Ce trebuie să știi despre pH-ul vaginal
Vaginul constituie o parte importantă și surprinzătoare a anatomiei umane, nefiind util doar pentru plăcere, ci și pentru a crea și aduce viață. În plus față de aceste proprietăți minunate, dispune și de abilitatea extraordinară de a se curăța singur (secretă lichide naturale și menține un pH sănătos pentru a încuraja dezvoltarea bacteriilor bune și a descuraja proliferarea bacteriilor nocive).
PH-ul reprezintă o scală de măsură pentru aciditate și alcalinitate; valorile sale oscilează între 0-14: un pH mai mic de 7 este mai acid, iar un pH mai mare de 7 este considerat alcalin. Un pH vaginal sănătos se încadrează între 3.8-4.5 - astfel încât vaginul este cel mai sănătos când are un nivel acid al pH-ului.
Un vagin ușor acid reprezintă mediul perfect pentru tipurile de bacterii bune care ajută la menținerea vaginului curat și sănătos, iar cele mai nocive bacterii nu reușesc să supraviețuiască într-un mediu acid. Menținând acele bacterii la un nivel redus reprezintă un aspect important nu doar pentru igiena și confortul general, ci și contribuie la evitarea infecției și a bolilor. Un nivel al pH-ului peste 4.5 poate să te facă susceptibilă la vaginită sau la inflamația țesutului vaginal, care poate fi cauzată de infecții precum candida și vaginoză bacteriană (cea mai comună cauză a unei scurgeri vaginale anormale) sau la iritații în urma folosirii produselor de igienă feminină. Unele infecții vaginale pot chiar să te facă susceptibilă la alte boli cu transmitere sexuală precum chlamydia și gonoreea.
Multi-Gyn Flora Plus - Tratează și previne candidoza vaginală
Indicații:
Multi-Gyn Flora Plus este foarte eficient în prevenirea și tratamentul candidozei vaginale. Ameliorează simptomele vaginale neplăcute ca: usturime, mâncarime, scurgeri și mirosuri anormale, iritații locale determinate de candidoză. Are la bază complexul patentat 2 QR în combinație cu prebiotice selective. Optimizează pH-ul vaginal. Este sigur și fără reacții adverse.
Fiecare monodoză este prevazută cu aplicator pentru o utilizare mai ușoară.
Mod de folosire:
• Pentru tratarea candidozei: utilizați 1 tub doză unică înainte de a merge la culcare, timp de 5 zile consecutive.
• Pentru ameliorarea directă a mâncărimilor, iritațiilor, mirosului neplăcut: aplicați 1 tub cu doză unică, în orice moment, ori de câte ori aveți nevoie de ajutor pentru astfel de simptome.
• Pentru prevenirea recurențelor de candidoză: pentru a sprijini lactobacilii este suficientă aplicarea unei doze unice o dată la 3 zile.
Ingredienți: Galactoarabinan Polyglucuronic Acid Crosspolymer*, Monozaharide, Amino Acizi, Vitamine, pH 4,1
*2QR, polizaharide bio-active patentate
Factori neștiuți care pot dăuna sănătății intime
Majoritatea factorilor influențează direct pH-ul vaginal, însă există pași pe care îi poți face pentru a minimiza efectele nedorite:
1. Dușul vaginal - unele femei consideră că trebuie să își curețe vaginul cu apă sau alte produse speciale, însă acest lucru nu este necesar deoarece vaginul se curăță singur. Chiar și apa simplă are un pH de 7, peste nivelul ideal acid menționat anterior, iar parfumurile conținute de unele soluții de curățare intimă îți pot irita vaginul. Spălarea părții externe a vaginului (vulva) este singurul pas necesar pe care trebuie să îl faci în ceea ce privește igiena intimă; cu toate acestea, una din patru femei cu vârsta 15-44 ani din SUA folosește dușul vaginal, care nu doar crește riscul de infecție și iritație, însă este și inutil. Medicul Alyssa Dweck, profesor clinic asistent la Școala de Medicină Muntele Sinai și medic ginecolog în New York subliniază faptul că "vaginul nu este un loc murdar și oribil care necesită o curățare constantă și o frecare viguroasă. Curățarea sa este la fel ca și o spălare pe oricare altă parte a corpului. Recomandăm de obicei un săpun delicat și apă, fără parfumuri sau apă stropită în interior." Dacă observi însă un miros puternic sau neplăcut, programează-te la medicul ginecolog, este posibil să ai o infecție.
2. Contactul sexual - nu îți închipuiai că poate fi inclus acest factor între cei nocivi pentru sănătatea ta intimă. Se întâmplă acest lucru deoarece pH-ul spermei se situează între 7.1-8 și este încadrat drept alcalin, în timp ce secrețiile vaginale sunt acide. Când cele două secreții se combină apar reacții chimice care creează proprietăți noi ce pot avea un miros distinct (în funcție de nivelul individual al pH-ului fiecărei femei). În cazul în care observi iritație după sex folosește prezervative pentru a evita crearea unui dezechilibru vaginal. De asemenea, este indicat să urinezi înainte și după sex mai ales dacă ești predispusă infecțiilor vaginale (pentru a menține curată uretra), conform medicului Alyssa Dweck; uretra, vaginul și anusul sunt extrem de apropiate, iar contactul sexual poate determina bacteriile anale să pătrundă în vezica urinară unde se pot multiplica și cauza o infecție. Dacă depistezi un miros neplăcut după sex poate fi un semn de dezechilibru bacterian la nivel vaginal sau o infecție în sperma partenerului.
3. Menstruația - sângele are un pH de 7.4, prin urmare în timpul menstruației pH-ul tău este ridicat. Majoritatea femeilor pot face față acestei diferențe, însă unele descoperă că sunt predispuse infecției în itmpul sau după menstruație. Acordă atenție scurgerilor vaginale în această perioadă din lună, iar dacă folosești o loțiune de curățare, ai grijă să fie cu pH echilibrat și suficient de delicată pentru a te ajuta să menții sănătatea vaginului.
4. Tampoane - tampoanele absorb lichidul menstrual și toate bacteriile vaginale, bune sau rele. Pot împiedica bacteriile benefice să mențină echilibrul pH-ului vaginal și pot conferi bacteriilor nocive o suprafață pentru a se prolifera. Este important să te speli pe mâini după ce introduci un tampon, dar și înainte deoarece mâinile murdare îl pot contamina (și va rămâne în corpul tău între 4-8 ore). De asemenea, nu folosi niciodată tampoane interne pentru scurgerile zilnice și schimbă-l dacă ai nevoie să elimini materii fecale (bacteriile anale pot fi transferate pe tampon și pot infecta uretra).
5. Alăptarea sau menopauza - hormonii, în special estrogenul, joacă un rol important în menținerea sănății vaginale și a echilibrului pH-ului. Când femeile alăptează sau se află la menopauză nivelul estrogenului este redus, uneori conducând la afecțiuni precum atrofie vaginală și un nivel al pH-ului crescut. Discută cu medicul pentru a găsi o soluție în acest sens, fiind de ajutor și probioticele (cresc nivelul de bacterii benefice și mențin pH-ul acid).
6. Lenjeria intimă - vaginul are nevoie de aer curat din când în când. Un mediu întunecat, strâmt și umed poate preveni aerisirea, încurajând infecțiile fungice și bacteriene. Lenjeria din bumbac sau cu dublură de bumbac în interiorul lenjeriei reprezintă cea mai bună alegere, conform medicului Alyssa Dweck, profesor clinic asistent la Școala de Medicină Muntele Sinai și medic ginecolog în New York. Pentru persoanele predispuse la infecții este indicat să doarmă chiar fără lenjerie pentru a aerisi zona intimă; trebuie evitat materialul sintetic, costumele de baie ude, hainele ude sau murdare de la sala de fitness și chiloții care nu au bumbac în compoziție.
Surse: www.intimina.com; www.rd.com; www.mayoclinic.org