Organizatorii acestei tabere declara ca „tabara din Comandau este un spatiu privilegiat, unde reprezentanti ai diferitelor etnii se pot intalni si se pot cunoaste intr-un cadru pasnic, intr-o atmosfera culturala si de sarbatoare".
Obiectivul taberei este promovarea dialogului si tolerantei intre popoare, iar tema este cultura rromilor. Diferitele activitati se axeaza deci pe prezentarea culturii, artei, vietii cotidiene a acestei etnii. Faptul ca rromii au reusit sa pastreze nu numai propriile obiceiuri, dar si anumite aspecte din datinile, muzica, dansurile - deseori demult uitate - ale popoarelor limitrofe constituie unul dintre aspectele subliniate in cadrul taberei.
Tabara din Comandau doreste a fi o punte intre diferitele etnii si de a contribui la promovarea respectului fata de cultura celuilalt. Aici, timp de o saptamana, participantii sunt invitati sa invete dansuri si cantece tiganesti, sa asculte prelegeri sau sa vizioneze filme documentare despre istoria, situatia sociala si probleme sociale actuale ale rromilor. Cel mai important aspect este insa faptul ca ei traiesc impreuna cu reprezentantii (muzicienii, cantaretii, dansatorii) acestei etnii, avand posibilitatea de a discuta, de a dansa, de a canta impreuna cu ei. Zilnic au loc mese rotunde, ateliere de dansuri si cantece, toate acestea fiind ocazii pentru cunoasterea reciproca.
Complexul National Muzeal ASTRA a pregatit, in acest sens, o expozitie itineranta de fotografie pe tema rromilor, indeosebi a celor din Transilvania. Dupa participarea la Festivalul International de Arta Romani din Bucuresti, expozitia „Rromii. Habitat. Port. Traditie. Portret" va merge la Tabara de Folclor Tiganesc din Comandau, perioada de participare fiind intre 22 si 26 iulie. Expozitia este impartita in doua sectiuni: fotografie veche din colectia muzeului si fotografii recente. Fotografiile vechi au fost realizate de fotografi din Sibiu, Brasov si Orastie (Leopold Adler, Kamilla Asboth, Emil Fischer, Karol Koller si Theodor Glatz), iar atelierele lor au functionat din a doua jumatate a secolului al XIX-lea pana la inceputul secolului al XX-lea. Regasim portrete ale rromilor, modul lor de locuire si portul vremii.
Fotografiile contemporane infatiseaza acesti locuitori ai Romaniei in diferite ipostaze ale vietii lor (momente obisnuite intr-o familie, la un eveniment privat sau public) si se incearca o frantura de descriere a acestei etnii in Romania. Fotografiile au fost realizate in perioada 2008 - 2012 in comunitati de rromi traditionali, care au un specific numai al lor, de meserie sau obiceiuri. Imaginile au fost surprinse de tanara muzeograf/antropolog Oana Burcea in familiile care s-au apropiat cu sufletul de ea, la evenimente organizate de Muzeul ASTRA dedicate rromilor si/sau la alte evenimente publice.
Aceasta expozitie nu are pretentia de a schimba vreo opinie, reprezinta doar o trecere rapida prin viata rromilor, se doreste o starnire a curiozitatii catre aceasta etnie conlocuitoare, cu rromii trebuie trait pentru a-i intelege.