Merele respective sunt provenite din Polonia și au fost tratate cu imazalil, un fel de ceară, care are rolul de a prelungi durata de viață a fructelor datorită efectului antifungic. Substanța este cancerigenă, oamenii de știință afirmând că poate crește riscul de apariție a acestei maladii. Până în prezent, nu se poate specifica exact dacă inclusiv cantități mici din această substanță sunt într-adevăr foarte periculoase sau nu.
Despre merele toxice, experții din cadrul ANPC spun că pot fi recunoscute după aspectul impecabil, după coaja lucioasă, perfect netedă. Ele au fost introduse pe piața din România pentru că sunt disponibile pe tot parcursul anului.
Alt avertisment al specialiștilor este următorul: nu numai merele conțin substanțe cancerigene, ci și citricele. În cazul acestora, mai ales pentru lămâi, sunt inscripționate pe ambalaj date referitoare la prezența sau absența imazalilului.
O altă precizare este că mai ales copiii sunt vulnerabili la substanțele cancerigene și că de aceea ar trebui să fim permanent atenți la ingredientele de pe etichetele ambalajelor.
În locul acestor mere, se recomandă să se consume soiurile autohtone, precum ionatanul de Voinești. Despre acestea se spune că pot fi achiziționate mai ales din piețe, nu din supermarket, de toamna până în lunile de primăvară (cu precădere în partea de sud a țării).
Surse:
www.antena3.ro, www.capital.ro, www.fanatik.ro
Surse foto: istock.com, pixabay.com