10 intrebari si raspunsuri despre gradinita

10 intrebari si raspunsuri despre gradinita

Alexandra Negreanu

Copilul tau va merge anul acesta la gradinita si tie iti trec prin cap scenarii peste scenarii cu privire la adaptarea copilului, progresul lui pe parcursul primului an de gradinita etc. Tot ce poti sa faci e sa te implici cat poti de mult in noul program al copilului si sa observi comportamentul lui. Daca ceva ti se pare in neregula comunicarea cu familia voastra si cadrele didactice care au grija de copilul tau este cheia succesului.

Mai jos am pregatit un set de raspunsuri la cateva din multitudinea de intrebari pe care ti le pui. Raspunsurile acestea te vor ajuta sa-ti mai alungi din temeri si sa fii mai relaxata .

1. Oare nu e prea mic sa stea toata ziua la gradinita?

Nu varsta copilului este cel mai important factor in frecventarea de catre acesta a unui program prelungit la gradinita. Ceea ce conteaza cel mai mult sunt trasaturile personalitatii copilului si de asemenea relatia lui cu familia, in special cu mama. Daca tu si copilul tau ati fost nedezlipiti pana la vasrta de 2 sau 3 ani, dupa caz este si normal ca o separare brusca sa se lase cu lacrimi si tipete. Cunoscandu-ti copilul cel mai bine, tu stii daca este capabil sa faca fata la un program prelungit, iar daca nu face fata din prima opteaza in primele luni pentru program scurt si apoi treci la un program mai lung.

2. Daca copilul nu are 3 ani in septembrie poate merge la gradinita?

Daca te-ai hotarat sa il inscrii la o gradinita de stat el poate merge la gradinita daca inca nu a implinit 3 ani, insa aici regulile sunt mai stricte. Adica bebelusul numai trebuie sa poarte pampers , sa mearga singur la toaleta, sa poata mesteca si manca singur. Daca bugetul iti permite poti sa-ti inscrii fiul sau fiica la o gradinita particulara primul an si dupa aceea daca doresti o educatie aleasa poti opta pentru un loc la o institutie de stat.

3. Ce acte sunt necesare pentru inscrierea la gradinita?

Majoritatea gradinitelor cer urmatoarele acte pentru efectuarea dosarului copilului:
Formular de inscriere completat + documente (copie certificat nastere copil, copie buletin ambii parinti, adeverinta salariat parinti)
Fisa medicala completata
Aviz epidemiologic
Coprocultura
Coproparazitologic (Giardia)
Analizele trebuie repetate o data la sase luni si de asemenea daca copilul lipseste o perioada mai mare de timp trebuie adus aviz epidemiologic de la medicul de familie.

4. Daca unul din parinti este somer, mai trebuie adeverinta de salariu?

Atunci cand prezinti adeverinta de venit pentru dosarul de inscriere la gradinita, nu trebuie neaparat sa se precizeze salariul ci acesta este un act doveditor ca esti angajat si pe ce perioada. Daca insa unul din parinti este somer acesta poate prezenta copie de pe buletinul de somaj stampilat la zi.

5. Gradinita are bucatarie proprie?

Este important ca institutia de invatamant sa dispuna de bucatarie proprie pentru a te asigura ca fiul sau fiica ta mananca sanatos si poate primi portie dubla daca cere acest lucru. In plus, gradinitele cu bucatarie proprie respecta niste reguli stricte de igiena deoarece sunt supravegheate de SANEPID.

6. Cate educatoare sunt la o grupa de copii?

Atata timp cat o grupa de copiii nu depaseste 15 copii nu este necesar un asistent-educator, insa daca numarul de copii este mai mare o singura persoana nu poate sa ii supravegheze si sa se ocupe de activitate in acelasi timp. Dureros este ca la gradinitele de stat o educatoare are pana la 40 de copii inscrisi, cu frecventa medie de 20-25. Insa si acestea sunt ajutate de ingrijitoare. 

7. Cat dureaza adaptarea copilului la programul de gradinita?

Adaptarea in invatamantul prescolar tine de la 2 saptamani pana la o luna de zile, in functie de mai multi factori: personalitatea copilului, mediul familial din care provine, puterea mamei de a ii imprima copilului o imagine buna despre gradinita.Copiii simt daca mamica lor este ingrijorata atunci cand il lasa la gradi si el crede ca ceva este in neregula acolo. Mai intai de toate copilul trebuie sa prinda incredere ca parintii vin si il iau nu il lasa acolo, apoi cu timpul se rezolva si celelalte mici probleme.

8. De ce copilul nu povesteste ce face la gradinita?

Este o schimbare radicala in viata copilului frecventarea gradinitei atat pentru parinti cat si pentru copil. Asa ca nu ii cere sa fie deschis catre toate subiectele din prima. Mai degraba incearca sa vorbesti cu el cand e acasa relaxat si se joaca.Copiii povestesc singuri cand se joaca ceea ce vrei tu sa stii: daca a mancat, daca e fericit, daca ceva i s-a intamplat. Si draga mamica, ai rabdare. 

9. Copilul meu e retras, oare isi va face prieteni?

De multe ori este mai convenabil asa sa ramana in coltul lui pentru ca el este de obicei cuminte, doar ca nu prea vorbeste si nici nu vrea sa participle la activitati la un loc cu ceilalti. In interiorul lui insa are mare nevoie de a se imprieteni cu ceilalti si cauta o cale , iar aici trebuie sa intervina atat educatoarea cat si parintii.

 

Este un copil care nu are incredere deloc in el, caruia ii este teama si este foarte timid? Isi doreste sa fie cu copiii dar ii este si frica de ei?
Copiii care au fost protejati si nu au avut ocazia sa se descurce putin singurei sau cei care au primit o educatie autoritara cu greu intreprinde relatii de amicitie cu ceilalti copii. Insa vestea buna este ca la gradinita se poata bucura de joaca cu copiii de varsta lui si pana la urma isi va face prieteni.

10. Cum sunt evaluate progresele copiilor?

Educatoarele realizeaza trei tipuri de evaluare pe parcursul anului scolar:
Initiala- pentru a vedea nivelul copiilor, un punct bun pentru a stii de la ce nivel poate incepe predarea noilor cunostinte;
Continua - pe tot parcursul anului, la terminarea unui proiect tematic etc.;
Sumativa- la sfarsitul semestrului si la sfarsitul anului scolar.


Poti cere detalii despre progresul individual al copilului oricand doamnei educatoare in functie de programul si disponibilitatea dansei.

 

 

Articolul urmator
Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului
Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Contrabandă la grădiniță: ce a adus un copil în cănuța de apă
    Contrabandă la grădiniță: ce a adus un copil în cănuța de apă

    Cei mici adoră să aibă în preajmă animale de companie. Mai mult decât atât, studiile arată că prezența unul animal de companie în casă poate fi foarte...

    Mi-am găsit fiica la grădiniță singură și încuiată într-o cameră întunecată
    Mi-am găsit fiica la grădiniță singură și încuiată într-o cameră întunecată

    O mamă a rămas absolut oripilată când a ajuns la grădinița fiicei ei cu câteva minute întârziere și a descoperit că micuța a fost închisă singură...

    16 copii de la o grădiniță din Iași au fost iradiați si au avut nevoie de îngrijiri medicale
    16 copii de la o grădiniță din Iași au fost iradiați si au avut nevoie de îngrijiri medicale

    Acuzații grave aduse unie grădinițe din Iași de către părinții copiilor care susțin că educatoarele au folosit lămpi UV în clasele pline cu copii. Pe 4 mai, spre seară, mai...

    30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația
    30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația

    Indiferent de durata relației în care te afli, nu poți niciodată să îl cunoști pe celălalt în totalitate. Oamenii se schimbă și evoluează constant, așa că...

    Copil de 3 ani pierdut de o educatoare dintr-o grădiniță din București. Mama l-a găsit la secția de poliție
    Copil de 3 ani pierdut de o educatoare dintr-o grădiniță din București. Mama l-a găsit la secția de poliție

    O anchetă este în curs de desfășurare la o o grădiniță din București după ce o educatoare a pierdut un copil de 3 ani și jumătate. Se pare că acesta a ieșit pe poarta...

    Ce se poate întâmpla dacă nu-mi duc copilul la grădiniță deloc?
    Ce se poate întâmpla dacă nu-mi duc copilul la grădiniță deloc?

    Educația preșcolară este foarte importantă pentru dezvoltarea cognitivă, socială și emoțională a copiilor. Înscrierea lor la grădiniță și frecventarea cursurilor...

    Copil de trei ani lovit de o educatoare, la o grădiniță din Alexandria. Ce a făcut mămica
    Copil de trei ani lovit de o educatoare, la o grădiniță din Alexandria. Ce a făcut mămica

    Un băiețel de trei ani a fost lovit de educatoarea sa, la o grădiniță din Alexandria. Când a aflat, mama lui a făcut plângere la poliție, iar în prezent, cazul este...

    Numai în România: o mamă a sunat la 112 pentru că nu putea ajunge la grădiniță să își ia copilul din cauza traficului
    Numai în România: o mamă a sunat la 112 pentru că nu putea ajunge la grădiniță să își ia copilul din cauza traficului

    O mamă din Baia Mare a sunat la 112 după ce și-a dat seama că a întârziat să își ia copilul de la grădiniţă, din cauza traficului rutier. Femeia, care a povestit...

    © 2024 Qbebe