Top 10 temeri in sarcina care sunt neintemeiate

Top 10 temeri in sarcina care sunt neintemeiate

Cosmina Ionita

Cele mai multe dintre femeile insarcinate se ingrijoreaza prea mult din cauza unor temeri care se dovedesc neintemeiate. Doar constientizand preocuparile, iti dai seama cat de nefondate pot fi si cat de mult te impiedica sa ai o sarcina sanatoasa si linistita. Qbebe isi propune sa treaca in revista pentru tine cele mai neintemeiate 10 temeri cu care femeile se confrunta in timpul celor 9 luni, tocmai ca sa le tai de pe lista. Vor exista cu siguranta altele. Dar fiind constienta de aceastea, poti mai usor sa iti dai seama daca si celelalte sunt justificate sau nu.

Intai se manifesta entuziasmul. Apoi se instaleaza teama. Teama ca nu vei naste un bebelus sanatos, ca nu vei naste deloc sau ca va fi deformat, teama ca nu ajungi la timp la spital sau ca ceea ce mananci ii face rau copilului. Incearca sa fii linistita si fericita. Astfel, sansele sa aduci pe lume un bebelus sanatos si fericit cresc considerabil. Lasa deoparte scenariile SF si documentarele macabre. Focuseaza-te pe sarcina ta si traverseaz-o cat mai natural cu putinta. Gandeste-te ca femeile fac asta dintotdeauna si miliarde de bebelusi au devenit adulti sanatosi si echilibrati. Nu te mai gandi la cele cateva cazuri inspaimantatoare. Totul va fi bine!

1. Teama de avort spontan

„Este putin probabil", ne linistesc specialistii. Ginecologul Karyn Morse, medic in cadrul spitalului Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles marturiseste ca din cele mai multe sarcini rezulta copii sanatosi, mai putin de 20 la suta finalizandu-se prin avort spontan. "Amintiti-va ca cele mai multe avorturi spontane au loc in primele saptamani de sarcina, atunci cand multe femei nici macar nu realizeaza ca sunt insarcinate si nu ar sti daca au avut avort spontan", adauga obstreticianul. Dupa ce medicul poate vedea bataia inimii - cand fatul are deja 6 - 8 saptamani - riscul de avort spontan scade la aproximativ 5%. Cat despre sansele de a avea un al doilea avort spontan, acestea sunt aproape inexistente - mai putin de 3%, ne asigura Diane Ashton, director medical March of Dimes. Avortul spontan - spun medicii - este cauzat de o anomalie cromozomiala care nu lasa fatul sa se dezvolte normal si este complet inevitabil. Puteti insa reduce riscul unui avort spontan prin evitarea tutunului, alcoolului si a cofeinei.

temeri sarcina

2. Teama ca voi avea un bebelusul deformat

Este una dintre cele mai comune temeri ale viitoarelor mamici. Dar medicii ne asigura ca sansele ca bebelusul sa se nasca cu diformitati fizice sau anomalii sexuale sunt foarte mici. Spre exemplu, in SUA, doar 3% dintre copii se nasc anual cu defecte de ordin fizic si doar 1% dintre bebelusi se nasc hermafroditi. Daca nu au existat cazuri in familie, chiar nu ai de ce sa iti faci griji. Iar daca sti astfel de situatii, nu inseamna ca ti se va intampla tocmai tie. Nu este cazul sa te alarmezi pana nu-ti confirma testele. Este indicat sa stai deoparte de documentarele care-ti prezinta tot felul de fenomene ala sarcinii si ale nasterii. Fiecare are specificul ei!

3. Teama ca ma deformez

Kilogramele in plus, picioarele umflate, fata rotunjita, toate fac parte din procesul nasterii. Doar silfidele isi pastreaza oarecum proportiile. Nu trebuie sa te necajesti si sa te inspaimanti! Odata ce ai nascut, iti vei recapa formele. Si apoi, este mai important sa nasti un bebelus sanatos decat doua-trei-cinci kilograme in plus. Cand vei fi insarcinata, vei avea cu siguranta alte preocupari decat aspectul fizic! In niciun caz, nu vei fi de nerecunoscut!

4. Teama ca nu imi hranesc suficient bebelusul

Viitoarele mamici au adesea temerea ca fatul nu primeste suficienti nutrienti. Unele merg pana intr-acolo incat se tem ca greturile matinale sa nu afecteze bebele in formare. Bebelusii sunt ca un burete, absorb toate substantele nutritive din hrana „astfel incat chiar daca ati consuma numai suc si biscuiti, nu ati avea de ce sa va faceti griji", spune dr. Karyn Morse. Dr. Ashton completeaza: "Doar daca nu esti pe punctul de a deveni grav deshidratat ori te simti atat de rau incat sa suni doctorul, greturile matinale nu cauzeaza niciun dezechilibru nutritional ori sa afecteze fatul". Important este sa ai o alimentatie echilibrata si mananci putin si des.

temeri sarcina

5. Teama de a nu-i face rau

Sunt femei care-si duc temerile la extrem pana intr-atat incat considera ca daca dorm pe burta vor strivi bebelusul. Nicio teama! Bebelusul tau este protejat. Organismul uman este o masinarie uimitoare, conceputa pana in cele mai mici detalii. Invelit in placenta - o alta minune a naturii, singurul organ temporar din corpul femeii - bebelusul este la adapost. Prin urmare, poti dormi linistita pe burta. Oricum, nu vei rezista tu prea mult in aceasta pozitie inconfortabila pentru tine. Vei simti nevoia sa iti schimbi pozitia inainte sa ii faci vreu rau bebelusului.

6. Teama ca voi intra in travaliu prea devreme

Ar putea fi o temere justificata in prima faza date fiind statisticile, care arata ca 13% dintre nasteri sunt premature. Dar 70% dintre acesti copii se nasc in saptamanile 34-36, cand riscul de complicatii sau probleme de dezvoltare scade considerabil. Deci, nu ai de ce sa iti faci griji! Mai mult decat atat, poti sa-ti iei unele masuri de precautie ca sa eviti nasterea prematura: controalele regulate, suplimentele cu acid folic sau renuntarea la alcool si tutun.

7. Teama de complicatii

Nici aceasta teama nu ar fi tocmai nejustificata. Daca stam bine sa ne gandim, se poate intampla oricand sa apara complicatii. Riscul de a-ti creste tensiunea arteriala, spre exemplu, este intre 5-8% sau de a face diabet gestational este, de asemenea, scazut. Poti preveni foarte usor complicatiile daca te duci la medic in mod regulat si ai grija de tine. Totodata, este bine sa gasesti un medic implicat, care sa te monitorizeze cu simt de raspundere astfel incat sa afli din timp daca apare ceva ingrijorator.

8. Teama ca nu voi fi in stare sa am grija de el

Este o temere comuna ambilor parinti deopotriva. Apare cu precadere la cei care nu au avut copii in familie si nu au schimbat sau leganat niciodata un bebelus. Pe de o parte, pare o temere intemeiata din punctul lor de vedere. Dar gandeste-te, nimeni nu s-a nascut invatat. Si pana la urma, in timp ce barbatii isi educa instincul patern, femeile sunt norocoase sa se nasca cu instincul matern. Te vei descurca cu siguranta! Si oricum rudele si prietenii vor fi mai mult decat bucurosi sa-si demonstreze talentul parintesc.

9. Teama ca sexul nu va mai fi acelasi

Una dintre preocuparile frecvente ale femeilor insarcinate este sexul. Cele mai multe se tem ca dupa nastere, sexul nu va mai fi ca inainte. Dar va fi! Cel putin din punct de vedere fizic. Trebuie doar sa ii lasi organismului ceva timp sa se refaca! Si sa ii mai dai o sansa libidoului. Dupa primele luni, in care ambii parteneri vor fi mai preocupati de parteneri decat de ei insisi, organismul isi va cere drepturile. Statisticile stau marturie in acest sens: aproape 70% dintre femei au raspuns ca lucrurile au revenit la normal dupa 6 luni de la nastere. Mai mult, majoritatea a marturist ca viata sexuala s-a imbunatatit dupa nastere.

temeri sarcina

10. Teama de durere

Nu cred ca exista femeie insarcinata care sa nu se fi gandit macar o data la proverbialele chinuri ale facerii. Imposibil sa nu-i fi trecut macar o data pe la ureche povesti ingrozitoare despre dureri teribile si nasteri aproape apoteotice. Dar gandeste-te o clipa: nasterea este cel mai firesc (ca sa ma exprim plastic) lucru din Univers. Face parte din natura umana. Fiecare femeie este conceputa ... sa conceapa. Iar durerea face parte din proces. Prin urmare, trebuie sa fie una suportabila! Iar daca esti mult prea sensibila si devine insuportabila pentru tine, las-o pe mana specialistilor. Sunt diverse modalitati in ziua de azi de a scapa de durerile nasterii. Chiar nu trebuie sa-ti umbresti fericirea de a fi insarcinata cu astfel de griji.

Citeste si: De la mamici adunate: ce as fi vrut sa stiu in legatura cu sarcina si nasterea

Surse: parents.com, thebump.com, fitpregnancy.com 

 

Articolul urmator
6 simptome de sarcină destul de neobișnuite, dar care nu sunt chiar atât de ciudate
6 simptome de sarcină destul de neobișnuite, dar care nu sunt chiar atât de ciudate

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Top 100 femei de succes din România. Care sunt numele care au ajuns pe listă
    Top 100 femei de succes din România. Care sunt numele care au ajuns pe listă

    Le admiri pentru forță, pentru tenacitate, pentru creativitate și nu în ultimul rând pentru pasiunea de care dau dovadă în tot ceea ce fac. S-au remarcat în cele...

    Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu
    Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu

    Nikki Jurcutz este din Australia, este mamă, paramedic și CEO la Tiny Hearts Education, o organizație de parenting. Aceasta a postat pe TikTok un video în care explică cele 5...

    Sunt însărcinată și extrem de anxioasă, după ce am pierdut altă sarcină, iar soțul meu nu mă susține deloc
    Sunt însărcinată și extrem de anxioasă, după ce am pierdut altă sarcină, iar soțul meu nu mă susține deloc

    O mămică din Marea Britanie a postat pe un forum situația dificilă în care se află cu soțul ei, fiind însărcinată și anxioasă, după ce a pierdut o sarcină cu puțin...

    A reușit să-și aducă tripleții pe lume în ciuda diagnosticului dat de medic: „Mi s-a spus că sunt prea „mare” ca să duc sarcina la bun sfârșit”
    A reușit să-și aducă tripleții pe lume în ciuda diagnosticului dat de medic: „Mi s-a spus că sunt prea „mare” ca să duc sarcina la bun sfârșit”

    O femeie în vârstă de 38 de ani din Weston-super-Mare a reușit să nască tripleți, deși medicii i-au spus că nu are nici o șansă. Parcurge articolul pentru restul...

    O mamă a fost sfătuită să facă întrerupere de sarcină când medicii au aflat că va naște un copil fără mâini: „Mi-au spus că sunt egoistă dacă nu avortez”
    O mamă a fost sfătuită să facă întrerupere de sarcină când medicii au aflat că va naște un copil fără mâini: „Mi-au spus că sunt egoistă dacă nu avortez”

    Mariaan și Hendrik Strauss s-au bucurat enorm când au descoperit că vor fi părinți. Însă bucuria a venit la pachet și cu teamă și mai ales cu multe prejudecăți din...

    „Mi-au spus că risc un avort care mi-ar pune viața în pericol”. Mărturia unei mame care a refuzat cu orice preț să facă întrerupere de sarcină și acum are un copil sănătos
    „Mi-au spus că risc un avort care mi-ar pune viața în pericol”. Mărturia unei mame care a refuzat cu orice preț să facă întrerupere de sarcină și acum are un copil sănătos

    O mamă și-a dorit mai mult decât orice să-și aducă copilul pe lume, chiar dacă medicii i-au spus că șansele să facă asta sunt foarte mici. Și a reușit. Atât ea,...

    Eu sunt acea mamă care nu bea alcool și sunt constant judecată!
    Eu sunt acea mamă care nu bea alcool și sunt constant judecată!

    Prima dată când am fost întrebată de ce nu beau a fost la prima aniversare a fiului meu. L-am sărbătorit în curtea din spate și îmi amintesc că eram atât...

    Care este mama și care sunt fiicele? Are 45 de ani, 8 fete și a uimit tot internetul
    Care este mama și care sunt fiicele? Are 45 de ani, 8 fete și a uimit tot internetul

    Cine spune că nu există tinerețe fără bătrânețe ar trebui să o cunoască pe Louise Young din Edinburgh. Are 45 de ani, corpul ei a trecut prin 8 sarcini și totuși nu o poți...

    © 2025 Qbebe