Incidența afecțiunii este de 1-2% și se poate întâmpla la orice copil, dar următorii factori pot reprezenta un risc suplimentar:
- naştere în prezentaţie pelviană sau poziţie pelviană în ultimele 3 luni de sarcină;
- istoric de afecţiuni ale şoldului în familie;
- cantitate redusă de lichid care înconjoară copilul în uter (oligohidroamnios);
- înfăşarea prea strânsă a picioarelor copilului după naştere;
- copii care prezintă şi alte deformări ale piciorului.
Examinarea șoldului la nou-născut poate ridica suspiciunea unui șold instabil, dar examenul clinic normal nu exclude displazia de șold. Ecografia este o investigație non-invazivă care stabilește diagnosticul precoce în displazia de șold și este folosită și în monitorizarea tratamentului.
Recomandăm ca prima examinare să se realizeze până la vârsta de 4-6 săptămâni, sau în prima săptămână de viață la cazurile ce prezintă semne, atât în Clinica de Pediatrie Medicover cât și în Spitalul Medicover.
Diagnosticul precoce permite corecția imediată cu mijloace ortopedice, minim invazive, cu dezvoltarea normală a șoldului. Formele ușoare de displazie se pot corecta spontan, dar și aceste situații necesită urmărire ecografică și ortopedică. Diagnosticul tardiv (după ce copilul merge) necesită multiple intervenții chirurgicale și repetate radiografii pentru monitorizarea tratamentului.