Petrecerile pentru copii pot constitui o provocare atunci cand vine vorba despre stabilirea meniului. Cu siguranta iti doresti ca gustarile care vor fi servite la petrecere sa fie sanatoase, frumoase, dar si delicioase. Si pentru ca este evident ca toti copiii invitati la petrecere vor fi mai ocupati cu joaca decat cu mancatul, trebuie sa ai grija ca gustarile sa fie usor de mancat "pe fuga", prin urmare alege gustari care pot fi mancate din doua inghitituri, fara sosuri care murdaresc si fara sa fie nevoie ca cei mici sa foloseasca furculita.
Mini pizza
Copiii adora pizza, iar aceste mini pizza sunt usor de preparat si usor de mancat! Prepara un aluat de pizza folosind 500 g faina, 3 linguri de ulei, 250 ml apa calduta, un pliculet drojdie uscata (7 g) sau un cubulet drojdie proaspata (25 g), un praf de sare si ½ lingurita de zahar. Amesteca toate ingredientele si framanta usor. Lasa-l sa creasca aproximativ 30-45 de minute, dupa care imparte coca in 4 parti. Intinde o foaie de coca si decupeaza cu un pahar sau o forma de marime medie discuri de aluat. Pe fiecare disc pune o lingurita de sos de rosii si unge bine, apoi presara putin cascaval ras si pune deasupra o felie de salam uscat sau sunca. Dupa ce ai montat toate discurile, unge o tava cu putin ulei, pune o foaie de hartie de copt si pune mini-pizza in tava. Trebuie sa stea la cuptor aproximativ 30 de minute.
Carnaciori in aluat
In cazul in care doresti sa servesti carnaciori in aluat, ai grija sa alegi carnaciori de buna calitate, proaspeti si nu foarte condimentati. Cumpara un pachet de aluat de foietaj si aproximativ 4-500 grame de carnaciori. Daca nu gasesti carnaciori mici, de bere, poti lua orice fel de carnaciori pe care ii vei taia in bucatele de aproximativ 5 cm lungime. Lasa aluatul la dezhetat in frigider cateva ore pentru a se dezgheta lent. Pregateste compozitia cu care vei unge carnaciorii in foietaj: pune un galbenus intr-un castronel, adauga 4 linguri de lapte si amesteca bine cu o furculita pana se omogenizeaza. Intinde foaia de aluat si taie fasii de circa 1 cm latime. Ia cate o un carnacior si o fasie de foietaj si infasoara fasia de foietaj in jurul carnaciorului, in spirala, plecand dintr-un capat al carnaciorului si suprapunand putin straturile fasiei intre ele, astfel incat sa nu se vada carnaciorul. Carnaciorii inveliti in foietaj se aseaza intr-o tava in care ai pus in prealabil o hartie de copt. Unge carnaciorii cu compozitia din galbenus si lapte, apoi da tava la cuptorul incins pentru 20-25 de minute.
Bulete de cascaval
Buletele de cascaval sunt gustarea preferata a copiilor, insa si a adultilor. Pentru a prepara 8 portii de bulete de cascaval vei avea nevoie de 2 oua, 250 g cascaval, 250 g faina, 250 ml lapte, 1 lingura praf de copt, 1/2 lingurita sare, piper proaspat macinat si ulei pentru prajit. Se prepara foarte usor. Bate ouale cu un tel. Intr-un castron cerne faina cu praful de copt si sarea, apoi adauga ouale batute si amesteca usor. Adauga laptele, putin cate putin pana la omogenizare. Aluatul trebuie sa se desprinda de pe lingura. Adauga cascavalul ras pe razatoarea mare si putin piper macinat si amesteca. Pune uleiul la incins intr-o tigaie. Cand uleiul este incins bine, se pune aluat cu lingurita si se lasa la prajit. Ai grija sa le supraveghezi pentru ca se prajesc foarte repede si risti sa le arzi. Cand sunt gata, se scot pe un prosop de hartie pentru a absorbi uleiul.
Mini quiche cu legume
Aceste gustari sunt delicioase si sanatoase, iar cei mici le vor savura cu placere, fara ca macar sa banuiasca ce legume se ascund in ele. Pentru aproximativ 24 de bucati ai nevoie de 2 foi de aluat de foietaj, 4 oua, ¼ cana de lapte, ½ cana de piure de cartofi, ½ cana de piure de morcovi si 1 cana de branza rasa. Preincalzeste cuptorul la 180°C. Alege o tava in forma de briose, pentru 24 de prajiturele, sau 2 cu 12 forme. Foaia de foietaj decongelata lent se aseaza pe o suprafata de lucru. Taie 12 forme din fiecare foaie de foietaj cu o forma pentru biscuiti care sa fie cu putin mai mare decat formele din tava. Aseaza formele de aluat in gauri - nu este necesar sa ungi inainte. Imparte branza intre bucatelele de aluat. Amesteca ouale si laptele intr-un vas, apoi adauga legumele piure, si amesteca din nou. Adauga aceasta mixtura in gaurile din tava, peste aluat, pana aproape de varf. In acest timp continua sa amesteci prin mixtura din vas, pentru ca legumele sa se distribuie in mod egal. Pune la copt timp de 10-15 minute, pana devin aurii. Poti folosi si piure de spanac, broccoli sau orice legume ai prin casa.
Fingers de peste
Degetelele de peste sunt foarte apreciate de copii si, mai ales, pot fi mancate rapid chiar si de catre cei mai mofturosi micuti. In cazul in care nu doresti sa oferi copiilor fingers de peste cumparate congelate si numai prajite de tine, iti oferim o reteta simpla si rapida pe care o poti prepara in cateva minute. Vei avea nevoie de 500 grame file de peste alb, 3 linguri de faina, pesmet alb, 2 oua, un praf de sare si ulei pentru prajit. Taie pestele in fasii late de 1 cm si lungi de 6-7 cm. Se face un aluat ca pentru snitele din ou, sare, piper si faina. Se trec degetelele de peste prin faina, apoi prin aluatul de ou, apoi se scurg bine si se trec prin pesmet. Se prajesc in ulei incins pana capata o culoare aurie. Ai grija ca se fac repede si se ard usor.
Tu ce gustari pregatesti pentru petrecerea celor mici?