În timp ce în străinătate copiii slăbesc, la noi în ţară se îngraşă! Aşa se face că România a ajuns să fie pe locul doi în Europa, la obezitatea infantilă. Statisticile arată că 1 din 4 elevi este obez şi 1 din 2 este supraponderal.
Campania „Greu în România" vă aduce în faţă poveşti ale unor copii care au simţit sau simt pe propia piele ce înseamnă calvarul kilogramelor în plus. Cum, la 14 ani, un puşti a fost marginalizat de societate pentru că a depăşit suta de kilograme. Sărăcia, dar şi refuzul de a fi integrat l-au lipit de un zid al izolării.
În camera lui, Alex stă ţintuit în faţa televizorului. Nu se mută de pe o parte pe alta. Nu are nici spaţiu şi nici nu poate. Are o greutate mult prea mare, pe care nici părinţii nu o mai ştiu. Acum câţiva ani, l-au urcat pe Alex pe cântar şi atunci deja depăşise suta de kilograme. Alex nu are prieteni. Viaţa lui se duce dintr-un colţ într-altul al casei sau al curţii sărăcăcioase în care stă. Iar părinţii spun că nu au putut să-l ducă nici la şcoală. Alex ştie să numere cu greu până la 10.
Când s-a născut Alex, România era pe locul 20 în clasamentul European al obezităţii infantile. În 14 ani, cât are acest băiat acum, am ajuns pe locul al doilea.
Tot de izolare s-au izbit alţi patru puşti, de 10 sau 14 ani. După ce au văzut că ai lor colegi de clasă îi lasă în urmă, iar joaca o privesc doar de la geam...au luat atitudine. Au decis să slăbească şi să meargă într-o tabără de nutriţie. Acolo, unii dintre ei au învăţat pentru prima dată să se joace. Au învăţat că alimentaţia sănătoasă înseamnă o alimentaţie corectă şi echilibrată. Au învăţat că şi dulciurile pot fi savurate, dar cu măsură. Şi, tot în tabără au descoperit ... din nou ce înseamnă să zâmbeşti.
Greu în România este şi o luptă a copiilor împotriva unui sistem care pare că opune rezistenţă. În timp ce medicii, nutriţioniştii sau profesorii trag semnale de alarmă, numărul copiilor cu probleme de greutate creşte. În şcoli, ore de nutriţie nu există. Sunt doar nişte capitole din cadrul unor opţionale. Mai grav este că, obezitatea ascunde un şir lung de boli. Unele se văd imediat, altele se dezvoltă în timp. Medicii sunt şocaţi că, astăzi, boli pe care le întâlneau doar la bătrâni, le tratează şi la puşti.
Cauzele deja se cunosc. Modul de viaţă şi, implicit, alimentaţia haotică şi de proastă calitate. Astăzi, puştii au uitat să facă mişcare. Preferă calculatorul, tableta sau telefonul. Iar mesele sunt dezechilibrate. Potrivit unui studiu publicat recent de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, aproape 70% dintre copii de la noi din ţară nu mai iau micul dejun sau cina cu părinţii. Iar nutriţioniştii spun că cei mici au ajuns să mănânce de plictiseală, din lisă de afecţiune sau de stres.
Începând cu 16 octombrie, Observator 19 vă aduce în prim plan problemele obezităţii infantile.