Se pare că școala publică sau privată din România nu mai este o opțiune pentru Dana Nălbaru și Dragoș Bucur. Aceștia au decis să-și educe fiica în sistem home schooling. Aceștia s-au lovit de o serie de prejudecăți din partea societății, însă este o decizie asumată.
„Am retras-o pe Sofia de la școală. De tot. Am ales ca ea să învețe în sistem home schooling despre lucrurile care îi plac fără constrângeri, fără competiții impuse, fără note sau calificative. Ne-am gândit bine înainte de a lua această decizie și „ne-am făcut temele" înainte de a ne arunca spre un asemenea viitor. Am vorbit cu oameni care își educă copiii în mod similar, citim mult despre asta și ne-am asumat inclusiv schimbarea ritmului nostru de viață.
Ce m-a determinat pe mine să iau această decizie? Ea. Potențialul ei. Mi-am dat seama că sistemul de învățământ, acesta organizat pe grupuri de oameni care trebuie să demonstreze în fața celorlalți ce și cât știu, este depășit de vremurile în care trăim...", a scris Dana Nălbaru pe blog-ul personal.
Deși cei doi părinți sunt împăcați cu alegerea făcută, crezând că este cea mai bună pentru fiica lor, au existat și păreri care au vorbit despre importanța integrării într-o comunitate. Însăși soția președintelui, Carmen Iohannis a comentat acest subiect, când i s-a cerut opinia despre sistemul home schooling.
„Este mult mai bine să fie copilul într-o școală, într-o comunitate. Este în beneficiul lui și al familiei și nu se compară. Nu suntem ființe izolate, suntem ființe sociale, trebuie să fim cât mai mulți împreună pentru că așa ne simțim bine", a declarat Carmen Iohannis.
Sistemul home schooling a apărut în urmă cu ceva timp în România, însă cadrul legislativ de funcționare este încă incert. Aparent, nu există o legislație care să dovedească trecerea de la home schooling la sistemul public. Conform spuselor Ministrului Educației, Mircea Dumitru, acest sistem are aspecte pozitive, dar și negative.
„Aspectele pozitive sunt evidente, pentru că există o anumită libertate de a alege subiectele, cu cine faci anumite activități agreate de copilul tău. Riscul este că atâta timp cât în România nu există o legislație foarte clară, poți să fii în situația ca odată ce ai terminat patru sau opt clase în sistemul de școlarizare acasă, să nu te poți întoarce în sistemul public. Adică să ai dificultăți pentru că nu ai o diplomă acreditată", a afirmat Ministrul Educației.
Surse: adevarul.ro, 4inaventura.wordpress.com, libertatea.ro