Primii dinți la bebelusi: ghid de îngrijire

Primii dinți la bebelusi: ghid de îngrijire

Isabela Polnar

Aparitia primilor dinti la bebelusi este un moment încărcat de bucurie pentru părinți, care îl privesc ca pe un semn al unei dezvoltări armonioase a micuțului lor, dar poate constitui și un interval dificil, caracterizat de o stare de iritație, nervozitate și suferință a celui mic. Pe parcursul acestei perioade este important să îi acorzi foarte multă atenție bebelușului tău pentru a-l ajuta să treacă mai ușor peste clipele critice, prezența ta fiind un factor deosebit de important din punct de vedere emoțional.

Încă din timpul sarcinii se formează fundația pentru dinții de lapte, constituită dintr-o serie de muguri de dinți, ce  vor ieși la suprafață după 3-12 luni de la naștere.

Erupția primilor dinți, cei temporari, are loc, în mod normal la șase luni și se finalizează în jurul vârstei de doi ani jumătate.

Cum alin durerile provocate de apariția primilor dințișori?

Ivirea primilor dințișori este precedată de câteva săptămâni de dureri și tulburări nervoase și ale somnului copilului, timp în care vei petrece foarte multe nopți încercând să calmezi sau să alini suferințele puiului tău, folosind diferite trucuri. În acest sens, pentru a-i reduce din disconfort, poți să-i dai micuțului ceva să roadă sau să muște, precum un inel pentru erupție dentară. De asemenea, consumarea de alimente reci, însă nu abia scoase de la frigider, precum iaurt sau piure de mere și banane, poate avea un efect calmant și de relaxare asupra bebelușului tău.

primii dinti

În cazul în care durerile bebelușului sunt foarte mari și se asociază unor stări febrile, este indicat să apelezi la medicul de familie care te va sfătui în legătura cu tratamentul ce trebuie urmat.

Întrucât, atunci când apar în cavitatea bucală, dinții nu sunt complet dezvoltați, urmând o perioadă de maturare a smalțului, în decursul căreia sunt sintetizate minerale din saliva și se formează rădăcina dentară, este necesar să acorzi foarte multă atenție îngrijirii și protejării lor, fiind recomandate clătiri bucale frecvente, în vederea înlăturării plăcii bacteriene și un periaj dentar minuțios și eficient.

Deși este posibil să simți că ești copleșită de ceea ce i se întâmplă bebelușului tău, nu uita că apariția primilor dinți este un fapt normal în evoluția sa și că trebuie să valorifici fiecare moment pe care îl petreci alături de el, pentru a putea completa până la cele mai mici detalii puzzle-ul copilăriei puiului tău.

Simptomele erupției dentare

Dinții micuțului sunt ascunși sub gingie și așteaptă momentul oportun pentru a sparge pielea și a ieși la suprafață. Foarte important de reținut este faptul că erupția dentară vine la pachet cu o serie de alte manifestări neplăcute, ce vă vor tulbura liniștea. Din fericire, simptomele nu sunt de lungă durată și le poți ține sub control. Iată care sunt acestea!

- febră
- lipsa apetitului
- tulburări digestive
-agitație
- salivație abundentă
- insomnie
- sensibilitate la nivelul gingiilor.

Știi deja ce trebuie să faci atunci când apar primii dinți ai bebelușului tău, dar știi ce nu trebuie să faci? Da, există câteva lucruri pe care te sfătuim să nu le faci, pentru binele micuțului tău.

Nu trebuie să-i oferi bucăți mari de alimente. Dacă sunteți în plin proces al diversificării și deja cel mic consumă fructele sub formă de bucăți, este indicat ca acestea să fie cât mai mici. Nu uita că gingiile sunt sensibile și un efort în plus pentru mestecare nu va fi cel mai îmbucurător lucru.

igiena dentara

Evită alimentele foarte tari. Poate crezi că presiunea la nivelul gingiile alină disconfortul, însă aceasta nu va face altceva decât să creeze o stare și mai mare de disconfort. Astfel, dacă ești tentată să-i oferi o bucată de morcov, mai bine înlocuieste-o cu un inel cu gel, mai moale, dar cu efect calmant.

Nu-i oferi sucuri din fructe sau cu un conținut mare de zahăr. La început, dinții copilului sunt foarte sensibili și este indicat să-i protejezi pe cât posibil. Asta înseamnă că trebuie să eviți fructele cu un conținut prea mare de zahăr, ce poate afecta dezvoltarea dinților, cât și sucul din fucte, cu un conținut semnificativ de acid citric ce poate dăuna smalțului dinților.

Nu curăța gingiile agresiv. Este indicat să începi procesul de igiena orală înainte de apariția incisivilor (primii dinți de jos), dar nu foarte agresiv. Folosești o compresă sterilă și puțină apă călduță, ori ceai de mușețel, pentru a curăța gingiile. Poți continua ritualul până la apariția mai multor dinți, moment în care treci la o pastă de dinți special concepută pentru bebeluși.

gel dentitie Fără îndoială, erupția dentară la bebeluși te poate pune în dificultate, cu atât mai mult cu cât starea generală a copilului nu este tocmai cea mai bună. Poți lua în considerare și utilizarea unui gel special pentru micile gingii sensibile, cum este produsul de la Vavian Pharma. Multi-Mam BabyDent este gelul minune pentru calmarea durerii și reducerea inflamației în caz de erupție dentară la copii. Calmează și reduce disconfortul erupției dentare prin reducerea inflamației gingivale. De asemenea, îl poți folosi cu încredere pentru că are la bază o substanță naturală, derivată din plante.
 

Articolul urmator
Trucul folosit de o mamă pentru a-și spăla bebelușul pe dinți. Unii spun că e genial, alții spun că e traumatizant
Trucul folosit de o mamă pentru a-și spăla bebelușul pe dinți. Unii spun că e genial, alții spun că e traumatizant

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum mi-am convins copilul să se spele pe dinți în fiecare zi. Am folosit psihologia inversă!
    Cum mi-am convins copilul să se spele pe dinți în fiecare zi. Am folosit psihologia inversă!

    Știți deja că cei mici nu se spală pe dinți din proprie inițiativă - cel puțin, nu în general. De obicei, trebuie ca părintele să insiste și uneori, pur și simplu nu...

    Sunt dentist. Iată cele trei lucruri pe care nu îl las niciodată pe fiul meu să le facă ca să aibă dinți sănătoși
    Sunt dentist. Iată cele trei lucruri pe care nu îl las niciodată pe fiul meu să le facă ca să aibă dinți sănătoși

    Un medic stomatolog a dezvăluit care sunt cele trei lucruri pe care nu îl lasă niciodată pe fiul său să le facă pentru a avea dinți sănătoși. Medicul a explicat inclusiv de...

    Ce se întâmplă dacă înghiți pastă de dinți?
    Ce se întâmplă dacă înghiți pastă de dinți?

    Pasta de dinți, mai ales cea pentru copii, poate conține diverși potențiatori de aromă care îi oferă un gust delicios și care îi pot face pe copii să înghită...

    O mamă este criticată în mediul online pentru modul în care își convinge copilul să se spele pe dinți
    O mamă este criticată în mediul online pentru modul în care își convinge copilul să se spele pe dinți

    Să îi convingi pe cei mici să se spele pe dinți dimineața și seara, poate fi o adevărată provocare. O mamă a stârnit controverse pe TikTok, după ce a dezvăluit modul...

    Cum și-a convins o mamă copiii să se spele pe dinți: "Îi plătesc de două ori pe zi"
    Cum și-a convins o mamă copiii să se spele pe dinți: "Îi plătesc de două ori pe zi"

    Ce sunt părinții în stare să facă pentru a-i convinge pe copiii lor să-i asculte? Răspunsul e…depinde cât de ingenioși sunt! O mamă de peste hotare și-a convins...

    Dragi tați, luați-vă inima-n dinți și faceți vasectomie!
    Dragi tați, luați-vă inima-n dinți și faceți vasectomie!

    Dragi tătici din întreaga lume, Mai țineți minte când partenerele voastre erau însărcinate? Când vomitau zi și noapte, absolut tot ce mâncau și brusc nu...

    Îmi plătesc copiii ca să se spele pe dinți de două ori pe zi. Funcționează de minune!
    Îmi plătesc copiii ca să se spele pe dinți de două ori pe zi. Funcționează de minune!

    Când nimic nu mai funcționează pentru a-ți determina copilul să se spele pe dinți, apelează la „mită”. Cu siguranță îți vor fi utile sfaturile acestei mame...

    Cât de mult contează primii 3 ani din viața copilului?
    Cât de mult contează primii 3 ani din viața copilului?

    Știm cu toții că există copii „cuminți” și copii „obraznici”. Cel puțin, așa le spunem noi în limbaj popular. E prea complicat și în plus, nu are...

    © 2024 Qbebe