Cele mai importante reguli de igiena orala pentru copii

Cele mai importante reguli de igiena orala pentru copii

Gabriela Paladi - Redactor

Este important ca in fiecare stadiu al vietii sa practicam o igiena orala corecta, si sa ne invatam copii cu un astfel de obicei pe cat de sanatos, pe atat de important pentru sanatatea lor viitoare. Cariile dentare afecteaza copiii din lume mai mult decat orice alta boala cronica. Netratate, cariile cauzeaza dureri, chiar infectii si pot duce la probleme majore in dezvoltarea copilului, de la probleme de alimentatie la probleme de vorbire.

 

 

Vestea buna este ca putem preveni cu usurinta aparitia cariilor dentare tinand cont de cateva sfaturi de igiena orala foarte importante:

Periajul corect al dintilor

Copilul trebuie sa invete de mic sa se spele pe dinti regulat si corect. Periajul nu numai ca indeparteaza orice urma de mancare, dar si placa dentara, care poate afecta smaltul dintilor si gingiile. Stomatologii ne recomanda:
- Sa incepem periajul dintilor copilului inca de la aparitia primului dinte;
- Sa invatam copii sa se spele pe dinti de cel putin doua ori pe zi;
- Sa invatam copii sa perieze toti dintii, nu numai cei din fata, prin miscari eliptice;
- Sa invatam copii sa se spele pe dinti timp de 3 minute, cel putin;
- Sa folosim periute cu peri moi;
- Sa schimbam periuta de dinti o data la 3 luni;

Folosirea pastei de dinti

La fiecare spalare a dintilor trebuie sa folosim pasta de dinti. In cazul copiilor, pasta de dinti cu fluor trebuie folosita numai daca micutul poate scuipa pasta de dinti dupa spalare. Pasta de dinti ajuta la indepartarea resturilor de mancare, a placii dentare si reduce numarul de bacterii.

 Pasta de dinti cu fluor sustine intreaga structura a dintilor si promoveaza remineralizarea acestora, indepartand si petele inestetice. Si nu in ultimul rand, pasta de dinti improspateaza respiratia. Daca nu poti folosi pasta de dinti dupa fiecare masa, poti sa o inlocuiesti cu guma de mestecat fara zahar cu xilitol, un ingredient care distruge bacteriile din gura si protejeaza dintii.

Folosirea atei dentare

Insa, pasta de dinti si guma de mestecat nu sunt indeajuns. Studiile au demonstrat ca placa dentara reapare pe dintii care sunt curati la 2-4 ore de la periaj. Prin urmare, trebuie sa educam copiii sa foloseasca o data pe zi si ata dentara pentru a-si curata dintii. Acest obicei poate reduce riscul aparitiei bolilor gingivale cu 50%. De asemenea, niciodata nu trebuie sa folosim scobitori pentru a indeparta resturile de mancare. Cand intampinam o astfel de situatie, ata dentara este rezolvarea sanatoasa. Ea indeparteaza placa dentara de pe suprafata dintilor dar si din zonele inaccesibile cu periuta.

Alimentatia corespunzatoare

Multe alimente sunt neprietenoase cu dintii copiilor nostri, mai ales cele care contin mult zahar, acid sau multa sare. De aceea trebuie sa bazam alimentatia copilului pe alimente care ii ajuta dentitia, si sa evitam pe cat posibil pe cele care ii pot afecta sanatatea orala.

Astfel, evita fructele uscate, dulciurile, acadele, alimentale foarte sarate, carbohidratii in exces, sucurile. Invata-l ca nu este bine pentru sanatatea dintilor sa luam prea multe gustari intre mese. Pentru o sanatate orala corecta, trebuie sa introduci in alimentatia copilului tau fructe si legume, multe lactate pentru continutul lor de calciu, important in cresterea si sanatatea dintilor, si sa eviti consumul de sucuri, inlocuindu-l cu apa, sau cu sucuri naturale diluate cu apa.

Invata-l sa spele pe dinti dupa fiecare masa. Iar daca asta este imposibil, sa mestece guma fara zahar cu xilitol, pentru a curata dintii si gura.

Vizitele regulate la stomatolog

Incepand cu varsta de 2 ani, specialistii recomanda sa mergem cu copilul la stomatolog, pentru control, de cel putin o data pe an. Vizitele regulate la stomatolog nu numai ca previn aparitia oricarei boli dentare, dar ajuta copilul sa se simta confortabil pe scaunul dentistului, sa invete tehnicile corecte de periere si sa se obisnuiasca cu o rutina de igiena orala necesara si importanta.

Fii tu, parintele, un exemplu

Majoritatea copiilor nu dobandesc capacitatea de a isi curata corect dintii pana la varsta de 6-7 ani. La inceput, nu numai ca trebuie sa fii tu, ca parinte, un exemplu, si sa ii arati cum sa se perieze, sa ii coordonezi miscarile, dar trebuie sa il obisnuiesti si cu rutina igienei orale. Daca vrei ca micutul tau sa se spele pe dinti dupa fiecare masa, fa-o si tu si lasa-l sa vada ca faci asta. Permite-i sa iti urmareasca fiecare obicei sanatos, si isi va forma si el obiceiuri la fel de sanatoase.

SFATUL MEDICULUI

Dr. Mariana Caramida, Medic Parodontolog, Doctorand in Implantologie Orala

 Cum inlaturam teama de medicul dentist?

Vizitele periodice la cabinet, o data la sase luni, sunt foarte importante pentru depistarea unor carii mici, aflate in stadiul de inceput. De asemenea, medicul poate igieniza corect gurita copilului si poate aplica lacuri cu fluor, care vor intari smaltul.

Mai mult, prima vizita in cabinet trebuie sa aiba loc inainte de aparitia oricarei probleme - inainte ca micutul sa simta durere sau sa aiba nevoie de tratament. Doar asa va avea ragazul sa se familiarizeze cu locul si cu echipa medic - asistenta.

Recompensele materiale si morale il vor stimula sa repete aceste experiente. Laudele il vor stimula sa repete comportamentul si sa fie cuminte la medicul dentist. Medicii vor oferi periute de dinti, paste, jucarii mici sau buline rosii copiilor cuminti, care au respectat indicatiile medicului.

Guma de mestecat pentru copii, fara zahar, este un cadou zilnic pe care il puteti face micutului dupa varsta de 4-5 anisori: "Daca esti cuminte la medicul dentist, vei primi o guma de mestecatpentru copii!" Cei mici o adora, iar voi, parintii, puteti sa fiti siguri ca obiceiul de a mesteca guma fara zahar timp de 15-20 de minute este o metoda de prevenire a cariilor dentare. Orbit for KIDS cu cele doua arome Bubble Gum si Tropical este alegerea ideala pentru a va asigura ce cel mic are dinti curati pe parcursul zilei !

 

Pentru dinti puternici si sanatosi! Orbit for Kids este guma de mestecat creata special pentru copii, care ajuta dintii sa fie puternici si sanatosi, iar gustul este minunat!

 


Surse: WebMD, Reader's Digest, Huffington Post, BBC

Articolul urmator
Cum vorbim cu fetițele despre igiena din timpul menstruației la școală
Cum vorbim cu fetițele despre igiena din timpul menstruației la școală

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Calendar ortodox 2022: cele mai importante sărbători religioase, zilele de post și dezlegare la pește
    Calendar ortodox 2022: cele mai importante sărbători religioase, zilele de post și dezlegare la pește

    Un calendar îți este oricând util pentru a te ajuta să-ți planifici mai bine timpul, să-ți stabilești prioritățile, să-ți organizezi munca sau să-ți stabilești...

    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds
    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds

    S-au căsătorit în anul 2012, formând unul dintre cele mai îndrăgite cupluri de la Hollywood. În plus, sunt părinți fericiți, având trei fiice (James- 7...

    Cele 4 reguli de parenting ale unei mame care au dat internetul peste cap
    Cele 4 reguli de parenting ale unei mame care au dat internetul peste cap

    Ce înseamnă, de fapt, parentingul? În cultura noastră, cel puțin, este un termen nou, care cuprinde setul de reguli și de directive pe care părinții le urmează pentru...

    ÎI cer voie copilului meu să îi schimb scutecul. Cele trei reguli de parenting ale mele care sunt șocante pentru alți părinți
    ÎI cer voie copilului meu să îi schimb scutecul. Cele trei reguli de parenting ale mele care sunt șocante pentru alți părinți

    O mamă a devenit populară pe TikTok după ce a postat un videoclip în care dezvăluie regulile de parenting după care se ghidează când vine vorba de copilul său. Ea spune...

    Ichi-go ichi-e: cele 10 reguli ale japonezilor pentru fericire
    Ichi-go ichi-e: cele 10 reguli ale japonezilor pentru fericire

    Uneori poate fi greu să exprimăm un sentiment folosindu-ne de limbaj. La fel se întâmplă și în cazul vechiului proverb japonez, Ichi-go Ichi-e, care poate fi tradus ca...

    Nu mai vreau să am relații intime cu soția mea, pentru că stă prost cu igiena. Cum pot să-i spun, fără să o rănesc?
    Nu mai vreau să am relații intime cu soția mea, pentru că stă prost cu igiena. Cum pot să-i spun, fără să o rănesc?

    Un bărbat de peste hotare a cerut un sfat în mediul online, legat de soția lui care are o igienă precară. Acesta mărturisește că îi este greu să mai aibă relații intime...

    Cele mai periculoase rase de câini pentru familii cu copii
    Cele mai periculoase rase de câini pentru familii cu copii

    Un câine poate deveni un membru important al familiei tale, mai ales dacă ai copii, însă trebuie să ai mare grijă cum îl alegi. Nu este de ajuns să îl iei pe cel...

    Bolile autoimune la copii: care sunt cele mai frecvente?
    Bolile autoimune la copii: care sunt cele mai frecvente?

    Bolile autoimune reprezintă un grup de afecțiuni în care sistemul imunitar al organismului atacă în mod eronat celulele și țesuturile proprii, confundându-le cu...

    © 2024 Qbebe