Colțulcu
activități

10 Jocuri ce ii invata pe copii formele

10 Jocuri ce ii invata pe copii formele

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Daca iti doresti sa gasesti acea formula prin care micutul tau sa se familiarizeze cat mai rapid si eficient cu diverse forme, apeleaza cu incredere la activitatile ludice. Desigur, acestea trebuie adaptate in functie de varsta si de stadiul de dezvoltare al copilului. Pentru a-ti fi mai usor in acest demers, inspira-te din ideile de jocuri de mai jos, adecvate copiilor incepand chiar de la varsta de 2 ani. Nu numai ca invatarea formelor va fi o experienta inedita pentru amandoi, dar copilul va putea invata mai multe lucruri decat iti inchipui, cum ar fi: sa se concentreze asupra unei activitati, sa fie mai receptiv la ceea ce ii spui, sa execute miscari bine coordonate sau sa-si cunoasca mai bine mediul apropiat. In plus, va putea sa devina mai indemanatic si mai creativ.

1. "Buretii si formele"

In special celor mai micuti (incepand chiar de la varsta de 2 ani) le va face mare placere sa-si "balaceasca" manutele in acuarele.
Mai intai vei face rost de niste acuarele (pe cat posibil, sa fie din cele care nu sunt toxice), de niste coli de hartie si de niste bureti de diferite forme. Daca nu gasesti bureti in formele dorite, le poti confectiona tu, pur si simplu decupand (cu ajutorul unor sabloane) bureti obisnuiti.
Pentru inceput opteaza pentru forme simple, cum ar fi: un patrat, un cerc, un triunghi sau o stea. Ia in mana fiecare burete in parte si spune-i copilului ce forma reprezinta, rugandu-l sa repete dupa tine. Arata-i cum sa inmoaie buretele in acuarele si cum il poate folosi pentru a pune forma respectiva pe coala de hartie.
Dupa ce ai observat ca recunoaste corect formele, spune-i ce forma urmeaza sa redea si el pe hartie: "Arata-mi cum pictezi un patrat".
Nu uita sa-l lasi sa puna formele pe hartie asa cum doreste, stimulandu-i creativitatea.

2. "Invatam forme din texturi diferite"

Initial vei alege cateva forme geometrice, pe care le vei contura pe o bucata de fetru. Urmeaza sa le decupezi de acolo si sa le repeti impreuna cu copilul, pana cand acesta le cunoaste bine.
Formele din fetru vor fi conturate (cu creionul) ulterior pe o foaie de hartie abraziva.
"Misiunea" copilului va fi sa potriveasca formele din fetru pe contururile existente pe hartia abraziva.
Datorita acestei activitati (recomandata de la 2 ani in sus) copilul isi va imbunatati capacitatea de atentie si de a face asocieri.

3. "Obtinem forme cu ajutorul finger-painting-ului"

La fel ca si activitatea anterioara, aceasta ii va permite copilului (de la 2 ani in sus) sa invete formele prin intermediul experientei senzoriale.
Tot ce vei avea de facut este sa-i pui la indemana niste acuarele (ideale sunt cele  in tuburi), o coala de hartie A3 sau A4 si niste castronele de plastic.
Pune culorile in castronele, inmoaie-ti degetele acolo si arata-i copilului cum poate desena formele preferate. De fiecare data cand desenezi o forma, mentioneaza-i numele si indeamna-ti micutul sa repete dupa tine.
Incurajeaza-ti copilul sa picteze forme cu degetelele, intrucat nu va resimti acest demers ca fiind la fel de dificil cu cel de a desena pur si simplu formele cu creioane. Ii va fi mult mai simplu si i se va parea mult mai distractiv sa obtina forme pur si simplu inmuindu-si degetelele in culoare si in apa. In plus, din formele nou invatate va putea sa deseneze diverse obiecte (de exemplu, o casuta). 

4. "Pizza cu forme"

Daca aveti la dispozitie materiale precum hartie mai groasa, markere/creioane colorate, o foarfeca si lipici, va puteti crea o "pizza" originala.
Prima data vei face un contur de pizza pe hartie. Apoi veti pregati "topping-ul", cu "ingrediente" in diverse forme (opteaza pentu forme simple, precum cercuri, triunghiuri, patrate). Colorati-le.
Spune-i copilului sa coloreze crusta, in timp ce tu vei decupa formele. Lipiti ""topping-ul" pe "pizza", rugandu-l pe copil sa precizeze formele folosite.
"Pizza" va fi gata, iar datorita acestei activitati copilul (de la 3 ani in sus) isi poate imbogati vocabularul si dezvolta creativitatea.

5. "La vanatoare de forme!"

Pentru inceput, asigura-te ca micutul tau cunoaste forme geometrice de baza, precum patratul, cercul, dreptunghiul sau triunghiul.
Dupa aceea vei confectiona astfel de forme din banda adeziva, lipindu-le pe podea. Ai grija sa fie cat mai mari.
Indeamna copilul sa se uite cu atentie la formele aplicate si sa identifice in casa acele obiecte ce au formele respective. In final va trebui sa aseze obiectele in dreptul formelor corespunzatoare.
Daca vrei sa complici putin jocul, poti stabili o limita de timp in care copilul sa aduca obiectele la locul lor (in dreptul formelor din banda adeziva).
Jucandu-va asa, copilul (de la 3 ani in sus) isi va imbunatati atentia si va cunoaste mai bine universul apropiat.

6. "Formele din creioane"

Cu ajutorul unor creioane colorate puteti sa va creati singuri formele dorite.
Tot ce veti avea de facut este sa asezati un manunchi de creioane pe o suprafata plana si sa le pozitionati astfel incat sa redati forma dorita. Pentru inceput optati pentru forme mai simple (cum ar fi un cerc sau un patrat), dupa care incercati sa obtineti unele mai complexe (ca de exemplu o stea ).
Copilului (de la 3 ani in sus) ii va face placere sa-si creeze propriile forme colorate, dezvoltandu-si totodata motricitatea fina si imaginatia.

7. "Hop pe forma care trebuie!"

Incepe prin a desena si decupa (dintr-o hartie mai groasa sau carton) diverse forme. Puteti opta pentru hartie/ carton deja colorate sau puteti colora impreuna formele din material de culoare alba.
Pentru a conferi mai multa rezistenta formelor obtinute, se recomanda sa le laminati.
Discuta despre formele respective cu copilul, repetati-le de mai multe ori, pana cand constati ca le stie bine.
Abia dupa aceea vei lua formele, le vei lipi cu banda adeziva pe o suprafata plana (ai grija ca aceasta sa fie cat mai putin alunecoasa) si spune-i micutului sa sara pe o anumita forma. In cazul in care greseste, spune-i doar atat: "Ai sarit pe patrat. Dar unde este triunghiul?"
Este nu numai o activitate distractiva (recomandata copiilor de la 2 ani in sus), dar si benefica pentru dezvoltarea motrica si a capacitatii de concentrare.

8. "Labirintul din forme geometrice"

Odata cu incalzirea vremii, implica-ti copilul (incepand cu varsta de 4 ani) intr-un joc in aer liber util in imbunatatirea atentiei, a capacitatii de concentrare, dar si pentru dezvoltarea motrica.
Pregatiti creta de mai multe culori, conturand pe asfalt forme geometrice diverse, avand grija sa repetati de mai multe ori anumite forme. De asemenea, formele vor fi distribuite in asa fel incat sa compuna un fel de "labirint".
Jocul nu este deloc dificil: copilul va trebui sa ajunga doar pe o anumita forma (de exemplu, numai pe patrate), executand sarituri sau "pasi de urias".

9. "Formele geometrice din mancare"

Pregatirea unei gustari delicioase si sanatoase alaturi de copilul tau (de la 3 ani in sus) este un foarte bun prilej pentru a-l invata cateva forme geometrice.
Spre exemplu, cand veti niste sandvisuri cu felii de paine toast arata-i si explica-i ca acele felii sunt patrate. Aceeasi forma o are si o felie de sunca sau o felie de branza aperitiv. In plus, decorand sandvisurile cu felii de rosii, de castravete sau de masline veti avea in fata cercuri de diferite dimensiuni. Totodata, din acele sandvisuri puteti obtine niste triunghiuri daca veti taia felia pe diagonala.
Un alt exemplu ce poate fi usor inteles de copil este taierea in feliute a unei banane. Folosind un cutit cu lama cat mai rotunjita, arata-i frumoasele cerculete din banana, numai bune de bagat in gurita.
Este foarte important ca pe parcursul unei astfel de activitati sa-ti supraveghezi copilul cu mare atentie, tinandu-l departe de obiectele periculoase.

10. "Si noi putem fi forme geometrice!"

In mod sigur ca micutul (de la 3 ani in sus) se va amuza atunci cand va vedea cat este de usor sa formeze din propriile manute un triunghi, un oval sau un cerc, iar piciorusele il pot ajuta sa creeze un triunghi urias (pur si simplu se va apleca in fata cat mai mult, incercand sa atinga cu manutele pamantul din fata picioruselor sale).
Puteti desfasura activitatea atat in interior, cat si in aer liber, ajutandu-l pe copil sa-si imbunatateasca motricitatea si sa fie receptiv la instructiunile primite.

 

Surse:
http://craftulate.com/2013/06/sandpaper-and-felt-shape-match-board.html
http://www.creativefamilyfun.net/2012/07/go-outside-driveway-shape-maze.html
http://www.icanteachmychild.com/giant-shape-sort/
http://www.loveplayandlearn.com/shape-art-activity-kids/
http://motherhood.modernmom.com/children-games-teach-shapes-17618.html
http://www.notimeforflashcards.com/2008/03/when-the-moon-hits-your-eyes-like-a.html
http://www.whattoexpect.com/toddler/photo-gallery/games-that-teach-preschooler-shapes.aspx#07

Surse poze:
http://www.goldstarsavingsbank.com/wp-content/uploads/2012/11/sponge-painted.png

Articolul urmator
Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici
Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    O mamică de 11 copii ne învață cum să păstrăm tricourile și cămășile pentru școală mereu albe
    O mamică de 11 copii ne învață cum să păstrăm tricourile și cămășile pentru școală mereu albe

    Petele de mâncare, de pix sau de cariocă de pe cămașa albă a copilului tău îți întregesc tabloul unei zile palpitante petrecute de micuț/ă la școală. Problema...

    A fost abandonat de propriul tată dar a devenit tată „virtual” pentru alți copii abandonați. Îi învață noțiuni elementare despre viață
    A fost abandonat de propriul tată dar a devenit tată „virtual” pentru alți copii abandonați. Îi învață noțiuni elementare despre viață

    Un bărbat care nu a avut niciodată parte de iubirea și sprijinul tatălui său a lansat un canal de Youtube prin care dă sfaturi băieților mai mari sau mai mici, îi ajută cu...

    Mii de copii din Moldova merg la școală pentru burse sociale și mese calde. „Matale ai mai învăța poezii dacă te-ar durea burta de foame?”
    Mii de copii din Moldova merg la școală pentru burse sociale și mese calde. „Matale ai mai învăța poezii dacă te-ar durea burta de foame?”

    Realitatea cruntă a zilelor noastre este zugrăvită în nuanțe de gri pentru mii de copii din Moldova, îndeosebi din zonele rurale. Micuții sunt trimiși la școală de...

    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt
    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt

    Un video a devenit viral și a ajuns în tenția autorităților după ce a surprins o mamă care lasă în fața unei săli de jocuri de noroc din Bacău un cărucior cu un copil...

    Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți
    Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți

    Încă de când suntem foarte mici, ne formăm propriul stil de învățare. Unii dintre noi reținem informația cu ajutorul suportului vizual, alții ascultând sau...

    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu
    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu

    Cei care sunt pasionați de jocurile video se desprind cu greu de pasiunea lor. În unele cazuri, sunt atât de captivați de aceste jocuri încât găsesc mereu o...

    Ce te poate învăța fiecare zodie despre dragoste
    Ce te poate învăța fiecare zodie despre dragoste

    Pentru a avea parte de relația romantică la care visezi dintotdeauna, nu îți strică să înveți diverse lucruri și din experiența celorlalți. Desigur, relațiile sunt...

    © 2025 Qbebe