Cum alegi patutul bebelusului

Cum alegi patutul bebelusului

QBebe

Patul copilului este una dintre primele si cele mai importante piese de mobilier pe care o cumparam ca parinti pentru camera bebelusului. Este o piesa importanta pentru ca in patut copilul isi petrece zilnic o mare parte a timpului in primii 2 - 3 ani de viata. Care este cel mai sigur patut pentru copii? Cel mai scump patut este si cel mai bun? Acestea sunt intrebari care preocupa mintea tuturor viitoarelor mamici. Iata cum alegi patutul copilului si care sunt caracteristicile unui patut perfect.

Ce tipuri de patuturi exista? 

Sa alegi patutul copilului este o misiune grea pentru ca exista o varietate de astfel de produse pe piata, care mai de care mai atragatoare.

Patuturile din lemn sunt stabile, rezistente si durabile. Daca ai de gand sa faci mai multi copii, patutul din lemn este varianta cea mai buna. Un astfel de produs are in general masuri standard si va fi foarte usor sa gasesti o saltea potrivita sau sa schimbi salteaua in caz ca se deterioreaza. Patutul din lemn este si foarte confortabil, copilul se poate misca in voie, nu scartaie si nu se misca din loc chiar daca piticul tau va incerca sa „evadeze" din el.

Clasic, din lemn, cu pereti laterali detasabili, fix sau conceput ca un leagan, patutul IZI este fabricat din lemn de brad, pentru copilasi cu varsta intre 0 luni si 3 ani. Somiera poate fi reglata la 3 inaltimi diferite; cu cat varsta copilului este mai mare cu atat inaltimea saltelei trebuie sa fie mai joasa pentru siguranta acestuia. Patutul are 3 bete detasabile pe una din lateralele principale. Este un avantaj deoarece copilul va putea urca singur in patut dupa ce acesta invata sa coboare si sa urce singur.

Unii parinti se tem ca piticul se va lovi de gratii si teama este in parte indreptatita. Dupa 6-7 luni, copilul incepe sa-si manifeste bucuria, tristetea, sa se rostogoleasca, sa fie foarte activ chiar si in somn si se poate lovi de gratiile patutului. De cele mai multe ori, aparatoarele care se pun in jurul gratiilor reusesc sa atenueze impactul.

Patutul din lemn are in general doua pozitii. In primele luni de viata, mama are nevoie sa aiba acces rapid la bebelus si sa-l puna pe acesta cat mai usor in patut, asa ca salteaua va fi pozitionata mai aproape de partea de sus a patutului, urmand ca atunci cand copilul se poate ridica in picioruse, salteaua sa fie pozitionata cat mai aproape de partea de jos a patutului, pentru ca bebelusul sa nu poata sari din el.

Pretul patutului din lemn variaza in functie de lemnul din care este facut. Cele mai apreciate sunt patuturile din stejar, artar, fag, frasin.

Patutul pentru copii - Ursulet este fabricat din lemn masiv de brad, fiind disponibil pe culoarea natur.  

Patutul pliabil. Patutul pliabil este realizat din material sintetic, plastic, material textil si are sustinere din metal. Este usor de montat, de pliat si de transportat. Asta inseamna ca bebelusul va putea dormi in patutul lui oriunde v-ati afla.
Un astfel de patut poate fi usor de spalat, husele sunt detasabile si pot fi bagate la masina de spalat.

Patutul pliabil poate fi folosit si ca loc de joaca (tarc). Pentru ca piciorusele copilului sa nu se afunde in salteaua de dormit se poate pune o alta saltea mult mai tare, speciala pentru joaca.
Patutul pliant poate fi foarte colorat, vesel si de multe ori vine la pachet cu mai multe accesorii (masa de infasat, buzunare pentru depozitarea lucrurilor de stricta necesitate, plasa de leganat care se pune sub saltea, plasa de tantari etc).

Pretul unui patut pliabil difera de la un model la altul. Daca un astfel de patut simplu poate fi mai ieftin decat unul din lemn, un patut pliant accesorizat poate fi mult mai scump decat unul din lemn.

Pliabil, cu schelet metalic sau din plastic si restul din material textil, cu fermoar pentru indepartarea uneia dintre partile laterale, Patutul pentru copii Moderno Blue permite reglarea saltelei de dormit pe doua nivel, este dotat cu buzunar pentru depozitat jucarii si o geanta pentru transport, precum si cu frane la roti, pentru stabilitate. 

Si patutul pliabil are doua pozitii pentru saltea. Una superioara, care se misca la fiecare intoarcere a copilului si una inferioara care ofera mai multa stabilitate, dar este posibil sa fie nevoie sa schimbi salteaua in cazul in care cea din dotarea patutului este prea subtire.

O varianta foarte apreciata in zilele noastre o reprezinta patutul extensibil sau transformabil. Este la moda si foarte util. Acesta arata ca un patut normal pentru bebelusi dar, mai tarziu, poate fi transformat intr-un pat pentru copii mai mari. Cu aceasta varianta nu-ti mai faci griji pentru patut pana va merge copilul la scoala.

Pentru ca orice patut are nevoie si de accesorii, trebuie sa te gandesti si la ce perne, lenjerie, aparatori, lumina de veghe si alte lucrusoare poti achizitiona pentru ca bebelusul tau sa aiba cel mai odihnitor somn. 

Cum alegi patutul copilului tau?

Bucuria de a avea un copil in burtica te face sa nu te mai gandesti la pret. Vei dori sa-l alegi pe cel mai mare si mai frumos. Dar cel mai important criteriu la care trebuie sa te gandesti atunci cand alegi un patut este siguranta. Si asta pentru ca, dintre toate produsele de ingrijire a copilului, patuturile sunt responsabile pentru cele mai multe accidente infantile. Studiaza cu atentie patutul pe care vrei sa-l achizitionezi.

Ca regula generala, mobilierul pentru copii este indicat sa aiba colturi rotunjite si margini netede, fara bavuri care pot accidenta copilul. Patul bebelusului este indicat sa fie stabil, fara parti care s-ar putea detasa accidental. Daca ne orientam la un patut cu gratii verticale, sa le controlam sa fie intacte si solide, iar distanta dintre ele sa nu fie mai mare de 6 cm, pentru a evita situatia in care copilasul isi poate prinde mana sau piciorul in aceste interspatii. 

Distanta dintre gratiile patutului nu trebuie sa fie mai mare de 3-4 cm, pentru ca piticii sa nu-si prinda manutele, piciorusele si chiar capul printre gratii.

Daca patutul are roti, trebuie sa aiba si piedici (dispozitive pentru blocarea rotilor), astfel incat sa nu alunece la fiecare miscare a copilului.

Patutul cu roti (metalice, nu de plastic) este util atunci cand vrem sa-l mutam dintr-o camera in alta sau sa aspiram sub el. Sa verificam ca rotile sa aiba neaparat si dispozitiv de blocare, pentru a le impiedica sa se deplaseze la fiecare miscare a copilului.
Patuturile convertibile in pat de copii reprezinta o investitie. In intervalul de varsta 2-3 ani ai micutului, lateralele patului pot fi indepartate si tablia patului extinsa, obtinand un pat pentru copii mai mari.

In momentul achizitionarii unui astfel de patut, este indicat sa cerem vanzatorului si accesoriile necesare transformarii lui intr-un pat de copii. In cazul in care nu sunt disponibile, mai bine nu cumparam respectivul model, pentru ca rareori vom gasi ulterior piese care sa se potriveasca.

Este indicat sa acordam importanta si vopselei folosite la patutul copilului, sa ne orientam inspre lacuri ecologice sau pe baza de apa si sa eliminam cu desavarsire vopsele cu plumb. Iata de ce este bine sa ne interesam inainte de a decide sa folosim un patut "la mana a 2a" sau chiar unul nou dar fara certificat de respectare a normelor de siguranta pe care producatorul / vanzatorul sa ni-l puna la dispozitie.

Patutul nu trebuie sa fie vopsit cu substante neconforme, in cazul in care patutul este nou cere un certificat de calitate in care va fi specificata si substanta folosita pentru lacuire sau vopsire, daca patutul este vechi trebuie sa te asiguri ca nu a fost vopsit sau lacuit cu substante care contin plumb.

Salteaua trebuie sa se potrivesca perfect cu ramele patutului. Daca este mai mica, bebelusul poate aluneca intre rama patului si saltea, daca este prea mare nu va incapea in patut. In plus, salteaua trebuie sa stea perfect intinsa.

Salteaua din spuma hipoalergenica pentru patut se poate folosi inca de la nastere si confera o pozitie corecta in timpul somnului, stimuland dezvoltarea normala a coloanei vertebrale a bebelusului.

Verifica minutios patutul sa nu aiba defecte precum crapaturi, colturi, aschii desprinse din lemn, vopsea sarita sau huse deteriorate, plasa gaurita (in cazul patutului din material textil sau plastic).

Unde asezam patutul copilului?

Patutul copilului este indicat sa fie amplasat departe de fereastra, perdele sau obiecte de mobilier, pentru a evita ca micutul sa se agate sau sa traga ceva ce l-ar putea rani sau pune viata in pericol.
Odata cumparat, asamblati patutul in camera in care va sta copilul (in primele luni de viata, recomandabil este ca micutul sa fie instalat in camera parintilor sau unul dintre parinti sa doarma in camera copilului), deoarece poate fi destul de dificil sa mutati patutul dintr-o camera in alta.

Pentru primele luni de viata, tablia patutului va fi asezata la nivelul superior: va fi mai usor sa luam copilul din patut, mai ales daca mama a nascut prin cezariana. Odata ce micutul e capabil sa stea in fundulet sau incearca sa se ridice agatandu-se de marginea sau gratiile patutului (in jurul varstei de 6 luni), tablia este indicat sa fie coborata la nivelul inferior.
 

www.hopasus.ro

Articolul urmator
„Nu găsesc capul bebelușului”. Povestea nașterii unei mame care a adus pe lume un copil cu microcefalie
„Nu găsesc capul bebelușului”. Povestea nașterii unei mame care a adus pe lume un copil cu microcefalie

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce să alegi absorbante și tampoane din bumbac?
    De ce să alegi absorbante și tampoane din bumbac?

    Igiena intimă este un aspect esențial în viața fiecărei femei. Alegerea produselor potrivite pentru această zonă sensibilă poate influența nu doar confortul zilnic, ci și...

    Detergenți hipoalergenici: ce sunt și când îi alegi
    Detergenți hipoalergenici: ce sunt și când îi alegi

    Pentru mulți, simplul act de spălare a rufelor poate duce la iritații neașteptate, disconfort sau reacții alergice. Detergenții tradiționali, plini de parfumuri sintetice, coloranți...

    De ce să alegi asigurarea pentru copii și părinți?
    De ce să alegi asigurarea pentru copii și părinți?

    Ne dorim tot ce e mai bun pentru copiii noștri. Ne zbatem zi de zi în așa fel încât ei să aibă un viitor strălucit, o viață prosperă, să nu ducă lipsă de nimic...

    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni
    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni

    Andreea Antonescu se pregătește să devină din nou mămică! Artista în vârstă de 40 de ani este în culmea fericirii și abia așteaptă să își țină pentru...

    Top 5 meserii de evitat când îți alegi soțul, realizat de o avocată specializată în divorțuri
    Top 5 meserii de evitat când îți alegi soțul, realizat de o avocată specializată în divorțuri

    Plecând de la o statistică generală și de la experiențele avute de-a lungul timpului în profesia ei, o avocată a adus în discuție faptul că și meseria pe care o are...

    Topul „băieților răi” din zodiac. Tu alegi dacă te ferești sau nu de ei
    Topul „băieților răi” din zodiac. Tu alegi dacă te ferești sau nu de ei

    Pasionali și șarmanți, cu un stil aparte și spirit de aventură, „maeștrii flirtului” zodiacului sau „băieții răi” au propriile arme pentru a seduce...

    Pisica Albastru de Rusia: x motive să o alegi ca animal de companie
    Pisica Albastru de Rusia: x motive să o alegi ca animal de companie

    Pisica Albastru de Rusia este una dintre cele mai elegante și distinse rase de pisici domestice. Originară din nord-vestul Rusiei, această rasă are o istorie bogată și o prezență de...

    Am pus camere de filmat în camera bebelușului pentru că aveam impresia că aud zgomote ciudate. Ce am descoperit din imagini
    Am pus camere de filmat în camera bebelușului pentru că aveam impresia că aud zgomote ciudate. Ce am descoperit din imagini

    O cameră de filmat montată în camera bebelușului este mai mult decât o necesitate în societatea modernă actuală. Părinții, preocupați de bunăstarea și liniștea...

    © 2025 Qbebe