Dragostea – cel mai complet sentiment și unul dintre primele pe care le experimentăm în viață, alături de părinții noștri. Studiile cu privire la efectele pe care le produce dragostea asupra creierului nostru sunt din ce în ce mai ample și frecvente. Se pare că încă de când suntem bebeluși producem dopamină, la auzul vocii mamei. Dopamina transmite creierului semnalul că nevoile noastre urmează să fie îndeplinite, așa cum se întâmplă și în cazul bebelușilor. Oxitocina se eliberează în momentul în care suntem atinși de o persoană în care avem încredere din punct de vedere social. Încrederea și atingerile merg mână în mână și dau naștere unei formule chimice care se declanșează la nivelul creierului.
Știai că și nașterea determină creierul să producă un nivel foarte mare de oxitocină? Explicația? Foarte simplu! – ideea de a deveni mamă și de a crește un copil este suficientă! La fel se întâmplă și în cazul bebelușilor, care manifestă un nivel ridicat de oxitocină din simplul fapt că vor fi îngrijiți de persoana care le va deveni centrul universului. Acum avem ocazia de a vedea cum se activează ele în creier în momentul de dragoste dintre o mamă și copilul său. Este minunat – mici constelații de iubire!
„Ador știința! – un RMN al unei mame care își sărută copilul dezvăluie oxitocina pe care o produce creierul la momentul respectiv. Este un RMN al iubirii”.
Surse: facebook.com, psychologytoday.com
Surse foto: istockphoto.com, facebook.com