariile pentru dentitie.
Periuta confectionata din silicon alimentar, un material sigur pentru cei mici, va curata, totodata, zona, pentru a preveni acumularea de bacterii si alte microorganisme neprietenoase.
Un alt avantaj pe care il aveti daca folositi periute de dinti degetar este acela ca bebelusul nu va fi reticent atunci cand veti incerca sa i-o introduceti in gura. Daca l-ati obisnuit pe cel mic cu un ritual de curatare a cavitatii bucale, nu i se va parea ciudat ca ii bagati degetul in gura (atentie, periuta se foloseste doar de catre adult), in timp ce o periuta clasica l-ar putea speria.
Periuta din silicon se curata mult mai usor si mai sigur, chiar si manual, folosind apa si sapun sau detergent de vase, in timp ce, in cazul periutelor clasice, perii pot retine reziduuri si microorganisme.
Minni Me - Baby Concept Store este un magazin online in care accentul se pune faptul ca bebelusii merita tot ce este mai bun, inca din primele zile de viata. Fericirea inseamna pentru cei mici confort si sanatate, iar viitorii sau proaspetii parintii gasesc aici o gama larga de produse premium necesare pentru cresterea si ingrijirea copiilor, selectate fara compromisuri, pe criterii de calitate, de la producatori care pun accent deopotriva pe grija pentru copii si pe cea fata de natura, ca dovada de responsabilitate fata de lumea pe care vrem sa le-o lasam mostenire copilasilor nostri.