În urma vizitelor efectuate în mai multe spitale pe parcursul primăverii acestui an, Ministrul Sănătății a atras atenția asupra următorului aspect: situațiile care pun în pericol viețile cetățenilor trebuie să înceteze. Printre acestea, Ministrul a menționat și timpul de așteptare pe care îl petrec pacienții pe holurile spitalelor, amintind de faptul că dacă se va permite „ca un pacient să fie ținut în sala de așteptare fără să fie cod roșu înăuntru se va primi o amendă substanțială”.
Conform unui ordin al Ministrului Sănătății din acest an, timpul de triaj al unui pacient la UPU nu ar trebui să depășească 2 minute.
În ceea ce privește codurile de urgențe, în funcție de care se triază pacienții, acestea sunt de mai multe feluri: codul roșu (resuscitare), codul galben (critic), codul verde (urgent), codul albastru (non-urgent), codul alb (consult). Potrivit prevederilor legale, timpii de așteptare pentru fiecare cod în parte sunt: pentru pacienții cod roșu- 0 minute, pentru pacienții cod galben (situație cu risc major/status mental alterat/durere intensă/disconfort major)-15 minute, pentru pacienții cod verde-60 de minute, pentru pacienții cod albastru-120 de minute, pentru pacienții cod alb-240 de minute.
Hotărârea de Guvern privind acordarea amenzilor pentru personalul medical și spitale când nu se respectă timpul de așteptare prevăzut de lege pentru fiecare cod de urgență a fost adoptată, potrivit Ministrului Sănătății, „pentru responsabilizarea personalului medical pentru respectarea normelor de sănătate”.
Medicii afirmă că personalul din Unitățile Primiri Urgențe este insuficient și suprasolicitat, în timp ce pacienții spun că adesea timpul de așteptare depășește limita impusă de lege, de 240 de minute.
O altă mențiune a medicilor este că nu ar mai exista probleme legate de timpul de așteptare în cadrul UPU dacă acolo s-ar prezenta cu adevărat cazurile de urgență, în condițiile în care unii pacienți ar putea fi tratați printr-o consultație la medic, programată în prealabil.
Surse:
www.a1.ro, www.hotnews.ro