1. "Vine avionul !"
Este o idee de joc adecvata mai ales copiilor mai mici de doi ani.
Mai intai, pregateste mancarica micutului. Incerca sa pui in ea si alimente care nu sunt in "topul preferintelor" sale, cum ar fi diverse legume.
Alege o lingura (sau o lingurita) de plastic, cat mai atractiva pentru el. Aseaza-l confortabil pe scaunelul pe care mananca, umple lingurita/lingura si spune: "Gurita mare, vine avionul ca sa aduca papa bun, sa crestem mari si puternici!".
Chiar daca la inceput te poti lovi in continuare de refuzul de a gusta, ai rabdare si vei vedea ca, incet-incet, va simti o mare placere sa primeasca "provizii" aduse cu "avionul".
2."Legumele norocoase"
Potrivit cand servesti legume, este un joc ce necesita prezenta mai multor participanti. Faceti rost de un zar si fiecare va trebui sa arunce cu el. In functie de numarul de puncte de pe zar, jucatorii vor manca atatea bucatele din legumele de pe farfuriile lor. Cine reuseste sa-si manance primul legumele este castigator.
Apeland la acest joc simplu, copilul va fi stimulat sa manance cat mai multe legume, obisnuindu-se cu gustul lor.
3."Ghiceste ce este inauntru!"
Chiar daca vei recurge si la produse mai putin sanatoase, merita sa incerci urmatorul truc: alege un mar mare, cu coaja subtire si scoate-i miezul si semintele. Umple-l cu cateva bombonele sau cu orice alte bucatele din dulciurile preferate ale copilului. Aseaza-l frumos pe o farfurie si arata-i-l copilului, spunandu-i: "Inauntru este o surpriza, dar va trebui sa mananci marul pentru a o gasi". Cu siguranta ca micutul va fi curios sa descopere surpriza si va manca marul.
Poti inlocui marul si cu alte fructe (cum ar fi perele sau piersicile), important este sa-l faci dornic sa le consume.
4."Lumea colorata din farfurie"
Alege acest joc daca vrei sa deschizi apetitul copilului pentru diferite fructe si legume. Taie mai multe fructe si legume (inclusiv unele din care copilul nu a gustat pana in acel moment), ca sa ai pe farfurie cat mai multe culori.
Tot ce ai de facut este sa-l provoci sa vada ce gust are, de exemplu, "portocaliul" (cum ar fi o caisa, o feliuta de cartof dulce sau un cubulet de pepene galben). Roaga-l sa-ti descrie putin gustul simtit (daca este dulce, acrisor etc.) Intreaba-l apoi pe care dintre culorile vazute i-ar placea sa le "deguste" la masa de pranz sau la cina din ziua urmatoare.
Prepara cu ele ceva cat mai atractiv, astfel incat micutul sa fie nerabdator sa le testeze si sa le solicite de mai multe ori.
5."Dinozaurul pofticios"
Pentru ca micutul sa accepte sa guste una dintre cele mai sanatoase legume, broccoli, il poti "pacali" in urmatorul fel: invita-l la masa si adu-i cativa dintre dinozaurii preferati. Spune-i ca el insusi este un dinozaur ca si cei de jucarie si, pentru a fi mai puternic si pentru a se lupta cu un "tyrannosaurus rex", este nevoie sa guste cativa "copacei fierti" (broccoli). Ia-i alaturi si pe dinozaurii de jucarie, puneti in scena o mica "lupta" si incurajeaza-l "sa doboare" "copacii".
6."Kim"- joc de memorie cu fructe
Taie feliute de banana, capsune (cu conditia ca cel mic sa nu fie alergic), kiwi, portocala etc., dar pune la indemana si cateva stafide, caise confiate, felii de grepfruit. Aseaza-le pe un platou, leaga-l pe copil la ochi cu o esarfa (cu conditia sa nu fie transparenta), pune-l sa guste fructele pregatite si sa ghiceasca despre ce este vorba. Schimbati rolurile, prefa-te ca nu stii ce ai gustat si roaga-l pe copil sa-ti spuna.
Incet-incet, ii va face tot mai multa placere sa guste fructe, obisnuindu-se cu tot felul de arome.
7. "Daca mananci asta, vei fi ca..."
Intrucat copiilor le place sa se comporte precum personajele favorite (din desene animate sau carti), incearca sa le sugerezi ca, atunci cand mananca un anumit aliment, seamana cu unul dintre acestea. Spre exemplu, spune-le ca cine mananca spanac va fi puternic precum Popeye Marinarul.
Indeamna-l pe copil sa-ti puna intrebari legate de ce ar trebui sa manance ca sa se asemene si cu alte personaje, precum si sa-ti spuna cu cine ai semana tu daca ai manca, de pilda, multi morcovi.
Ca sa fie o activitate cat mai educativa, provoaca-l sa ghiceasca un personaj in functie de alimentele nesanatoase pe care acesta le consuma: "Cine mananca toata ziua lasagna, pizza si hamburgeri?" (raspunsul este motanul Garfield).
8."Sa dam nume neobisnuite alimentelor"
Incearca sa stabilesti un meniu in care sa fie prezente alimente pe care copilul le evita de obicei. Acestea vor primi diferite denumiri simpatice, fiind asociate si cu diverse alte obiecte sau fiinte.
Intrucat de cele mai multe ori sunt refuzate fructele su legumele, o idee ar fi sa faci bilute de pepene si sa le numiti "Mingiutele de baschet" sau boabele de mazare pentru soté-ul de legume sa fie "Ouale de dinozaur". Puneti-va creativitatea la incercare si faceti cele mai neobisnuite asocieri.
Copilul va fi atras in gasirea unor denumiri cat mai ciudate si cel mai probabil va fi curios sa vada ce gust au alimentele alese.
9. "Astazi este ziua de..."
Alegeti impreuna o culoare. De exemplu, daca "azi este ziua de rosu", indeamna-ti copilul si cativa prieteni ai sai (sau fratiorul sau surioara) sa se imbrace in culoarea respectiva, sa-si aleaga niste accesorii potrivite si sa guste fructe si legume in culoarea respectiva (la o masa organizata de tine).
Cine alege cele mai interesante accesorii si gusta cele mai variate fructe si legume de acea culoare va primi un premiu. Astfel, copilul va fi "tentat" sa manance cat mai multe.
Surse:
http://kidsactivitiesblog.com/26492/dinner-games
http://live.guru/articles/making-mealtime-fun-for-your-picky-eater
http://pediasure.com/kid-nutrition/picky-eater-tips?Pager.CurrentPage=3&Pager.PageSize=10&Sorter.SortField=Tags&Sorter.SortDirection=Asc&GridAction=GoToPage
http://preschoolers.about.com/od/foodnutrition/tp/Top10picky.htm
http://summertomato.com/11-proven-ways-to-get-kids-to-eat-more-vegetables/
http://www.todaysdietitian.com/newarchives/082409p40.shtml