Noua generatie de bebelusi: noi reguli de hranire

Noua generatie de bebelusi: noi reguli de hranire

Alexandra Negreanu

Crezi sau nu, copiii se pot bucura de tot felul de alimente interesante (pasate, desigur), cu mult inainte de a ajunge la varsta de un anisor. Noi cercetari cu privire la hranirea copilului au scos la iveala alte reguli in diversificarea alimentatiei si au daramat multe mituri si idei preconcepute. Cu toate acestea rezultatul este unul bucurator pentru parinti: o sanatate mai buna pentru copiii lor.

In jurul varstei de 4 pana la 6 luni, regimul alimentar al bebelusului se diversifica. Daca pana acum alimentatia sa era formata doar din lichide, este momentul perfect pentru introducerea alimentelor solide . Dar odata cu aceasta se diversifica si problemele mamei, care-si pune o sumedenie de intrebari legate de alimentele premise si nepermise pentru bebelusi, mancarea organica, gramaje etc.

Iata cateva reguli noi si interesante despre cum si cu ce sa hranesti bebelusul:

Nu priva bebelusul de anumite gusturi

Dieta traditionala a unui bebelus de 6 luni este formata din lapte praf sau matern, insotit de cereale si putin ceai. Nu spunem ca este ceva rau in aceasta dieta insa studiile au demonstrat ca o dieta de acest gen priveaza bebelusul de aporturi nutritive importante si formeaza generatii de consumatori pretentiosi. Cu cat un parinte este mai prudent si, astfel limiteaza dieta copilului de anumite gusturi, nu este nimic suprinzator in faptul ca cel mic va refuza mancarea sanatoasa cand va ajunge la varsta prescolara.

Adopta un nou punct de vedere despre alergiile alimentare

Un studiu recent a cerut parintilor sa enumere alimentele care le-au fost recomandate sa fie introduse dupa varsta de 1 an a bebelusului. Parintii alesi pentru a participa la studiu au facut o lista lunga, printre care si vestitele nuci, alune, oua, peste si scoici. Dar in 2010, Academia Americana de Pediatrie (AAP) a lansat un raport care arata ca noile cercetari darama aceasta conceptie:

"Nu exista nicio dovada ca introducerea a acestor alimente cat mai tarziu in alimentatia unui copil previne alergiile alimentare", a declarat Frank Greer pediatru, fost presedinte al Asociatiei de Nutritie Infantila.

Insa sunt anumite cazuri, cand trebuie sa amani introducerea unor alimente cu factor alergen mare. Specialistul Greer declara ca in cazul in care copilul prezinta semne de alergie (cum ar fi eczemele), la produse alimentare sau orice altceva, este indicat sa opresti administrarea imediat si sa consulti medicul pediatru, care va tine copilul sub observatie. Aceste alergii pentru anumite alimente apar cel mai des la copii cu antecedente familiale in alergii alimentare sau astm.

Nu iti fie teama de mirodenii si condimente

In timp ce copiii din intreaga lume se bucura de mancare pentru bebelusi bogata in arome si gusturi, dieta bebelusilor romani este alcatuita din piure simplu, fara gust. De ce? Pentru ca s-a adoptat o oarecare "frica" din partea parintilor pentru arome, numite de noi "e-uri". Este adevarat, insa pe piata romaneasca exista condimente naturale care nu vor afecta dezvoltarea micutului. De fapt bebelusii care au fost alaptati la san deja cunosc aromele. Laptele matern are aroma alimentelor pe care mama le mananca. De exemplu, daca mamica mananca condimentat sau ia masa in oras si se bucura de o mancare cu condimente indiene, apoi alapteaza bebelusul, acesta din urma se bucura de o masa indiana, cu un mix de arome. Asadar nu evita sa presari o lingurita de chimen, rozmarin, patrunjel sau boia de ardei peste piure-ul de legume preparat pentru bebelus. Vei fi surprinsa de reactia pozitiva a copilului.

Contrar credintei populare, nu este nevoie sa eviti folosirea de condimente iuti. "Nu exista nici o dovada ca alimentele condimentate au un impact negativ asupra copiilor. Gradul de picant al mancarii este un lucru cultural", spune specialistul in nutritie infantila Greer. Una dintre mamici ne-a spus ca a incercat sa isi dezvete fetita de un an jumatate de la a-si suge degetele acoperindu-le cu piper. Efectul a fost invers, fetita ei fiind incantata de gustul piperului.

Include in dieta bebelusului mai multe produse organice

"Exista o confuzie atunci cand vine vorba de produse organice, deoarece nu exista dovezi concludente ca acestea sunt mai sanatoase decat alimentele conventionale", spune dieteticianul Jodi Greebel din New York. Exista, de asemenea dovezi concludente ca pesticidele si hormonii din alimentele conventionale sunt daunatoare sanatatii in timp, adauga ea. "Dar sentimentul general este ca orice produs crescut artificial va avea un efect mai puternic asupra organismului copiilor.

Unii parinti isi doresc ca alimentatia bebelusului sa fie 100% naturala, insa bugetul nu le permite. Pentru altii alimentele ecologice prezinta un moft, in conceptia lor, chiar daca au bani pentru a le procura prefera sa ii ofere copilului acelasi tip de alimente pe care le mananca si ceilalti membrii ai familiei. Fiecare decide daca vrea ca hrana copilului sa cuprinda numai alimente ecologice sau ca aceasta sa nu cuprinda niciun aliment de acest fel.

Un lucru este sigur, ca factorul organic conteaza mai mult pentru anumite alimente decat pentru altele. De exemplu, sparanghelul, bananele, avocado tind sa aiba un nivel relativ scazut de pesticide, in timp ce merele conventionale, salata verde si capsunile prezinta hormoni de crestere, daunatori pentru organismul uman, in special pentru un copil. Specialistii recomanda cumpararea de lapte organic (odata ce copilul este pregatit pentru el - la varsta de 1 an sau dupa), precum si de carne ecologica (pasari de curte) atunci cand este posibil. Ambele provin de la animale care nu au fost tratate cu antibiotice sau hormoni de crestere. Stim ca produsele organice sunt foarte scumpe in Romania, insa macar laptele administrat copilului ar trebui sa fie organic deoarece il consuma in cantitati foarte mari.

Orice ai decide, tine minte ca mancarea organica face parte dintr-o alimentatie sanatoasa pentru bebelusi. Cel mai important lucru este de a oferi copilului tau o varietate de alimente sanatoase.

Majoritatea regulilor pe care le cunosti sunt inca in concordanta cu noile norme, insa in 2011 se pune accent pe introducerea de alimente solide diversificate si se mai pune accent pe incurajarea copilului sa manance corect si sanatos. Tu cum iti hranesti copilul?

Articolul urmator
Crema de bebeluși: cum o folosești corect și ce ingrediente să eviți
Crema de bebeluși: cum o folosești corect și ce ingrediente să eviți

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce fetele din noua generație ajung mai repede la pubertate?
    De ce fetele din noua generație ajung mai repede la pubertate?

    Este un lucru știut faptul că, la fete, pubertatea apare mai devreme decât la băieți, de obicei undeva în jurul vârstei de 8-13 ani. Medicii americani, însă, au...

    Povestea puștiului român, campion la înot. David Popovici este un exemplu pentru tânăra generație
    Povestea puștiului român, campion la înot. David Popovici este un exemplu pentru tânăra generație

    Numele lui este pe buzele tuturor! Înotătorul român David Popovici a făcut senzație la Jocurile Olimpice de la Tokyo anul trecut, a câștigat medalia de aur în...

    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds
    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds

    S-au căsătorit în anul 2012, formând unul dintre cele mai îndrăgite cupluri de la Hollywood. În plus, sunt părinți fericiți, având trei fiice (James- 7...

    Cele 4 reguli de parenting ale unei mame care au dat internetul peste cap
    Cele 4 reguli de parenting ale unei mame care au dat internetul peste cap

    Ce înseamnă, de fapt, parentingul? În cultura noastră, cel puțin, este un termen nou, care cuprinde setul de reguli și de directive pe care părinții le urmează pentru...

    5 „reguli de parenting” pe care este perfect în regulă să le încalci
    5 „reguli de parenting” pe care este perfect în regulă să le încalci

    Atunci când vine vorba despre parenting, pare că mereu apar lucruri noi de știut. Dacă ești copleșită de valul de informații pe acest subiect, îți arătăm 5 reguli de...

    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși
    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși

    Febra la bebeluși poate fi o sursă de îngrijorare pentru părinți, stârnind îngrijorare și dorința de a obține o ameliorare rapidă. Cu toate acestea, este esențial...

    Elis Pavaje a donat 90.000 euro Spitalului Municipal Sebeș. Unitatea spitalicească are acum o nouă fațadă
    Elis Pavaje a donat 90.000 euro Spitalului Municipal Sebeș. Unitatea spitalicească are acum o nouă fațadă

    Elis Pavaje, liderul pieței pavajelor din România a făcut cea mai mare donație de până acum în scopul renovării Spitalului Municipal Sebeș. Valoarea totală a...

    Tu i-ai impus REGULI copilului? Ce ar trebui orice părinte să-și învețe copilul când primește primul telefon
    Tu i-ai impus REGULI copilului? Ce ar trebui orice părinte să-și învețe copilul când primește primul telefon

    Chiar dacă știi că este momentul potrivit să-i permiți copilului tău să utilizeze un telefon, tot îți faci griji în legătură cu siguranța și cu sănătatea sa...

    © 2025 Qbebe