Știți ce sunteți voi, dragi părinți? Cei care cresc nemurirea. Știți când devine mai ușor? Niciodată.

Aici vă puteți scrie gândurile, oboselile, frământările, dorințele și să ajungeți, astfel, cu ele, către toți ceilalți ca voi. Pentru că meseria de părinte devine mai ușoară numai atunci când poți spune ”- Hei, și eu am trecut prin asta!”. Nu numai că vei deveni autor publicat la Qbebe, dar vei avea și satisfacția grozavă de a atinge sufletele și mințile a milioane de părinți.

Trimite text

Premergator sau Antemergator? Care a fost alegerea mea pentru Vladimir

Premergator sau Antemergator? Care a fost alegerea mea pentru Vladimir

Cristina Marin - Contributor

Ce alegere sa facem?
Cand vine vorba despre primii pasi, ce alegi pentru a-l ajuta sa descopere lumea in doua picioruse: un premergator sau un antepremergator? Premergatorul si antemergatorul sunt doua instrumente diferite care pot ajuta bebelusii sa faca primii pasi. Ambele pot fi folosite de bebelusii de peste 5 – 6 luni, care pot sa-si sustina singuri capul si care stau deja in fundulet. Dar care sunt diferentele dintre cele doua tipuri de produse adjuvante si care este recomandarea pediatrilor?

Premergatorul

La noi in tara este cel mai popular dintre cele doua. Toti stiu cum arata un premergator: este un centru de activitati pe roti, care are in mijloc un scaunel de sustinere pentru bebelus. Acesta baga piciorusele prin gaurile scaunului si se poate deplasa datorita rotilor. Dar se si poate odihni atunci cand oboseste, lasandu-se pe sezut.
Scopul principal al unui premergator ar fi sa ajute copilul sa invete sa mearga. In realitate insa acest lucru nu se intampla. Copilul foloseste alti muschi pentru a mobiliza premergatorul decat cei necesari mersului – el are tendinta sa mearga pe varfuri în loc sa utilizeze toata talpa.
In plus, premergatorul nu sustine spatele bebelusului si nici nu il ajuta sa invete sa si-l sustina. In deprinderea mersului, bebelusul trebuie sa invete sa se coordoneze. Pentru aceasta e necesar sa isi vada picioarele, iar in premergator acest lucru nu este posibil.

bebelus premergator

De ce sunt considerate premergatoarele o potentiala problema?

Premergatoarele pun probleme serioase de sigurantă pentru copii. Acestia ajung la obiecte la care în mod normal nu ar avea acces. Pot sa se loveasca de ele, sa le traga și sa produca rostogolirea lor peste ei. La fel de grav este ca pot pune mana pe obiecte periculoase (cutite, cani cu continut fierbinte). In plus, mobilitatea ridicata a acestor dispozitive si viteza pe care o pot atinge, cresc riscul de accidentare. Premergatoarele trimit la spital mai mult de 14.000 de copii anual si 34 de copii au murit din 1972 din cauza lor. Acesta este motivul pentru care premergatoarele au fost interzise in mai multe tari cum ar fi Canada, SUA si Germania.  Canada a fost prima tara care a interzis premergatoarele în 2004, dupa ce din 1990 pana in 2002 au fost inregistrate 1935 de cazuri in care copiii au fost raniti in urma folosirii premergatoarelor.

Recomandari pentru minimizarea si evitarea riscurilor

Uniunea Europeana nu recomanda achizitia premergatoarelor, dar vinderea si cumpararea lor este legala. Daca decizi sa investesti in acest produs, este obligatoriu sa te asiguri ca modelul ales respecta standardul EN 1273: 2005. Se pare ca a reusit sa reduca semnificativ numarul de accidente, de cand a fost implementat.
De asemenea, daca va hotarati sa achizitionati un premergator, eliminati urmatoarele riscuri:

  • -asigurati-va ca spatiul in care se plimba copilul este ferit de primejdii (acces la scari, la piese de mobilier de care se poate lovi, la obiecte periculoase, plante de apartament pe care le poate „gusta”)
  • -premergatorul nu trebuie folosit in cazul copiilor care nu au inca abilitatea de a sta singuri în fundulet
  • -puneți protectie la colturile meselor sau a altor piese de mobilier cu colturi ascutite, pentru ca acestea sunt mult mai accesibile copilului in premergator
  • -indepartati eventualele cabluri sau fire de la dispozitivele electrice si electronice de care s-ar putea impiedica
  • -puteți opta pentru un premergator fix, care nu are roti si astfel riscurile implicate de mobilitate sunt reduse
    Supravegheati in permanenta copilul cat timp foloseste premergatorul

Eu personal nu am considerat achizitionarea unui premergator benefica pentru Vladimir. Dar, daca sunt parinti care au ales un premergator, folositi-l la varsta potrivita: bebe sta singur in fundulet si isi sustine singur capul. Nu il lasati mai mult de 10-15 minute in premergator, sa nu isi solicite prea mult coloana. Neaparat sa fie cu inaltime ajustabila, sa se evite pe cat posibil mersul pe varfuri. De asemenea, ar fi indicat sa va sfatuiti si cu medicul bebelusului, in cazul in care are niste probleme de sanatate.

Antemergatorul

In ultimul timp, antemergatorul a inceput sa fie achizitionat mai des de catre parinti. Acestia se informeaza legat de pericolele pe care le presupune premergatorul.
Un antemergator este un obiect creat cu scopul de a ajuta copilul sa faca primii pasi. De fapt, este o jucarie de dimensiuni mai mari prevazută cu roti, care îl tine pe cel mic ocupat datorita manerului care ajuta la impins si a panoului interesant si colorat, care contine jucarii si mici joculete.

bebelus antemergator

Ce avantaje are?

In primul rand, incurajeaza mersul si satisface, in acelasi timp, pofta de joaca a bebelusului. Astfel, el devine un real ajutor in dezvoltarea musculaturii picioarelor, in construirea unui mers corect si, desigur, in descoperirea lumii.
Pe langa faptul ca un copil care foloseste un antemergator va reusi sa mearga mai repede, el va putea sa isi corecteze singur greselile deoarece poate sa vada miscarea picioruselor.  Antemergatorul nu construieste doar mersul corect al copilului, ci si increderea in sine, coordonarea si puterea fizica. Un antemergator este un produs conceput astfel incat sa asigure siguranta utilizatorului, de aceea nu se poate vorbi de dezavantaje. Singura problema este data de faptul ca, un micut care inca nu are echilibru, necesita o supraveghere mai atenta deoarece exista riscul de a se accidenta( poate cadea in fata, in lateral sau in spate pana ce invata sa se lase fara probleme in fundulet).
Vladimir a folosit antemergatorul de pe la 6 luni, de cand sta in fundulet. La inceput doar se juca cu jucariile si activitatile de pe antemergator, si usor a inceput sa se ridice de manaer. Chiar si dupa ce a inceput sa mearga se mai plimba cu el prin casa. Era amuzant!

Voi ce folositi? Premergator sau antemergator?

Pentru mai multe articole, va astept pe site-ul:https://mamaluivladimir.ro/
Si pagina de facebook: https://www.facebook.com/MamaLuiVladimir

Articolul urmator
Soția mea vrea să pună numele copilului nostru după fostul ei soț care a decedat
Soția mea vrea să pună numele copilului nostru după fostul ei soț care a decedat

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Autorii nostri garanteaza autenticitatea textelor lor, in caz contrar, nu raspundem pentru faptele acestora.
© 2025 Qbebe