1."Ne distram si numaram!"
Exerseaza cu copilul (incepand cu varsta de 3 ani) numerele de la 1 la 10 si numaratul pe degete, imbogatindu-i totodata cunostintele de limba engleza.
Alege niste versuri simple, precum cele din "Ten little Indians":
One little, two little, three little Indians,
four little, five little, six little Indians,
seven little, eight little, nine little Indians,
ten little Indian boys.
Degetele voastre vor reprezenta indienii, iar voi veti numara, rand pe rand, fiecare personaj. Astfel, copilul va intelege mai usor, de exemplu, ca "5" inseamna mai putin decat "10". In plus, isi va dezvolta vocabularul in limba engleza si se va familiariza cu cifrele si cu activitatea propriu-zisa de a numara.
Pentru cei mai maricei (de la 4 ani in sus) poti complica putin activitatea, in sensul in care veti incerca sa numarati, tot pe degetele, dar in ordine descrescatoare.
Citeste si: Cum iti inveti copilul matematica:idei de activitati pe varste
2."Vanatoarea de comori"
Indoaie zece bucati de hartie. Pe fiecare dintre ele vei desena un anumit numar de obiecte. Spre exemplu, deseneaza un peste, doua triunghiuri, trei mere. De asemenea, scrie pe hartii cate un "indiciu" care precizeaza la ce numar se afla urmatorul "indiciu". Incepeti jocul cu numarul 1 si terminati la 10.
Lasa-l pe copil (incepand cu varsta de 3 ani) sa numere ceea ce este desenat pe biletele inainte sa descoperiti "indiciul" pentru a se obisnui sa asocieze obiectele cu cifrele.
3."Joc de imitatie cu zaruri"
Il vei stimula pe copil (de la 3 ani in sus) sa-si dezvolte atentia si sa stapaneasca bine numerele de la 1 la 6 jucandu-va cu zarurile.
Tot ce veti avea de facut va fi sa aveti la indemana 6 sau mai multe zaruri, care sa aiba punctele cat mai vizibile.
Vei arunca, pe rand, cate un zar , iar copilul va trebui sa te urmareasca si sa ia in mana un alt zar, pe care-l va intoarce astfel incat sa arate acelasi numar ca cel pe care l-ai nimerit tu.
4."Plastilina si literele alfabetului"
Vei face rost de plastilina tip "Playdoh" de diverse culori, de stampile cu litere, de niste litere de plastic, de un sucitor si de un cutit de plastic.
Copilul (mai mare de 3 ani) va incepe sa intinda plastilina si sa o netezeasca. Acum va puteti juca in mai multe feluri:
• Da-i cate o litera de plastic ce face parte din numele sau, lasa-l sa o decupeze de pe plastilina si "scrieti" tot numele din aceste litere.
• Daca stie bine cateva litere, vei stampila plastilina cu mai multe litere. Ai grija sa nu te vada copilul. Dupa aceea roaga-l sa-ti aleaga din grupul de litere doar pe una anume.
• Da-i o stampila cu litere si ganditi-va impreuna la un cuvant ce incepe cu acea litera. Decupati literele respective din "playdoh" si formati cuvantul din literele respective.
Implicandu-ti copilul in aceasta activitate ii vei oferi urmatoarele beneficii:
• Isi va dezvolta motricitatea fina (decupand si manipuland "playdoh-ul" si accesoriile-cutitul si sucitorul)
• Se va obisnui sa-si scrie numerele
• Se va concentra mai bine pe parcursul unei activitati
• Isi va imbogati vocabularul daca ii vei repeta de mai multe ori cuvinte precum: "rasuceste", "decupeaza", "netezeste", "imprima" etc..
Citeste si: 10 jocuri pentru a dezvolta vocabularul copilului
5."Tintim literele"
In vederea organizarii jocului veti avea nevoie de:
• pahare de plastic (tot atatea cate litere contine numele copilului)
• banda adeziva
• marker permanent
• masa (pentru a aseza paharele)
• un furtun cu apa (confectionat dintr-un material cat mai usor si care sa nu aiba jetul prea puternic)
Desigur, va veti juca in aer liber si veti urma pasii de mai jos:
• Pe fiecare pahar vei scrie cate o litera ce compune numele copilului. Discuta cu el si repetati literele respective pana cand vei constata ca le recunoaste fara dificultate.
• Paharele vor fi aliniate si lipite de masa.
• Copilul se va aseza la o anumita distanta de masa si ii vei arata cum sa tina furtunul pentru a putea dobora cate un pahar. Scopul va fi ca micutul sa reuseasca sa tinteasca toate literele ce fac parte din numele sau.
Jocul este adecvat copiilor de la 4 ani in sus, invatandu-i sa-si scrie numele si imbunatatindu-le coordonarea ochi-mana.
6."Stiu sa vorbesc la telefon"
Luati un telefon de jucarie si o carte de telefoane. Explica-i micutului (incepand cu varsta de 4 ani) ca veti cauta numere de telefon de la o pizzerie si ca veti vorbi cu cineva de acolo pentru a comanda pizza dorita.
Incurajeaza-l sa apese pe butoanele telefonului pentru a forma numarul gasit in cartea de telefoane, precum si sa discute cu tine, care vei juca rolul celui care preia comanda.
Datorita acestui joc de rol copilul isi va dezvolta vocabularul, imaginatia si va invata sa se concentreze pe parcursul unei conversatii.
Citeste si: 10 jocuri pentru a dezvolta imaginatia copilului
7."Luminile colorate"
Iata un joc prin care copilul (de la 3 ani in sus) se va obisnui sa fie receptiv in ascultarea si respectarea instructiunilor primite.
Incepe prin a-i reaminti ca o "lumina verde" inseamna sa mergi mai departe/ sa faci in continuare o anumita activitate, in timp ce o "lumina rosie" te avertizeaza sa te opresti.
Urmeaza sa introduci noi culori. De exemplu, cand copilul va auzi "Lumina violet!", va trebui sa execute sarituri de iepuras. In schimb, daca va auzi "Lumina galbena!" va trebui sa mearga incet, daca i se va spune "Lumina portocalie!" va trebui sa alerge in cerc, iar daca va auzi "Lumina albastra!" va bate din palme.
8."Arata si povesteste"
Datorita acestei activitati micutul va invata sa aiba rabdare si sa imparta lucruri cu ceilalti. In plus, isi va dezvolta si vocabularul.
Va fi nevoie de mai multi participanti (mai mari de 3 ani), care se vor aseza in cerc. Fiecare isi va alege cate o jucarie sau cate o carticica. Pe rand, vor arata jucaria/cartea celorlalti, povestindu-le cate ceva despre aceasta.Ceilalti vor asculta in liniste. Dupa aceea, copiii vor putea pune intrebari referitoare la obiectul respectiv, in timp ce acesta va trece de la unul la celalalt. Astfel, fiecare va avea ocazia sa tina obiectul respectiv in mana.
9. "Invat sa am rabdare"
Antreneaza-ti copilul (de la 3 ani in sus) intr-un joc de rol simplu, ce il va stimula sa fie rabdator.
Lasa-l sa-si aleaga jucariile preferate, care vor intruchipa atat personaje rabdatoare, cat si unele nerabdatoare. Imaginati-va diferite situatii in care vor evolua aceste personaje, incurajandu-l pe cel mic sa creeze mici dialoguri.
De asemenea, nu uita sa-i explici faptul ca, daca suntem rabdatori, avem numai de castigat.
10."Stiu sa am grija de sanatatea mea"
Propune-i copilului (de la 3 ani in sus) un joc de asociere, prin care va invata atat partile corpului, cat si cateva reguli elementare de igiena.
Prima data vei face rost/ vei crea chiar tu niste flash-carduri ce reprezinta, de exemplu, un sapun, o periuta de dinti, o foarfeca pentru taiat unghiile sau o sticluta de sampon. Pregateste apoi un alt set de flash-carduri, in care vor aparea niste manute, dinti, manute si un cap.
Amesteca toate flash-cardurile si ajuta-l pe copil sa asocieze partile corpului cu regulile de igiena.
Surse:
http://www.ehow.com/info_10031880_activities-children-patience.html
http://www.ehow.com/info_8186189_games-teach-children-share.html
http://inspirationlaboratories.com/name-practice-water-game/
http://www.justmommies.com/article
http://www.livestrong.com/article/104096-games-teach-kids-personal-hygiene/