Parintii stiu ca atunci cand un copil se hotaraste ca nu vrea sau nu ii place sa faca un anumit lucru, este nevoie de multa rabdare, dragoste si nervi de fier pentru a-l convinge de contrariu. Cei mai multi copii trec printr-o anumita etapa in care refuza, pur si simplu, hotarat si dramatic, sa se spele. Cele mai mari si mai fierbinti lacrimi si cele mai sonore urlete se aud insa atunci cand prichindelul trebuie spalat pe cap. Iti suna cunoscut?
De ce nu mai vrea copilul sa faca baie?
In functie de varsta pe care micutul tau o are in momentul in care apare aversiunea fata de baie, incearca sa stabilesti singura sau impreuna cu el care este motivul pentru care nu mai doreste sa faca baie. In cele mai multe cazuri, motivul este unul real, care se poate inlatura destul de simplu. Cele mai des intalnite motive pentru refuzul de a face baie sunt:
• Reactia la schimbarea rutinei de baie: fie ai renuntat la cadita din plastic si l-ai "transferat" in cada mare, fie ii face baie altcineva decat era obisnuit, fie ai schimbat momentul zilei in care ii faci baie.
• O schimbare in mediul inconjurator: mami s-a intors la lucru, nasterea unui fratior sau a unei surioare, schimbarea locuintei, persoane noi cu care impartiti spatiul de locuit sau care au plecat.
• Disconfort in timpul baitei: apa prea fierbinte sau prea rece, a inghitit sampon sau sapun, il ustura ochii din cauza sapunului ori samponului, il manevrezi prea dur, a alunecat in cada si s-a lovit, a pierdut una dintre jucariile din cada.
Cum procedez cand copilul nu vrea sa faca baie?
Evident ca nimeni nu se va gandi vreodata sa ii faca micutului pe plac si sa renunte sa ii mai faca baie. Pe de alta parte, este foarte important sa stabilesti motivul pentru care copilul tau refuza sa faca baie. In general, partea cea mai detestata a baii este spalatul pe cap, insa unii copii refuza tot ce tine de spalatul propriului corp. Solutii sunt, rabdare sa ai!
• Vorba buna - in functie de varsta copilului tau, incearca sa ii explici de ce este important sa faca baie, de ce trebuie sa se spele si pe cap si de ce spalatul dintisorilor este obligatoriu in fiecare zi. Cu alte cuvinte, vorbeste-i pe intelesul sau despre igiena corporala. De asemenea, pot fi folosite mici trucuri verbale: unei fetite trebuie sa ii repeti ca daca se spala va fi mai frumoasa si mai desteapta, unui baietel trebuie sa ii repeti ca va creste mai puternic si mai destept daca se va spala periodic.
• Copiii imita comportamentul adultilor - poate ca nu esti adepta "capcanelor" in educatia copilului mic, insa uneori trebuie sa mai recurgi si la asemenea metode pentru a convinge copilul sa faca ceea ce nu vrea. Stii deja ca cei mici sunt fascinati sa faca lucruri pe care le vad la cei din jur, ca doresc sa faca orice "ca un om mare". Un truc eficient este ca unul dintre parinti sa faca baie in vazul copilului (de preferat parintele de acelasi sex cu micutul incapatanat si intr-o maniera decenta, evident) si sa ii lase acestuia impresia ca este foarte fericit si ca a face baie este foarte distractiv. Desi pare ridicol, parintele poate folosi jucariile celui mic, se poate spala cu acelasi sampon, spunandu-i pe toata durata baii cat este de frumos si placut sa te speli.
• Fii alaturi de copil - unii copii incep sa se teama de apa brusc si fara nici un motiv aparent. Fii alaturi de el, arata-i ca il intelegi, ca il crezi, dar ca esti langa el sa il protejezi de orice pericol. Nu te indeparta nici o secunda de el cata vreme se afla in apa si acorda-i toata atentia: nu vorbi cu altcineva, nu raspunde la telefon, nu aranja parfumuri pe raftul din baie.
• Si jucariile fac baie - daca ai micutul tau este atasat de o jucarie despre care stii ca nu se va deteriora daca o uzi, te poti folosi de aceasta - lasa copilul sa spele jucaria la fel cum il speli tu pe el. Ideal este sa folositi o papusa pentru ca tu sa poti observa modul in care copilul tau ii face baie: astfel vei afla care sunt gesturile care il deranjeaza si cum anume ar dori sa fie spalat.
• Schimba accesoriile si decorul - probabil ca baia ta arata cum trebuie, insa pentru un copil care face baie, poate fi destul de plictisitoare. Cumpara cateva stickere noi pentru baie cu personajele sale preferate, schimba buretele de corp cu altul diferit, cumpara sampon in sticlute amuzante si chiar sapunuri in forma de animalute sau flori. De asemenea, completeaza din cand in cand stocul de jucarii pentru baie, fara sa uiti de jucariile care se misca in apa sau care scot sunete. Uneori curiozitatea si incantarea de a descoperi o incapere sau o jucarie noua poate fi solutia!
• Faceti baie impreuna - Poate ca nu esti adepta spalatului impreuna cu cei mici, insa si aceasta metoda poate da rezultate, mai ales in privinta copiilor mai anxiosi. Fa baie impreuna cu cel mic si lasa-l sa te spele si el pe cap, distrati-va facand forme haioase cu toata spuma din cada sau de pe capul tau. Copilul se va simti excelent si va fi destul de relaxat sa iti permita sa il speli temeinic.
Tu cum iti convingi copilul sa faca baie?