Nu puțini sunt părinții care încearcă să-și învețe copiii să citească din primii ani de viață. Neurologul Tatyana Chernigovskaya spune că este o practică greșită și că cel mai indicat este ca toate lucrurile să se facă la timpul potrivit.
“Sunteți proșsti! Este foarte important pentru copii să înceapă învățarea la timp. Problema principală a zilelor noastre este orgoliul părinților care se răsfrânge asupra copilului. Îmi spun unii părinți, mai mult lăudându-se: Am început să-l învăț pe fiul meu de doi ani să citească“, iar eu răspund: “Ei bine, ești un prost!”. De ce trebuie să faci asta? Un copil de doi ani nu poate face asta deoarece creierul lui nu este pregătit.
Bineînțeles, dacă îl antrenezi și insiști asiduu – copilul va citi și poate chiar scrie în cele din urmă, dar cu ce sacrificii și cu ce eforturi pentru copil, mai ales când scopul învățării este altul. Învățăm copiii să citească de la doi ani nu pentru că ii va ajuta la ceva, ci pentru că avem noi, ca părinți, nevoie de o validare din partea celorlalti ca al nostru copil este deștept.
Părinții fac lucrul acesta pentru a se lăuda, din orgoliu. În realitate, fiecare lucru trebuie făcut la timpul lui, iar pentru ca creierul copilului să se dezvolte corect nu trebuie inundat cu informații pe care încă nu le poate asimila”, a spus expertul.
Creierul copiilor mici trebuie stimulat pentru ca procesul de învățare să decurgă corect. Totuși, la vâsta de 2-3 ani trebuie pus accentul pe dezvoltarea abilităților motorii fine. Cei mici trebuie să descopere formele, să sorteze lucrurile în funcție de culori sau dimensiuni, să modeleze plastilina sau să decupeze hârtie. Sunt activități aparent banale, dar foarte importante pentru dezvoltarea psihică a copiilor.
Sursa: parintidenota10.ro.