Ajuta-ne sa schimbam istoria alaptarii!

Ajuta-ne sa schimbam istoria alaptarii!

Gabriela Paladi - Redactor

Alaptarea este parte din natura, si parte din supravietuirea vietii pe Pamant inca dinainte de aparitia omului. Istoria alaptarii in ceea ce priveste specia umana incepe sa fie scrisa inca de la aparitia omului de Neanderthal, continua cu diferite izvoare istorice apartinand celor mai vechi timpuri, cu marturii pictate sau scrise ale vremurilor de dupa era noastra, dar si cu un prezent oarecum tumultos unde epoca moderna aduce dispute controversate despre acest subiect. Alaptarea a avut si va avea diferite conotatii in functie de schimbarile pe care o anumite era in dezvoltarea omului o aduce.

1-7 August este Saptamana Mondiala a Alaptarii. Te asteptam sa ne arati cat de natural si frumos este acest act al dragostei de mama. Qbebe informeaza si sustine mamele pentru a isi alapta cu succes copii, si va prezinta, dragi mamici, o istorie a alaptarii, cu cele mai clare dovezi ale ei, cele mai interesante schimbari de perceptie si cu cele mai frumoase reprezentari artistice ale acestui act natural si gingas.

Alaptarea si cele mai vechi dovezi ale ei

Cercetatorii australieni si americani au reusit sa dovedeasca, studiind dintii copiilor de Neanderthal, ca acestia erau alaptati de catre mamele lor pana la varsta de 7 luni, fiind modul lor de hranire exclusiv. Acestia au analizat concentratia de bariu din straturile diferite ale smaltului dintilor si au descoperit ca erau complet independenti alimentar de mama lor la varsta de 14 luni. Cantitatea de bariu este mai mare cand copilul este alaptat, scade subit cand acesta trece la diversificare si este intarcat, si creste mult cand acesta nu mai beneficiaza deloc de laptele matern in alimentatie.

Statuie infatisand mama alaptand,
Colectia Muzeului Larco,
Lima-Peru

Statuie reprezentand pe Isis si Horus,
304-305 i.en., Muzeul Metropolitan de Arta NY

Din istoria culturilor antice - Roma, Grecia, Egipt - aflam ca mamele isi alaptau exclusiv proprii copii. Apoi, alaptarea a inceput sa fie vazuta ca o activitate nedemna de familiile regale, si au aparut "alaptatoarele", femei care puteau sa alapteze copilul si sa il ingrijeasca, venind in ajutorul tinerei mame. Aceasta "moda" s-a extins si spre era noastra. Stim, de exemplu, ca profetul Mohammed si Louis XIV au fost alaptati de o astfel de femeie. Chiar si in prezent o astfel de practica este intalnita, mai ales cand mamele naturale nu pot alapta si isi doresc ca bebelusul sa beneficieze de proprietatile laptelui matern.

Charity
1635
Pictor: Guido Reni 

Louis XIV si Dame Longuet de La Giraudière
1640, Pictor : Charles Beaubrun

Alaptarea isi castiga dreptul in secolul al XIX-lea

In jurul anilor 1820 a inceput o propaganda uriasa in ceea ce priveste alaptarea, iar actul alaptarii a devenit o mandrie pentru toate mamele. Constructiile culturale ale feminitatii incep sa se centreze pe maternitate si pe legatura speciala dintre mama si copilul ei, mai ales in era Victoriana. Multi pictori erau solicitati pentru a imortaliza acest moment intim si unic. Iar cand au aparut dagherotipurile, din ce in ce mai multe mame au pozat alaptandu-si odraslele, capturand importanta acestui rol matern.

Mama si copil, 1860
Pictor: Camille Corot

Tanara Mama, 1879
Pictor: Eugène Carrière

... si si-l pierde in secolul XX

Din pacate, in jurul anilor 1900 alaptarea si-a pierdut din importanta, pentru ca in 1950 sa intalnim o atitudine predominant reticenta, cum ca alaptarea este o activitate practicata numai de clasele sociale sarace si needucate. De fapt, femeile par sa isi fi pierdut instantaneu abilitatea de a alapta cand au inceput sa iasa pe piata formulele de lapte praf pentru bebelusi. Desi medicii insistau pe beneficiile alaptarii, perceptiile culturale au inceput sa se schimbe, iar alaptarea a inceput sa devina incompatibila cu conceptul de feminitate, pentru ca nu se potrivea cu ideea de femeie rafinata, fiind un act mult prea animalic. Asa ca, desi mamele din clasele sarace isi alaptau copii, numai 17% dintre mamele din familiile instarite preferau alaptarea in locul formulei.

Detaliu din Las Cigarreras de Gonzalo Bilbao, 1915
Interiorul unei fabrici de tutun 

Alaptarea in prezent

Desi au existat numeroase campanii, atat americane cat si asiatice sau europene, care evidentiau beneficiile alaptarii, atitudinea negativa fata de alaptare a continuat sa persiste chiar si pana in anii 90.

1917

1938

In tara noastra alaptarea era vazuta ca un act natural, insa era un subiect tabu, iar informatiile erau transmise din mama in fiica, nicidecum prin canale oficiale, de catre medici. Abia dupa 2000 influentele occidentale au inceput sa isi faca aparitia si in cultura tarii noastre, iar mamicile au constientizat nu numai importanta acestui act, ci si dreptul lor de a-si alapta copilul, de a cere consultanta in aceasta privinta si de a nu mai considera alaptarea un subiect tabu.

In prezent, subiectele controversate in epoca moderna nu mai tin neaparat de atitudinea fata de alaptare in sine, ci fata de alaptarea extinsa si de alaptarea in public. Lynne Grumet este mama care a aparut pe coperta Time Magazine alaptandu-si baiatul de 3 ani. O imagine care a facut mai mult rau decat bine campaniilor pro-alaptare, starnind valuri de reactii negative cu privire mai ales la varsta copilului, dar si la alaptarea in public. Asociate, cele doua nu au transmis mesajul care se dorea a fi transmis, acela ca alaptarea este un act natural, care vizeaza sanatatea copilului, si care nu trebuie sa fie vazut ca un afront daca este facut in public.


 

In Saptamana Alaptarii, Qbebe sustine mamicile care alapteaza

 Asa ca, dragi mamici, ce-ar fi sa incercam sa trimitem noi mesajul corect, si in Saptamana Alaptarii (1-7 August), sa aratam lumii intregi ca alaptarea este un act biologic natural si frumos, o dovada a dragostei de mama, dar si o marturie ca suntem mame responsabile si constientizam cat de importanta este alaptarea pentru sanatatea copiilor nostri. Sa trecem peste reticente si stereotipuri!

Va invit sa trimiteti pe adresa de email: gabriela.paladi@divainteractive.ro, fotografii cu voi alaptandu-va copilasul, consimtind astfel ca doriti ca fotografiile sa fie publicate. Nu este nevoie de nume, de varsta, de explicatii. Este nevoie doar de naturaletea si dragostea acestui gest, imortalizate intr-o fotografie, care sa faca inconjurul lumii si sa demonstreze cat de nobila, delicata si pretioasa este alaptarea.

Cu drag,
Gabriela Paladi,
Redactor Sef Qbebe

Surse: Huffington Post, Harvard University - Schlesinger Library, Wikipedia, The Legacy of Scientific Motherhood by Marie Davis

 

Articolul urmator
Rostogolitul la bebeluși: cum îi ajută să-și dezvolte și să-și îmbunătățească postura pe termen lung
Rostogolitul la bebeluși: cum îi ajută să-și dezvolte și să-și îmbunătățească postura pe termen lung

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Din toamnă, elevii clasei a XI-a vor studia disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul”
    Din toamnă, elevii clasei a XI-a vor studia disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul”

    În urmă cu doi ani, Președintele Klaus Iohannis semnase decretul de promulgare a Legii care viza studierea istoriei evreilor și a Holocaustului în școli. Pe parcursul zilei...

    Istoria controversată a anticului specul vaginal. De ce încă este folosit astăzi?
    Istoria controversată a anticului specul vaginal. De ce încă este folosit astăzi?

    Speculul vaginal este un instrument folosit de mai bine de 150 de ani de către medicii ginecologi, însă seamănă cu un instrument medieval de tortură. De ce mai există și...

    Cel mai vizionat clip din istoria tenisului: Ce i-a cerut Emma Răducanu unui copil de mingi
    Cel mai vizionat clip din istoria tenisului: Ce i-a cerut Emma Răducanu unui copil de mingi

    Un clip cu Emma Răducanu a devenit cel mai vizionat din istoria Australian Open! A fost urmărit de peste 47 de milioane de oameni până acum, pe YouTube. Iată de ce!

    Vlăduța Lupău, reacție vehementă la adresa alăptării în public. „Nevoile bebelușului nu sunt pe program. Sunt la cerere"
    Vlăduța Lupău, reacție vehementă la adresa alăptării în public. „Nevoile bebelușului nu sunt pe program. Sunt la cerere"

    Cunoscută pentru atitudinea ei sinceră și deschisă, Vlăduța Lupău dorește să normalizeze alăptatul în public, susținând că nevoile de hrană ale copilului sunt o...

    Dragi mămici, acestea sunt adevăratele probleme, să-ți vezi puiul în suferință și să nu-l poți ajuta
    Dragi mămici, acestea sunt adevăratele probleme, să-ți vezi puiul în suferință și să nu-l poți ajuta

    Dragi mămici, îmi deschid inima și împărtășesc cu voi experiența cu puiul meu Darius... A fost un copil dorit, un copil așteptat, pe toată perioada sarcinii totul a fost...

    6 vitamine care te ajută să te îngrași
    6 vitamine care te ajută să te îngrași

    Vrei să iei în greutate, dar nu știi ce vitamine te pot ajuta ? Descoperă în acest articol 6 vitamine care, în mod indirect, prin proprietățile lor, te pot ajuta să...

    Studiu: consumul regulat de ciocolată poate ajuta la simptomele menopauzei
    Studiu: consumul regulat de ciocolată poate ajuta la simptomele menopauzei

    Știm deja că ciocolata este un aliment delicios și că ajută la eliberarea endorfinei (hormonul fericirii) în creier , însă mai știm și că are și zahăr și grăsimi,...

    10 sfaturi care te ajută să crești un copil mai puțin stresat
    10 sfaturi care te ajută să crești un copil mai puțin stresat

    Și copiii pot fi stresați. Uite ce poți să faci, în calitate de părinte, pentru a-l ajuta pe micuțul tău atunci când este stresat.

    © 2024 Qbebe