Amenințarea coronavirusului a determinat autoritățile să ia măsuri drastice pentru ca distanțarea socială să fie respectată. Oamenii nu mai au voie să iasă din casă decât pentru cumpărături sau situații de strictă necesitate. De asemenea, parcurile sunt închise pe toată perioada stării de urgență. Cunoscutul epidemiolog Molnar Geza este de părere că această măsură nu este benefică pentru sănătatea fizică și psihică a oamenilor.
“O izolare prelungită nu poate să fie bună sub aspectul altor aspecte ale stării de sănătate, începând de la probleme reumatismale și până la probleme psihice, de anxietate, depresie șamd. Eu nu aș închide toate parcurile. Sigur că un parc central care are o suprafață foarte mică, dar este bine păzit și gestionat, poate să fie un loc de plimbare pentru că dacă mă plimb numai în jurul blocului meu, unde este beton peste beton nu este nicio relaxare. Dar, repet, depinde cum folosim parcul respectiv.
Dacă jucăm table în parc și într-un sfert de oră am zece persoane în jurul meu atunci nu este corect. De asemenea, dacă mă duc să mă întind la grătar și bericică și, mai ales, să stau la butic la coadă la bere, atunci este binevenită interzicerea acestor comportamente. Indiferent de vârstă, indiferent de profesiune, în mod sigur este nevoie de relaxare la aer curat și în spații verzi”, a declarat specialistul.
Mai mult decât atât, acesta crede că exagerarea nu este deloc binevenită. Consideră că oamenii nu trebuie să fie speriați dacă se întâmplă să fie în apropierea unei persoane infectate, pentru că virusul nu se transmite în 5 secunde.
“Nu putem să mergem în extrema în care să ne închipuim că la o înălțime de trei metri, că mai sus nu pot sări, concentrația de virusuri în atmosferă ar fi așa de mare încât să mă infectez. Eu sper că în continuare sub aspectul relaxării măsurilor impuse vor fi mai permisive și sub acest aspect. (…) Chiar dacă o persoană ar fi infectată, chiar dacă ar fi într-o perioadă de incubație, chiar dacă trece la un metru de noi, în acest răstimp de cinci secunde sau și mai puțin când trece pe lângă noi, nu a putut să lase în urma ei o atmosferă virală atât de încărcată cu o doză atât de mare încât să ne infecteze pe noi care stăm pe bancă, mai ales având în vedere condițiile atmosferice cu temperaturi agreabile. Așa că, în nimic exagerarea nu este binevenită”, a adăugat virusologul.
Surse: ziardecluj.ro, activenews.ro.
Surse foto: Istock