O femeie din Iași acuză medicii că i-au făcut prea târziu operația de cezariană
Se fac anchete la cea mai mare maternitate din zona Moldovei, după ce o femeie a adus pe lume un bebeluș mort. Această îi acuză pe medicii de la Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi de malpraxis și a depus plângere la poliție și la Colegiul Medicilor după ce a trecut prin suferință vieții sale - fetița ei mult dorită a venit pe lume fără suflare.
Manuela Leahu era însărcinată în 36 de săptămâni și acuză contracții puternice în momentul în care a ajuns la maternitate, însă medicul care era de gardă în ziua respectivă a refuzat să o interneze pe motiv că nu reprezenta o urgență. O săptămâna mai târziu, bebelușul s-a născut fără suflare iar rezultatul necropsiei a fost asfixiere intrauterină fără malformații.
„La 36 de săptămâni m-am prezentat pentru controlul lunar, iar acolo doamna doctor a depistat poziția cordonului, era pe canalul de naștere înaintea fătului. Fătul punea presiune cu umărul pe cordon. Dumneaiei era de gardă, dar nu a vrut, nu şi-a dat acordul pentru internare şi pentru operaţie. Am plecat acasă. Mi-au zis să revin peste o săptămână, când deja era prea târziu, fata a decedat.”, a declarat mama bebelușului născut mort, potrivit știrileprotv.ro.
Doi medici, unul dintre ei fiind cel care a urmărit sarcina, au fost duși la audieri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, iar reprezentanții Parchetului susțin că desfășoară activități care au în vedere documentarea unor presupuse infracțiuni de vătămare a fătului și abuz în serviciu.
Medic: „Copilul a murit în patul ei, la casa ei, nu a murit în spital. Nu i-am făcut nimic”
Cei doi medici acuzați de malpraxis spun că nu sunt vinovați pentru ce s-a întâmplat și precizează că femeia s-a prezentat prea târziu la ultima vizită. „Nu avea niciun motiv de internare, la necropsie nu s-au găsit elemente care să spună că a avut o problemă de cordon de placentă sau a avut o malformaţie.”, a explicat profesor dr. Mircea Onofriescu, şef secţie Obstretică şi Ginecologie Maternitatea Cuza Vodă Iaşi, potrivit știrileprotv.ro.
Citește și: O femeie din Iași a ajuns în stare gravă la spital după ce a încercat să nască acasă
„Copilul a murit în patul ei, la casa ei, nu a murit în spital, nu i-am făcut nimic, nu i-am dat nicio pastilă, niciun medicament, nu am insultat-o, nu am înjunghiat-o. Deci, vătămarea copilului nu pot să i-o fac eu. I-a făcut-o Doamne, Doamne, eu nu am cum să i-o fac.”, sună declarația Dr. Monica Holicov, medic ginecolog, Maternitatea Cuza Vodă Iași.
UPDATE: Medicii care au refuzat să îi facă cezariană femeii, cercetați penal pentru vătămarea fătului!
Cei doi medici de la spitalul Cuza Vodă din Iași, care au refuzat să îi facă femeii cezariană, sunt acum cercetați penal pentru „vătămarea fătului”. Potrivit HotNews, deși diagnosticul pacientei impunea o intervenţie medicală urgentă, i s-ar fi solicitat acesteia să își facă testul COVID pe cont propriu și mai apoi să se prezinte la spital pentru operația de cezariană. A doua zi, femeia a revenit la spital cu testul COVID negativ, însă medicul care era de gardă a refuzat să o interneze și să îi facă cezariană, deși acest lucru ar fi fost necesar pentru salvarea vieţii fătului.
„Se reţine că la dată de 4 noiembrie suspectă H.M., în calitate de medic, a consultat-o la cabinetul medical privat pe persoană vătămată L.M., persoană ce avea o sarcină de 36 săptămâni, constatând că această prezintă diagnosticul 'circulară de cordon ombilical şi procidenţa de cordon ombilical', fapt pentru care a recomandat internarea pacientei în cadrul unităţii de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă Iaşi. Deşi diagnosticul impunea o intervenţie medicală urgentă, suspectă ar fi solicitat persoanei vătămate să efectueze testul COVID pe cont propriu şi mai apoi să se prezinte la unitatea medicală spre a-i fi efectuată operaţia de cezariană. Ulterior, la dată de 5 noiembrie, persoană vătămată s-a prezentat la unitatea medicală cu testul COVID negativ, iar suspectă H.M., fiind medic de gardă, ar fi dispus neinternarea acesteia şi în consecinţă neefectuarea operaţiei de cezariană, deşi acest lucru ar fi fost necesar pentru salvarea vieţii fătului”, se arată în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.
Trei zile mai târziu femeia a revenit la Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi, unde a fost consultată de un alt medic, după care a fost trimisă acasă. Pe 15 noiembrie 2020 femeia nu a mai resimţit nicio activitate din partea fătului, așa că s-a prezentat la același spital, unde s-a constatat că fătul era mort. Cauza relevată de protocolul de necropsie întocmit este de asfixie intrauterină acută. Pe 16 noiembrie această a născut natural fătul mort ante-partum.
„La data de 8 noiembrie 2020, suspecta T.M.C., în calitate de medic în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă Iaşi, fiind în serviciul de gardă la unitatea medicală, a consultat-o pe persoana vătămată L.M. în serviciul de primiri urgenţe, unde persoana vătămată s-a prezentat întrucât avea contracţii puternice şi eliminase dopul gelatinos. A fost stabilit acelaşi diagnostic de "circulară de cordon ombilical şi procidenţa de cordon ombilical", fătul fiind poziţionat transversal. Suspecta T.M.C. ar fi dispus neinternarea acesteia şi în consecinţă neefectuarea operaţiei de cezariană”, se precizează în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, potrivit HotNews.
- Surse: mediafax.ro, stirileprotv.ro, hotnews.ro
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com