- Câştigătoarea concursului nostru este Andra Vârlam. Iată ce poveste a inventat alături de copilul ei:
- Lucruri interesante despre broaștele țestoase:
- Concursul Acvaticii Pluşaţi
- Hai la PROFI, cumpără produse în valoare de minim 30 LEI, scanează bonul la infochiosc și colecționează cei 8 Acvatici Plușați!
Câştigătoarea concursului nostru este Andra Vârlam. Iată ce poveste a inventat alături de copilul ei:
Nu demult, într-un tărâm îndepărtat pe care doar valurile, în veșnica lor măiestrie, îl cunoșteau cu toată splendoarea lui, locuia Țestuța Rapiduța, alături de cei dragi. Cu toate că la şcoala mărilor era cea mai inteligentă, Țestuța era tare sfioasă şi nu avea niciun prieten. Era tare tristă, și glasul ei pițigăiat tremura de fiecare dată când încerca să îşi facă amici.
Într-o bună zi însă , şcoala la care învăța cu plăcere dimineață de dimineață a organizat un concurs: era un concurs de viteză. Toți colegii săi de clasă s-au înscris, dar ea era prea speriată să se înscrie. În dimineața în care concursul avea loc, Țestuța Rapiduța a venit să urmărească întrecerea colegilor ei.
La mijlocul competiției, însă, colegul ei de bancă, Crocodilă Şef-Reptilă, s-a împiedicat. Speriată, Țestuța şi-a făcut loc printre pești şi-a alergat ca nimeni altcineva către Crocodilă. L-a apucat de mână şi au alergat ca 2 campioni către linia de sosire. Au câștigat în cele din urmă, iar Țestuța Rapiduța a primit o frumoasă cupă de aur. De atunci, ea nu a mai fost atât de sfioasă şi a avut zeci de mii de prieteni care au ajutat-o când a dat de greu.
Lucruri interesante despre broaștele țestoase:
Țestoasele trăiesc pe planeta noastră de peste 215 milioane de ani. Ele sunt reptile, deci au sângele rece. Uimitor, dar multe țestoase din prezent chiar au existat pe timpul dinozaurilor. Prima țestoasă a apărut pe uscat acum 65 de milioane de ani, iar, în ocean, cea mai bătrână specie, vine de acum 55 de milioane de ani, care este, de fapt, și cea mai mare țestoasă din lume este broasca țestoasă pieloasă care poate ajunge la o greutate de 900 de kilograme. |
|
Carapacea țestoaselor pieloase este formată din aproximativ 50 de oase, și este, de fapt, o cutie toracică evoluată. Aceste țestoase, contrar aparențelor, își pot dezbrăca parțial carapacea. Carapacea este formată din două părți, zona de sus, care este, de fapt, numită carapace, și partea de jos, numită plastron. Acestea două au nervi și vase de sânge, așa că dacă o broască țestoasă se lovește în acea zonă, poate sângera și cu siguranță o doare. |
|
Țestoasele depun ouă din care ies puișorii. Se întorc în același loc de fiecare dată când depun ouă. Forma ouălor este perfect rotundă, ca nișe mingii de ping-pong. La unele specii, temperatura
mediului determină dacă puișorul care iese din ou va fi băiat sau fată -
dacă temperatura este scăzută, va fi mascul, dacă este ridicată, va fi
femelă. Unele specii depun ouăle în nisip, îngropate și le lasă să
eclozeze singure. Puiuții ies singuri la suprafață și fug către apă
pentru a scăpa de prădători. Statisticile spune ca numai unul din 1000 de puiuți ajung la maturitate. |
|
Broaștele țestoase pieloase pot emite sunete ciudate, înghițind aer și eliberându-l cu forță din plămâni. Țestoasa cu picioare roșii, cloncăne precum o găină, o altă specie, Indotestudo forstenii, emite un sunte foarte înalt care seamănă cu un motor electric. Broasca țestoasă moscată latră precum un câine când se simte amenințată. Dar cel mai ciudat și mai amuzant sunet este al femelelor pieloase, care scot un sunet precum un râgâit uman foarte puternic. |
|
Broasca țestoasă cu cască este cea mai răspândită specie din Africa. Ea vânează în haite și mănâncă aproape orice, de la paraziți, la păsări și mamifere mici, fură chiar și momelile pescarilor, așa că nu este prea îndrăgită de locuitori. Mai mult, această țestoasă are și un miros neplăcut foarte puternic. Acest miros vine de la patru glande, câte una sub fiecare picior, și are ca scop să îndepărteze prădătorii. | |
Concursul Acvaticii Pluşaţi
Inventează împreună cu copilul tău o poveste, și poți câștiga un set complet de animăluțe Acvaticii Plușați
Te invităm să petreci timp de calitate cu copilul tău și să câștigi pentru el un set complet de animăluțe Acvaticii Plușați.
Ce trebuie să faci?
1. Alege unul dintre animăluțe ca personaj principal pentru povestea voastră. Puteți face chiar testul care dezvăluie ce animăluț plușat acvatic ești.
2. Citește-i copilului poezia plușatului ales.
3. Începeți jocul: Spune tu primele 3 cuvinte de poveste, apoi copilul, apoi tu, până ce ajungeți la final de poveste. Nu există limită de cuvinte, povestea poate să fie foarte scurtă sau foarte lungă.
4. Scrie-ne povestea voastră în comentarii pe facebook la postarea concursului pe care o găsești aici.
5. Gata! Te-ai înscris!
Concursul se desfășoară în perioada 22 februarie - 26 februarie 2017, dar nu te întrista dacă nu câștigi din prima încercare. Până în 15 aprilie, punem la bătaie 6 seturi a câte opt jucării, așa că vei avea ocazia să ne spui povestea voastră și să fii câștigătoare. Cele mai frumoase povești vor fi alese de echipa noastră, iar copiii cu cea mai bogată imaginație vor primi un set complet de Acvatici Plușați. Aici găseşti detalii despre concurs si linkuri catre fiecare concurs în parte: www.qbebe.ro/acvaticii_plusati/fii_profi_la_povesti.
Hai la PROFI, cumpără produse în valoare de minim 30 LEI, scanează bonul la infochiosc și colecționează cei 8 Acvatici Plușați!
Află despre campanie aici.
SUCCES!