Cele mai interesante informații despre planeta noastră de la echipa Căpitanului Pământ

Cele mai interesante informații despre planeta noastră de la echipa Căpitanului Pământ

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe măsură ce înaintează în vârstă, orizontul cunoașterii copiilor se lărgește considerabil. Ei vor deveni tot mai dornici să știe ce se întâmplă în jurul lor. Este perioada perfectă pentru ca noi, părinți sau educatori, să încercăm să le stimulăm acestora dorința de a înțelege fenomene la care suntem permanent martori. De aceea, putem începe să le furnizăm informații privitoare la Pământ. Din articolul de mai jos veți afla care sunt unele dintre cele mai semnificative și mai interesante lucruri pe care ar trebui să i le împărtășim unui copil despre minunata noastră gazdă, Terra.

Forma și structura planetei noastre

Când vrem să le vorbim copiilor noștri despre Pământ, trebuie să pornim discuția de la acele elemente care-i conferă unicitate acestuia. Fie că este vorba despre aspect, formă sau structură, oricare dintre acestea contribuie la posibilitatea vieții noastre aici.

Iată câteva lucruri interesante pe care le putem spune copiilor:

Văzut din spațiu, Pământul se vede albastru și nu prea clar
Imaginile furnizate din spațiul cosmic ne dezvăluie Pământul ca fiind vizibil ca prin ceață, întrucât sunt nori formați datorită vaporilor de apă. Cea mai comună imagine a Pământului din spațiu este o sferă albastră, deasupra cărora se vede un strat gazos albastru, cu urme albe, ce o înconjoară.

Vedere a Pamantului din spatiul cosmic

Pe Pământ se găsește preponderent apă
Din suprafața totală a planetei, mai mult de jumătate este ocupată de apă. Astfel, se poate spune că uscatul ocupă doar 30% din ea, iar apele 70%. De asemenea, referitor la ape, 97% dintre acestea sunt sărate (în mări și oceane) și 3% sunt ape dulci. Cu privire la acestea din urmă, mare parte din ele provin de la ghețari. Un mic procent, de aproximativ 1%, este mai la îndemână pentru a fi apă bună de băut pentru noi. Acesta este motivul pentru care trebuie să prețuim mai mult apa și să nu o risipim!

Inițial, apa de pe Pământ s-a găsit în interiorul său
Acum milioane de ani, apa pe care o vedem azi se afla în interiorul Pământului. Dar în urma multiplelor erupții vulcanice ea a ieșit la suprafață și se regăsește în formele din prezent.

Deși pare perfect rotund, Pământul nu este așa
Mai exact, forma Pământului este sferoid sau elipsoid, întrucât este mai turtit la capete (unde se găsesc cei doi Poli, Nord și Sud) și mai bombat la mijloc. Aici se află o linie imaginară, care desparte Pământul în două părți și se numește Ecuator.

În interior, Pământul este format din mai multe straturi
Acestea sunt în număr de 3 și poartă următoarele denumiri: crusta (sau scoarța, care cuprinde uscatul și fundul mărilor și oceanelor), mantaua (alcătuită preponderent din roci și se întinde la peste 2000 de km adâncime), nucleul (este partea interioară a Pământului și este compusă din metale, dar mai ales din fier, unde temperatura ajunge la peste 6000 de grade).

Suprafața Pământului este compusă din mai multe bucăți de uscat, numite continente
Acum sute de milioane de ani, exista un bloc mai compact de plăci de uscat, reunite într-un singur continent. După aceea, în urma erupțiilor vulcanice și a mișcărilor din scoarța Pământului, acest continent s-a fragmentat în mai multe părți, ce reprezintă continentele de azi (Europa, Asia, Africa, America de Nord, America de Sud, Australia și Oceania, Antarctica).

Fenomenele caracteristice Pământului

Deși nu simțim, Pământul se află într-o continuă mișcare
Pământul se învârte în jurul unei axe (aceasta este o linie imaginară, înclinată, ce unește cei doi Poli) și în acest mod se poziționează față de Soare. Când Pământul va fi luminat de soare, atunci va fi zi, iar când Pământul nu va fi cu fața spre Soare, va fi noapte. Noi nu simțim că Pământul se rotește permanent pentru că există gravitația. Aceasta este o forță care ne permite să stăm pe Pământ, care lasă corpurile să aibă diverse poziții unele în raport cu celelalte.

Cum este asezat Pamantul in raport cu Soarele

Pământului îi ia 365 de zile să se rotească în jurul Soarelui
Mai exact, sunt 365 de zile și un sfert. De aceea, un an are în general 365 de zile, dar se întâmplă ca din 4 în 4 ani să aibă și 366 de zile (ziua în plus este 29 februarie).

Planeta noastră este protejată de un fel de „plăpumioară", care se numește strat de ozon
Ozonul este stratul care acoperă atmosfera planetei noastre și nu permite radiațiilor solare puternice să ajungă pe Pământ pentru a nu face posibilă viața aici. Dimpotrivă, el este cel care permite menținerea unui echilibru, astfel încât să nu fie nici prea cald, dar nici prea rece.

Pământul este protejat și de un câmp magnetic
Acest câmp se numește magnetosferă și s-a format ca urmare a existenței unui câmp magnetic ce există în interiorul Pământului. Acolo, în nucleu, au loc mișcări, ce duc la rotirea miezului de fier lichid. Câmpul magnetic este cel ne apără de vânturile și de furtunile solare (acelea sunt particule, eliberate de Soare, care se deplasează spre Pământ). Dacă nu ar fi acest câmp, particulele solare ar putea să distrugă atmosfera și să ducă la evaporarea apelor de pe Pământ, făcând imposibilă supraviețuirea.

Planeta Pământ este o planetă electrică
Motivul pentru care se întâmplă așa este pentru că există fulgere. Ele sunt raze de lumină care apar atunci când doi nori se lovesc între ei, în timpul unei furtuni. În momentul ciocnirii norilor, apar și zgometele numite trăsnete. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că, în fiecare minut, pe Pământ ajung aproximativ 6000 de fulgere.

Alte lucruri pe care un copil ar trebui să le cunoască despre Pământ

Primele forme de viață de pe Pământ au apărut în oceane
În urmă cu milioane de ani s-au conturat primele forme de viață din care au evoluat ulterior organismele vii de pe planeta noastră. Acest lucru a fost posibil datorită oceanelor, în urma unui proces complicat, în care primele organisme au luat naștere din materie fără viață.

Pe planeta noastră există încă multe specii nedescoperite
În ciuda diversității de pe Terra, specialiștii spun că mai sunt multe organisme ce trebuie descoperite. De exemplu, se crede că până în prezent sunt cunoscute doar 14% din totalul acestora.

Pe Pământ nu a existat o singură Epocă de Gheață
Copiii sunt fascinați de ideea unei Epoci de Gheață. Se vor bucura să afle că aceasta a existat într-adevăr și că s-a repetat de câteva ori. S-a estimat că, de-a lungul timpului, au existat 4 astfel de perioade. În timpul lor, planeta a fost complet acoperită de gheață.

De pe Pământ se pot vedea pe cer luminițe care dansează
Este vorba despre aurorele boreale, fenomene ce au loc atunci când particule care vin de la Soare se ciocnesc de câmpul magnetic al Pământului. Acest fenomen are loc mai ales în zona Polilor, întrucât aici câmpul magnetic atrage mai puternic particulele luminoase. Odată ce are loc coliziunea respectivă, pe cer apar luminițe în diverse culori, care pot fi admirate mai ales în zona Polului Nord. Atunci vorbim despre aurora boreală. În schimb, cele ce au loc în vecinătatea Polului Sud se numesc aurore australe.

Cel mai uscat loc de pe Terra se află chiar în apropierea oceanului
Este vorba despre Deșertul Atacama, din statul Chile, din America de Sud. Deși se află în preajma Oceanului Pacific, au existat și perioade mai mari de 1 an în care aici nu a căzut nici măcar o picătură de ploaie.

Echipa Căpitanului Pământ

Personaje din campania Petrom, „Natural Powerz”

Orice am dori să le spunem copiilor despre Pământ, putem apela și la o serie de personaje simpatice, care-i pot face să fie mai curioși să descopere minunile planetei noastre. Dintre acestea fac parte și cele lansate de către Petrom în cadrul campaniei „Împrietenește-te cu natura la drum!".

Alături de ele, Căpitanul Pământ va întregi echipa unor jucării de pluș simpatice, care îi așteaptă pe copii în stațiile Petrom, în perioada septembrie-noiembrie. Pentru ca juniorul tău să-și formeze propria echipă de plușați este nevoie de acumularea a 15 puncte bonus (din achiziția de carburanți, sau a unor produse de la branduri partenere), cu ajutorul cărora poate să se bucure de plușatul dorit în schimbul unei sume de numai 19,99 lei.

Vei vedea cât de minunat va fi să explorați natura, în drumurile voastre, având alături și jucăriile din „Echipa Căpitanului Pământ"!

Campania prin care pot fi achizitionate jucariile din campania Petrom „Natural Powerz”

Surse:
www.livescience.com, www.climatekids.nasa.gov, www.theworldcounts.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai interesante jocuri de societate pentru adulți
    Cele mai interesante jocuri de societate pentru adulți

    Jocurile de societate au fost de multă vreme o formă de divertisment prețuită, aducând oamenii împreună pentru a avea parte de gândire strategică, creativitate și...

    Cele mai inteligente animale de pe planetă
    Cele mai inteligente animale de pe planetă

    Fie că se adăpostesc în adâncul apelor, fie că se regăsesc printre speciile rare sau protejate din cele mai calde zone de pe Glob sau pur și simplu le...

    Zodiile care primesc undă verde de la astre pentru iubire. Cupidon face echipă bună cu Venus!
    Zodiile care primesc undă verde de la astre pentru iubire. Cupidon face echipă bună cu Venus!

    Pe data de 6 decembrie 2024, Venus intră în zodia Vărsătorului. Trei dintre nativi vor fi binecuvântați de astre cu dragoste, libertate, exuberanță și un nou...

    Un băiețel visează să salveze planeta. A devenit vegetarian și a lansat un canal YouTube
    Un băiețel visează să salveze planeta. A devenit vegetarian și a lansat un canal YouTube

    În general, nu este deloc la îndemână să convingi un copil să consume zilnic fructe și legume. Astfel, de multe ori este o adevărată provocare să găsești...

    Echipa Națională este alături de elevii care încep BAC-ul. „Să fiți inspirați și să luați note cât mai mari!"
    Echipa Națională este alături de elevii care încep BAC-ul. „Să fiți inspirați și să luați note cât mai mari!"

    Pentru 134.000 de tineri a început examenul de Bacalaureat! Deși au un examen important de susținut în fața echipei Olandei, la EURO 2024, echipa națională de fotbal a...

    Cum ajuți copilul să-și dezvolte spiritul de echipă
    Cum ajuți copilul să-și dezvolte spiritul de echipă

    Spiritul de echipă este o calitate importantă, pe care trebuie să le-o insuflăm celor mici încă din primii ani ai copilăriei. Un spirit de echipă bine dezvoltat îi...

    „După 38 de zile alături de ea, medicii ne-au spus că micuța noastră cu sindromul Down nu mai poate lupta”
    „După 38 de zile alături de ea, medicii ne-au spus că micuța noastră cu sindromul Down nu mai poate lupta”

    Bucuria de a deveni părinte pentru prima oară este imensă și nici nu îți poți imagina că s-ar putea întâmpla ceva rău cu copilul tău. Din păcate, viața te poate...

    Soțul meu vrea ca fiica noastră să renunțe la sportul ei favorit pentru că antrenorul este trans
    Soțul meu vrea ca fiica noastră să renunțe la sportul ei favorit pentru că antrenorul este trans

    O mămică povestește, pentru New York Post, că soțul ei vrea ca fiica lor să renunțe la antrenamentele de volei fiindcă antrenorul ei este transgender. Femeia spune că deși...

    © 2025 Qbebe