Să recunoaștem, este destul de dificil să deslușim limbajul non-verbal al bebelușilor. Sigur, o mămică ce are deja experiență cu primul copil este expertă în a înțelege mesajele pe care le transmite bebe, dar și pentru o mămică începătoare va deveni floare la ureche cu puțin antrenament. Însă, de un lucru suntem siguri, toate mamele își doresc ca cei mici să fie hrăniți corect și suficient. Spre deosebire de copiii mari, care spun când sunt înfometați, în cazul bebelușilor trebuie să intuiești și să le urmărești comportamentul. Mulți sunt de părere că plânsul este principalul semn că a venit ora mesei, ceea ce este parțial adevărat; atunci când cel mic plânge înseamnă că este cu adevărat înfometat și există șanse mari ca alăptarea să se desfășoare cu ceva dificultăți până vei reuși să-l liniștești.
Așadar, specialiștii recomandă să urmărești apariția semnelor timpurii de foame la bebelușul tău astfel încât să vă bucurați de o experiență minunată la fiecare sesiune de alăptare. De fapt, te sfătuim să savurezi din plin această etapă pentru că este prima și cea mai importantă alături de puiul tău. De asemenea, nu uita că la fiecare pas te susține o gamă întreagă de produse de puericultură. Philips Avent, ajutorul numărul unu în procesul de alăptare îți pune la dispoziție toate accesoriile de care ai nevoie, atent selecționate și testate conform standardelor de siguranță. Acestea fiind zise, hai să descoperi cum "îți spune" bebe că are nevoie de lapte!
Semne că bebelușului îi este foame
- mimează suptul și își linge buzele
- își mișcă agitat capul
- are tendința să-și bage degetele în gură sau orice alt obiect pe care îl are la îndemână
- devine agitat
- deschide gura des
Este important de reținut faptul că bebelușul nu plânge imediat cum se instalează senzația de foame. De asemenea, plânsul nu apare niciodată de unul singur ci vine însoțit de o stare generală de neliniște, disconfort fizic, mișcări bruște și rapide.
Odată ajuns în acest punct, plânsul este putenic iar culoarea pielii feței devine roșie. Cu siguranță nu-ți dorești să ajungi într-o astfel de circumstanță pentru că alăptarea va fi dificilă. Un bebeluș agitat nu se poate hrăni suficient pentru că disconfortul provocat îl va obosi, astfel încât sunt șanse destul de mari să descoperi că a adormit la scurt timp de când l-ai atașat la sân.
Trebuie să știi că dacă ai de-a face cu o astfel de criză nu trebuie să te sperii, sau să crezi că ai dat greș în misiunea ta. Este o situație ce i se poate întâmpla oricărei mame, chiar și uneia cu experiență practică și teoretică. Sfatul nostru este să continui alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni a bebelușului și dacă este posibil, extinderea procesului până când copilul împlinește 2 ani, așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății.