Demersurile pe care parintii trebuie sa le faca pentru amenajarea camerei copilului sunt diferite in functie de varsta celor mici, iar camera unui copil de 5 ani nu are aceleasi nevoi de design ca cea a unui adolescent de 15 ani. Specialistii recomanda insa ca, indiferent de varsta, sa nu amplasam in camera copilului un televizor si nici sa o transformam in locul unde sa ia masa.
Camera copilului in functie de varsta: primii ani de viata
In prima parte a copilariei, cei mici au nevoie de o camera in care sa se dedice somnului si jocului. Cea mai importanta piesa de mobilier in primii cinci ani de viata este patul, care se gaseste in cele mai variate forme, de la paturi cu masuta de infasat si paturi extensibile, pana la paturi inovatoare in forma de nava de pirati sau motocicleta. Patul extensibil este indicat incepand cu varsta de 2-3 ani. Pentru activitati de colorat si desenat, biroul poate fi inlocuit cu succes de o masuta colorata si un scaunel potrivit.
Important este si locul de joaca pe care il creati in camera copilului. Animale de la ferma, castele si carti – toate aceste elemente fac din camera copilului un spatiu ludic prin excelenta. Centrul camerei este bine sa fie lasat liber pentru a instala un cort sau un tarc, pentru a face un sotron din cuburi sau parti cauciucate, un puzzle mai mare sau pentru a construi o gara sau un castel de papusi.
La varste fragede, este important sa puneti siguranta copiilor pe primul loc: nu uitati de protectiile pentru prize si colturi. Fiti atenti si la detaliile de mobilier care pot fi desprinse si inghitite.
Elemente-cheie: lampa de veghe, cutii pentru jucarii, masuta si scaunel, player cu muzica pentru copii
Camera copilului in functie de varsta: scolari
Odata intrati pe bancile scolii, copiii au nevoie de o camera in care sa se dedice nu doar jocului, ci si temelor. De aceea, pe langa jucarii prezente inca in numar mare, este nevoie si de un birou la care sa se pozitioneze corect, in functie de inaltime. De asemenea, biroul trebuie sa fie asezat perpendicular pe fereastra, iar lumina naturala sa vina din stanga copilului, daca acesta este dreptaci, sau din dreapta copilului, daca acesta este stangaci.
Daca ii veti monta un calculator, fiti atenti la luminozitatea camerei. O camera prea intunecata sau prea luminoasa le poate da micilor scolari probleme de vedere. Oricat de importanta este educatia, lasati-i pe cei mici sa copilareasca in continuare in camera lor.
Tapetul cu desene, o platforma suspendata, o scara pentru viitorii alipinisti, un pat suspendat sau un baldachin pentru micile printese – toate aceste detalii ii fac pe cei mici sa se simta bine in camera lor. Sa nu uitam de dulapul cu haine, locul unde cei mici incep sa isi defineasca gusturile vestimentare. Pentru a le oferi mai multa incredere si intimitate, tineti cont de preferintele copiilor.
Elemente-cheie: birou, scara pentru catarat, baldachin, pat suspendat
Camera copilului in functie de varsta: adolescenti
La varsta adolescentei, exista diferente si mai mari intre stilurile decorative ale camerei in functie de gen. Cel mai adesea, baietii se indreapta catre un univers imaginar, in timp ce fetele pun mare accent pe alegerea culorilor preferate.
In prezent, exista tot mai multe variante de mobilier care permit regruparea mai eficienta a celor trei functii principale din camera adolescentilor: dormitul, studiul si aranjarea lucrurilor (adesea la insistentele parintilor). Patul suspendat este deja clasic, dar se dovedeste in continuare o solutie potrivita pentru instalarea unui birou dedesubt si pentru economisirea de spatiu. Nu uitati de etajerele sau rafturile pentru carti si CD-uri. O canapea sau un coltar pentru relaxare, citit sau jucat pe consola si chiar o baie proprie, daca spatiul permite, sunt elemente care diferentiaza camera unui adolescent de cea a unui scolar.
Cand amenajati camera unui adolescent, nu uitati ca ea este mai inainte de toate un mod de exprimare, iar posterele, afisele, tapetul, fotografiile si desenele fac parte din felul lor de a isi defini personalitatea. Un element decorativ ideal la aceasta varsta sunt ghirlandele luminoase, care creeaza un spatiu intim in timp ce adolescentii isi asculta muzica preferata.
Elemente-cheie: ghirlanda luminoasa, etajere pentru carti si CD-uri
Sfat: Una dintre cele mai simple metode de a adapta camera copilului in timp ce el creste este sa creati un dormitor versatil. Paturile extensibile si tapetul inlocuit periodic sunt o solutie eficienta si economica pentru o camera care creste odata cu copilul.
In concluzie, nu uitati ca modul de amenajare a camerei influenteaza dezvoltarea copilului. Crearea unor aranjamente ludice si in tendinte este cheia succesului cand vine vorba de camera copilului, indiferent de varsta. Camera copilului trebuie sa ii exprime preferintele, iar alegerea unor elemente decorative potrivite varstei o transforma intr-un loc special, in care cei mici isi pot dezvolta capacitatea de autoservire, autonomia si independenta.
Tu cum ai amenajat camera copilului in functie de varsta?