Cert este că uleiurile esențiale au un spectru larg de utilizare. Au fost folosite de numeroase culturi din istoria umanităţii, pentru beneficiile lor terapeutice şi medicinale. Înregistrări ale utilizării uleiurilor esenţiale datează încă de pe vremea Egiptului Antic şi a Chinei Antice, însă au devenit tot mai folosite în terapia prin masaj în anii ’50 şi au devenit o parte componentă a tratamentelor holistice la începutul anilor ’70.
12 informații pe care (probabil) nu le știai despre uleiurile esențiale
Descoperă câteva curiozități despre uleiurile esențiale și utilizările lor, dar și informații pe care, probabil, nu le știai și care, cu siguranță, te vor uimi!
1. Uleiurile esenţiale nu sunt, de fapt, uleiuri
Uleiurile esențiale sunt, de fapt, compuși concentrați ai componentelor plantelor, cu proprietăţi cosmetice și medicinale. Un ulei propriu-zis conține acizi grași, ceea ce nu este cazul uleiurilor esențiale.
2. Uleiurile aromatice şi cele esenţiale nu sunt la fel
Un ulei esențial se obține în mod natural, din flori, frunze, rădăcini, tulpini și coajă de plante, în timp ce uleiurile aromatice sunt artificiale, dezvoltate în laboratoare. Spre deosebire de cele esențiale, uleiurile aromatice nu au efect terapeuric și sunt mai puțin complexe.
3. Unele plante produc mai mult de un singur ulei esențial
Știi deja faptul că uleiurile esențiale derivă din mai multe părți ale plantei, dar știai și că o singură plantă poate produce diferite tipuri de uleiuri? Portocalul este un astfel de exemplu: uleiul esențial de portocală propriu-zis provine din fruct, dar uleiul esențial de neroli provine din flori, în timp ce uleiul esențial de portocală amară provine din frunze.
4. Este nevoie de o cantitate mare de plantă pentru a obţine un ulei esenţial
În plus, este nevoie de o cantitate mare de plantă pentru a obţine un ulei esenţial. De exemplu, pentru obținerea uleiului esențial de lavandă, este nevoie de peste de peste 68 de kg de flori de lavandă. Pentru uleiul de peppermint, este nevoie 113 kg de frunze pentru 450 g ulei esenţial. Puterea anumitor plante depinde de perioada din an în care au fost recoltate.
5. Uleiurile esențiale sunt foarte concentrate
De exemplu, o picătură de ulei esențial de mentă este echivalentul a 28 de cești de ceai din plante de mentă. Tocmai de aceea, cele mai multe dintre uleiurile esenţiale trebuie diluate, pentru a evita reacţiile nedorite.
Singurele uleiuri esențiale recunoscute că fiind sigure pentru a fi folosite în formă lor nediluată sunt cele de arbore de ceai, Mușcată-trandafir, lemn de santal, Mușețel German și lavandă.
6. Uleiurile esențiale pot rezista ani întregi
Având în vedere concentrația lor și faptul că sunt recomandate doar cantități foarte mici, uleiurile esențiale pot rezista ani întregi. O sticluță te poate ține 5, poate chiar 10 ani. Excepție fac uleiurile esențiale de citrice, care se degradează cam după 1 an.
7. Nu toate uleiurile esențiale contribuie la îmbunătățirea imunității
Nu toate uleiurile esențiale pot fi folosite că tratamente adjuvante în caz de răceli, febră sau pentru susținerea imunității. Recomandate în acest scop sunt uleiurile esențiale de turmeric, eucalipt, citronella, cimbru și mușețel roman, toate având proprietăți antibacteriene, de detoxifiere, de reducere a durerilor și de stimulare a somnului, care le fac perfecte pentru ușurarea simptomelor de răceală sau gripă.
8. De ce sticluțele cu uleiuri esențiale sunt închise la culoare?
Te-ai întrebat de ce majoritatea uleiurilor esențiale sunt depozitate în recipiente din sticlă, închise la culoare? Se procedează astfel pentru ca lumina să fie filtrată în loc să fie absorbită, lăsând uleiul în starea sa naturală.
9. Uleiurile esențiale sunt antioxidanți naturali
Ajută la eliminarea radicalilor liberi, prevenind totodată acțiunea nocivă a acestora.
10. Uleiurile esențiale reduc expunerea la alergeni și la toxine
Uleiul esențial de cuișoare, de exemplu, poate distruge paraziții și bacteriile, oferind în același timp casei tale un miros plăcut și cald, în timp ce lămâia este un antiseptic puternic.
11. Unele uleiuri esențiale pot îmbunătăți circulația sanguină
Anumite uleiuri esențiale, precum cel de salvie, s-a dovedit a fi util pentru circulaţia sanguină umană şi ca reglator hormonal.
12. Uleiurile esențiale alungă stresul și calmează
Folosite în aromaterapie, uleiurile esențiale alungă stresul și calmează, ameliorand stările de anxietate. Uleiul esenţial de rozmarin, de exemplu, scade nivelul de cortizol (hormonul stresului) din organism. De asemenea, uleiul esenţial de portocală dulce are capacitatea de a reduce anxietatea, la fel și cele de lavandă, neroli sau de trandafir.
Tu cunoșteai toate aceste lucruri despre uleiurile esențiale? Având la dispoziție toate aceste informații, folosește uleiurile esențiale pentru rutina ta zilnică pentru a profita pe deplin beneficiile pe care le au pentru sănătate!
Descoperă uleiurile esențiale organice SOiL, care sunt 100% pure, organice, certificate de o autoritate în domeniu – ECOCERT Franța. SOiL nu folosește ingrediente toxice precum cele petrochimice, parabeni, parfumuri sintetice sau coloranți, ceea ce înseamnă că sunt naturale și sigure! Află mai multe informații despre uleiurile esențiale și utilizarea lor pe site-ul www.soilromania.ro.
Articol realizat cu ajutorul SOiL Aromoterapie.