Stiu ca iti doresti un tratament miraculos care sa il scape pe micutul tau de raceala cat ai clipi, insa din pacate, nu exista. Totusi, daca urmezi sfaturile de mai jos, il vei scapa pe bebe de raceala in cateva zile!
|
|
5 pasi pentru tratarea racelii bebelusului
In primul rand, nu trebuie sa te pierzi cu firea, ci sa folosesti cu promptitudine mijloacele eficiente pentru a-l ajuta pe bebe sa se simta mai bine. Iata ce ai de facut!
1. Desfunda-i nasucul, pentru a-l ajuta sa respire usor, caci o respiratie ingreunata duce la lipsa somnului si a poftei de mancare. Pentru desfundarea nasului, foloseste spray / picaturi cu ser fiziologic, apa salina sau apa de mare. Dupa ce sprayezi sau pui cate o picatura in fiecare nara, aspira mucozitatile cu ajutorul unei pompite pentru nas. Repeta procedeul de cateva ori pe zi, mai ales inainte de masa sau la culcare si asteapta-te sa planga sau sa tipe cand va simti un obiect strain in nasuc.
2. Daca temperatura bebelusului creste si face febra, da-i un sirop cu paracetamol sau ibuprofen, in doza recomandata in functie de varsta micutului. Totusi, este bine sa apelezi si la sfatul medicului, avand in vedere ca va confruntati cu prima raceala.
3. Ai grija si de nivelul de umiditate din camera, folosind un umidificator sau metodele traditionale: prosoape ude sau castroane cu apa puse pe caloriferul cald.
4. Cateva zile, bebelusul va manca foarte putin, asa ca ar fi bine sa il convingi cumva sa manance. Fie ii dai mese mai mici dar mai dese, fie il lasi sa manance mai putin la o masa, apoi ii dai sanul sau biberonul cand plange. Astfel, se va linisti si va manca in acelasi timp. Daca nu mananca suficient, va lupta mai greu cu raceala.
5. Hidrateaza-l! Plange, are febra, deci transpira mult si are nevoie de apa. Daca are doar cateva luni, il vei hidrata cu lapte sau putin ceai. Daca bebe are peste 6 luni, poti sa ii dai si putina apa, maximum 100 ml pe zi.
|
Nu apela imediat la antibiotice!
O gresala des intalnita in randul proaspetelor mamici, este administrarea antibioticelor atunci cand micutii lor sunt raciti. De fapt, antibioticele nu sunt eficiente impotriva infectiilor cauzate de virusi ( raceala, gripa si viroza ), ci doar impotriva infectiilor bacteriene.
Asadar, daca puiul tau este racit, nu este nevoie sa ii dai un antibiotic, deoarece chiar nu ii va fi de folos. Din contra, in timp, ii poate face mai mult rau decat bine, pentru ca, atunci cand este administrat prea des, organismul se obisnuieste atat de mult cu medicamentul, incat bacteriile devin rezistente la el. Rezultatul? Cand copilul va avea cu adevarat nevoie de un antibiotic, organismul lui nu va mai raspunde la tratament.
Totusi, medicul va prescrie un antibiotic in cazul in care secretiile nazale nu au fost bine eliminate si s-a produs o suprainfectie.
Alimentatia sanatoasa pentru lupta cu raceala
|
|
Alimentele care lupta eficient cu raceala sunt:
- Lactatele = sursa importanta de calciu, proteine si vitaminele A, B, D si E ;
- Legumele verzi, proaspete sau fierte = vitamine, fier, magneziu, zinc, acid folic, fibre si antioxidanti ;
- Fructele si sucurile naturale din fructe = vitamine, minerale, fibre si antioxidanti. Antioxidantii pun o mana de ajutor impotriva cancerului si intaresc sistemul imunitar;
- Cerealele = vitamine, minerale, fier, glucide si fibre;
- Mierea si propolisul = printre cele mai bune remedii pentru revitalizarea organismului si tratarea racelii, continand o multime de vitamine, minerale, lipde, glucide si enzime;
- Brocolli = beta-caroten, acid folic, vitamina C, fier si calciu si mai ales o substanta numita sulforafan, care protejeaza impotriva cancerului ;
- Smoothie si milkshake = amestec de fructe sau fructe si legume. Poate fi transformat in milkshake, daca adaugi putin lapte si putina miere. Toate beneficiile fructelor, legumelor, laptelui si mierii intr-o bauturica colorata!
Semnale de alarma in raceala bebelusului!
ATENTIE! Se poate ca niciunul dintre remediile de mai sus sa nu functioneze si trebuie sa mergi urgent cu bebelusul tau la medic daca:
- are mai putin de 3 luni jumatate;
- are febra mai mare de 38°C;
- are diaree sau varsa;
- refuza categoric sa manance;
- urineaza putin sau deloc.
Mami, iti doresc ca tu si bebe sa aveti parte de cat mai putine neplaceri!