Colțulcu
activități

Jocuri cu treburi casnice pentru copii

Jocuri cu treburi casnice pentru copii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Experții spun că niciodată nu este prea târziu să-ți obișnuiești copilul să se familiarizeze cu activitățile casnice. Dar, ne atrag aceștia atenția, dacă vom începe acest demers când copilul are încă o vârstă fragedă, acesta va învăța de mic să fie responsabil, să-i placă ordinea, curățenia, își va dezvolta mai repede îndemânarea și capacitatea de a respecta regulile și instrucțiunile primite. Pentru a-ți veni în ajutor, în articolul de mai jos îți propunem câteva idei de jocuri cu treburi casnice, în care îi vom putea implica inclusiv pe cei mai micuți (începând cu vârsta de 3 ani). Nu mai sta pe gânduri, inspiră-te din sugestiile prezentate și încurajează-ți copilul să ia parte la activitățile casnice. În plus, veți avea ocazia și să petreceți timp suplimentar împreună!

Și personajul preferat face treabă

Dacă vrei să convingi chiar și un micuț mai încăpățânat să se implice în mici treburi casnice , lasă-l să se costumeze în personajul preferat sau să-și ia alături o jucărie ce-l întruchipează. De exemplu, dacă veți șterge praful, același lucru îl va face și un pirat, o zână, un dinozaur etc..
Vei vedea că este un truc ce dă rezultate și va stimula imaginația copilului tău (de la 3 ani în sus).

 Copil deghizat in timp ce face treburi casnice

Sunt un „roboțel” harnic!

Acest joc îl va face pe copil să fie mai atras să se implice într-o activitate casnică precum cea de a face ordine. În același timp, jocul îl va ajuta să se familiarizeze cu primirea unor instrucțiuni.
Inițial va trebui să pregătești o „schemă” a pașilor ce trebuie urmați pentru a face ordine, având grijă să-i prezinți ca pe niște instrucțiuni simple, precum: „vei face un pas la dreapta (și vei desena o săgeată care să indice această direcție)/la stânga", „vei lua în mână obiectul X și îl vei pune în locul...”, „adună jucăriile”, „pune jucăriile în coșuri/în cutii” etc.
Cu siguranță că orice copil, dar mai ales băiețeii (de la 4 ani în sus) vor fi încântați să creadă că sunt roboței în timp ce vor face ordine în casă!

Dăm cu zarul ca să vedem ce treabă avem de făcut

Următorul joc menit să-i familiarizeze pe cei mici cu treburile casnice este adecvat în special pentru o casă unde sunt mai mulți copii.
Cum veți proceda:
• Pe niște cartonașe vor fi desenate puncte ca pe un zar și vor fi scrise diverse sarcini, adecvate vârstei copiilor (de pildă, udatul florilor pentru cei mai mici sau strânsul patului pentru cei mai mari)
• Se va lua un zar cât mai mare și fiecare va trebui să-l rostogolească pentru a afla ce are de făcut
• În funcție de punctele de pe zar, corespunzătoare celor de pe cartonașele cu treburi casnice, fiecare se va implica într-o anumită activitate
Jocul îi va învăța pe copii (de la 4 ani în sus) să fie responsabili și harnici.

Citește și: 10 Jocuri pentru copii cu zaruri

Ne întrecem în sortarea rufelor!

Pentru copiii mai mari (de cel puțin 4 ani și jumătate- 5 ani) care știu bine culorile și sunt obișnuiți și cu distincția dintre haine groase/subțiri, o întrecere de sortare a rufelor poate fi un bun stimulent pentru a-i obișnui cu această activitate casnică.
Condiția este să se implice în joc minimum 4 copii, astfel încât să fie formate echipe. Tot ce ai de făcut este să le oferi copiilor cât mai multe haine ce au fost spălate și să-i rogi să le sorteze și să le pună în câte un coș de rufe/o cutie de plastic în funcție de culoare și de textură.
Vor câștiga cei ce au reușit să facă acest lucru primii, în funcție de răgazul pe care l-ai stabilit inițial.

„Treburile casnice muzicale”

În mod sigur că va fi foarte amuzat să faceți treburi casnice acompaniați de muzica preferată.
Pur și simplu vei stabili o anumită activitate casnică (de pildă, copilul va trebui să facă ordine printre jucării) și vei da drumul la muzică, în timp ce micuțul își face treaba. Când muzica se va opri, copilul va trebui să stea pe loc. Iar când muzica se va relua, copilul va trebui să facă o altă treabă, pe care i-o vei indica tu.
Activitatea îl va ajuta pe copil să se concentreze mai bine, să urmeze instrucțiunile primite și să fie răbdător.

Facem treaba in timp ce ne jucam „Treburile casnice muzicale!

„Întrecerea de la mașina de spălat vase”

Dacă aveți mașină de spălat vase, puteți desfășura fără probleme această activitate.
Astfel, dacă tu vei lua din ea, de pildă, paharele, oare copilul (de la 4 ani în sus) va reuși să scoată mai repede decât tine tacâmurile sau farfuriile?
Fără îndoială că micuțul va fi încântat să se întreacă cu tine și se va obișnui cu activitatea de sortare. Nu în ultimul rând, își va putea îmbunătăți și motricitatea fină (întrucât va manipula vesela).

„Pot fi un adevărat bucătar!”

Jocul se adresează copiilor mai mari de 4 ani, în special unui grup de copii ce pot forma două sau mai multe echipe. Scopul jocului este ca fiecare echipă să-și creeze propria rețetă, ce va fi jurizată de către părinți, iar câștigătorul va fi premiat. Desigur, și restul participanților vor primi mici premii.
Într-o primă fază va trebui să le pui la dispoziție copiilor ingrediente, tacâmuri și veselă din material plastic, neuitând de instrumente de măsurat. Fiecare echipă va pregăti ceea ce va dori.
Preparatele vor ajunge apoi la masa „juriului” care va stabili ce preparat este mai gustos.
Activitatea le va fi de folos copiilor, întrucât îi va stimula să devină îndemânatici și creativi.

Fetite ce participa la un concurs de gatit

„Reciclăm și ne întrecem!”

Jocul este potrivit mai ales dacă sunt doi frați.
Inițial ei vor trebui să sorteze plastic și hârtie ce vor urma să fie reciclate.
După aceea, spune-le să se întreacă până la locul în care se află recipientele pentru reciclat. Cel ce va ajunge primul, fără să piardă ceva pe drum, va fi învingător.

„Baloanele cu treburi casnice”

Iată o variantă de joc ideal pentru familiarizarea copiilor (de la 4 ani în sus) cu tot felul de activități casnice. Preferabil este ca jocul să se desfășoare la finalul unei petreceri organizate acasă, astfel încât micuții să învețe să fie responsabili, obișnuindu-se să facă ordine și curățenie.
Înainte ca petrecerea să înceapă vei lua niște baloane (în funcție de câți invitați ai) și le vei umple cu mici bilețele din hârtie, pe care vei scrie câteva dintre treburile casnice adecvate sfârșitului unei petreceri (de pildă, adunatul paharelor de pe masă, strângerea de confetti, efectuarea ordinii în încăperea respectivă etc.). Ai grijă să scrii sarcinile pe bilețele de două sau de mai multe ori, astfel încât copiii să poată forma echipe.
Către finalul petrecerii, lansează baloanele și invită-i pe copii să le prindă. Baloanele vor fi apoi sparte și fiecare va trebui să se implice în activitatea casnică de pe bilețele găsite în baloane.
Toți copiii vor fi recompensați cu câte un premiu, iar casa ta va fi, dacă nu complet, măcar parțial curată și ordonată.

Citește și: O oră pe zi cu copilul: activități casnice amuzante

Voi mai aveți și alte idei de jocuri bazate pe treburi casnice?

Surse:
www.babble.com; www.brightnest.com; www.kids.lovetoknow.com;www.momtastic.com; www.oureverydaylife.com;www.pbs.org

 

Articolul urmator
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă este criticată pentru că postează poze cu fiul ei făcând treburi casnice
    O mamă este criticată pentru că postează poze cu fiul ei făcând treburi casnice

    Oamenii au râs de Nicole Boulogne, o mamă de peste Ocean, atunci când aceasta le-a spus că își pune băiatul de 7 ani să facă curățenie, că îl învață...

    Copilul meu de 10 luni are deja treburi casnice. E important să-i învățăm pe copii să ajute de mici în casă
    Copilul meu de 10 luni are deja treburi casnice. E important să-i învățăm pe copii să ajute de mici în casă

    Mama unui copil de doar 10 luni a uimit internauții de pe site-ul TikTok cu abilitățile exraordinare ale fiului ei de a o ajuta la treburile casnice la o vârstă atât de...

    O femeie va primi daune morale de la fostul soț în valoare de peste 200.000 de dolari pentru treburi casnice neplătite
    O femeie va primi daune morale de la fostul soț în valoare de peste 200.000 de dolari pentru treburi casnice neplătite

    Un bărbat din Spania este obligat să-i dea fostei sale soții daune morale în valoare de peste 200.000 de dolari pentru treburi casnice…neplătite.

    O mamă are o listă cu treburi casnice pentru copilul eu de doi ani și este criticată în mediul online
    O mamă are o listă cu treburi casnice pentru copilul eu de doi ani și este criticată în mediul online

    Oare un copil de doi ani poate îndeplini o listă cu sarcini - menite, bineînțeles, pentru vârsta lui? Ne spune această mamă din SUA, care are câte o listă cu...

    Curățenia de primăvară cu cei mici: ce treburi casnice pot face copiii, în funcție de vârstă
    Curățenia de primăvară cu cei mici: ce treburi casnice pot face copiii, în funcție de vârstă

    Te gândești să-l pui pe cel mic „cu osul la treabă”, dar nu știi cu ce să începi? Ți-am pregătit un ghid pe vârste cu activități de curățenie...

    Activitățile casnice îmbunătățesc funcția cognitivă a copiilor
    Activitățile casnice îmbunătățesc funcția cognitivă a copiilor

    Încă din primii ani de viață ai copilului tău, te străduiești să găsești mereu soluții pentru a-i stimula dezvoltarea cognitivă. Astfel, alături de diferite jocuri,...

    Am fost un copil care nu a participat la treburile casnice, dar copiii mei o vor face! NU o să repet greșeala mamei mele
    Am fost un copil care nu a participat la treburile casnice, dar copiii mei o vor face! NU o să repet greșeala mamei mele

    Dacă anumiți părinți nu ezită nicio clipă să-i implice și pe copii în cele mai diverse treburi casnice, alții nu țin neapărat să realizeze un asemenea demers. De altfel,...

    Secretul unei mame care a reușit să-și convingă copiii să o ajute la treburile casnice
    Secretul unei mame care a reușit să-și convingă copiii să o ajute la treburile casnice

    Cum poți să-ți motivezi copilul să te ajute la treburile casnice? Se pare că această mămică are răspunsul.

    © 2024 Qbebe