- Grădinăriți
- Faceți voluntariat
- Reguli privind recipientele de plastic
- Încercați să achiziționați produse resigilate
- Donați lucrurile de care nu mai aveți nevoie
- „Să spălăm rufele în mod responsabil!"
- Pregătiți-vă singuri produse destinate curățeniei din casă
- Organizați un picnic „verde"
- Stabiliți rezoluții legate de protejarea mediului
- Confecționați punguțe pentru gustarea de la școală
Grădinăriți
Fie că este vorba despre flori, arbori sau arbuști, să plantați adesea ceva va contribui la diminuarea efectelor negative ale poluării. Mai ales poluarea aerului, provocată cu precădere de gazele cu efect de seră, ar putea să se mai diminueze dacă fiecare dintre familie ar reuși în fiecare an să planteze măcar câte un copac. Alegeți specii caracteristice locului în care vă aflați și antrenați-i din plin pe cei mici într-o astfel de activitate. Nu numai că vor avea ocazia să învețe câte ceva nou despre plante și despre cum protejează acestea planeta noastră, dar vor putea să facă și mișcare în aer liber.
Pentru a-i încuraja mai mult pe aceștia să vă ajute să plantați, apelați și la anumite personaje simpatice. De exemplu, cele prezentate în campania „Împrietenește-te cu natura la drum!", lansată de către Petrom în această toamnă, le vor arăta celor mici ce rol au unele elemente ale naturii în reducerea poluării.Astfel, bucuria descoperirii va fi mai mare când le vor avea alături pe jucăriile de pluș Copăcescu și Plantela.Te așteptăm cu drag să le întâlnești, alături de alte jucării drăgălașe, la stațiile Petrom din țară, în perioada septembrie-noiembrie.
Tot ce veți avea de făcut este să strângeți puncte (fie prin achiziționarea de carburant, fie prin cumpărarea unor produse ale unor brand-uri partenere), să le lipiți pe un talon, iar la acumularea de 15 puncte bonus, alături de suma de 19,99 lei, veți putea să cumpărați personajul preferat.
Veți vedea cât de minunat va fi să explorați natura, în drumurile voastre, având alături și jucăriile din „Echipa Căpitanului Pământ”!
Faceți voluntariat
Când sunteți în familie vi se va părea mai distractiv să participați la misiuni de voluntariat. Nu este neapărat necesar ca aceasta să se desfășoare cu o ocazie anume (cum ar fi de „Ziua Pământului" de exemplu), ci orice activitate care urmărește îndepărtarea deșeurilor și curățarea unei zone este oricând binevenită.
Adunați-vă cu mic, cu mare, echipați-vă corespunzător și îndepărtați gunoaiele din locurile în care acestea sufocă natura. Gândiți-vă că, dacă tot mai multe familii ar proceda așa, poluarea pământului ar mai începe să se diminueze și nu am mai resimți atât de puternic efectele schimbărilor climatice!
Reguli privind recipientele de plastic
Deșeurile de plastic sunt unele dintre cei mai importanți factori ai poluării, mai ales când vine vorba de sol și de apă. Pentru a contribui și voi la protejarea naturii prin limitarea utilizării sticlelor de plastic, stabiliți reguli clare în familie. De pildă, fiecare membru al familiei va avea voie să utilizeze o singură sticlă de plastic și va încerca să nu o arunce atunci când nu o mai folosește (o poate transforma, de pildă, într-un recipient în care să crească o plantă). În plus, copiii pot primi de la părinți următoarea recompensă, astfel încât să ajungeți să apelați la cât mai puține sticle de plastic: vor avea dreptul să-și aleagă orice fel de săpun solid, cu condiția să nu mai colecționați sticle provenite de la gelurile de duș sau de la săpunul lichid.
Încercați să achiziționați produse resigilate
Specialiștii consideră că o modalitate de a mai evita din acumularea excesivă a deșeurilor este să achiziționăm, când se poate, și produse resigilate. Acest fapt nu înseamnă că vom avea parte de produse care nu mai sunt în stare bună de funcționare, ci pur și simplu s-a întâmplat ca la un moment dat ambalajul lor original să fie desfăcut.
Odată ce avem în casă asemenea produse, putem să ne apucăm, alături de cei mici, să confecționăm noi ambalaje pentru ele. Cel mai bine va fi să ne folosim tot de materiale reciclate.
Donați lucrurile de care nu mai aveți nevoie
În casa fiecăruia dintre noi există cu siguranță numeroase lucruri pe care știm că nu le vom mai folosi și suntem tentați să le aruncăm. Dacă vrem să avem o atitudine mai responsabilă față de mediu, în loc să facem acest demers vom alege să le donăm. Fiecare membru al familiei poate contribui cu ceva la donație și nu numai că putem veni în sprijinul celor aflați în dificultate, dar vom ști că nu am trimis și în natură deșeuri.
„Să spălăm rufele în mod responsabil!"
În special dacă aveți copii mai mari, aceștia vor putea să înțeleagă faptul că poluarea poate fi provocată inclusiv de detergenții și alte produse de curățare a rufelor, ce sunt folosite excesiv, precum și de risipa de apă și de energie.
Ori de câte ori vă pregătiți să spălați rufele, explicați-le copiilor următoarele lucruri:
- Când putem, este bine să spălăm rufele și manual;
- În cazul rufelor prea murdare, este ideal ca înainte să îndepărtăm excesul de mizerie prin înmuiere prealabilă și după aceea să le punem în mașina de spălat. Va fi o soluție pentru a nu mai folosi atât de mulți detergenți, spălând rufele foarte murdare de două ori;
- Dacă putem, ar fi ideal să folosim apă călduță sau rece, pe care să o introducem în mașina de spălat, în loc să utilizăm numai apă fierbinte;
- Întotdeauna să ne străduim să spălăm când mașina se poate umple, fără să risipim astfel apă și energie.
Pregătiți-vă singuri produse destinate curățeniei din casă
Specialiștii ne îndeamnă, dacă ne dorim într-adevăr să participăm la reducerea poluării, să nu mai utilizăm atât de multe produse de curățeni din comerț. Acestea conțin numeroase substanțe toxice, deosebit de nocive pentru mediu.
De aceea, înainte să vă apucați de curățenia generală, reuniți-vă și pregătiți în casă unele dintre produsele cele mai folosite.
Iată două exemple în acest sens:
Cum să faceți o soluție destinată curățării și dezinfectării băii și bucătăriei
Baia sau bucătăria vor mirosi bine și vor străluci de curățenie dacă veți respecta indicațiile de mai jos:
- Umpleți un borcan de sticlă cu coji de lămâie sau de portocală
- Le veți da cu sare și le veți lăsa așa pentru 30 de minute
- Le veți umple pe jumătate cu oțet și cealaltă jumătate va fi umplută cu apă
- Veți pune un capac și veți lăsa amestecul să se „odihnească" timp de 2-3 săptămâni
- Vei distribui soluția într-o sticlă cu spray și veți turna peste ea ulei esențial de lămâie sau de portocală
Pregătiți o soluție pentru curățarea geamurilor. Tot ce veți avea de făcut va fi să puneți într-un recipient aceste ingrediente:
- 1/4 cană oțet;
- 1/4 cană spirt;
- 1 lingură amidon;
- 2 căni de apă;
- orice ulei esențial;
- Veți agita bine sticla și veți aplica soluția pe geamuri.
Organizați un picnic „verde"
Profitați de timpul liber și mergeți cât puteți de des la un picnic. Nu numai că veți putea petrece o zi agreabilă alături ce cei dragi, dar puteți să demonstrați și că sunteți o familie care știe să respecte natura.
Pentru a avea parte de un picnic „eco", ar trebui să respectați următoarele sfaturi:
- Străduiți-vă să nu folosiți prea multe ambalaje și orientați-vă spre cele care sunt biodegradabile;
- Bucurați-vă din plin de natură și încurajați-i pe cei mici să facă la fel, să-i descopere miracolele;
- Pe cât posibil, reciclați cât mai mult din produsele pe care le-ați utilizat la picnic.
Stabiliți rezoluții legate de protejarea mediului
Ca să fiți siguri că veți fi mai atenți și mai responsabili față de mediul înconjurător încercați să pregătiți niște rezoluții pe care să încercați să le puneți cât mai mult în practică. De exemplu, gândiți-vă la:
- Nu veți mai uita luminile aprinse prin toată casa, deși nu aveți nevoie;
- Închideți calculatorul/televizorul când nu aveți treabă cu ele;
- Nu veți mai folosi atât de mulți detergenți sau alte produse de curățenie toxice;
- Nu veți mai apela la atât de multe produse pe bază de hârtie sau de material plastic etc..
Oricare dintre aceste rezoluții sunt numai bune pentru ca familia voastră să-și aducă și ea contribuția la diminuarea poluării.
Confecționați punguțe pentru gustarea de la școală
Întrucât una dintre cele mai mari surse ale poluării o constituie deșeurile, este important ca micuții să înțeleagă faptul că de noi depinde să reducem drastic numărul acestora. Una dintre cele mai cunoscute metode este reprezentată de reciclare, pe care o putem face zi de zi, în legătură cu cele mai comune activități. De exemplu, chiar și când pregătim gustarea pentru școală, va fi mai indicat să înlocuim ambalajul de hârtie sau plastic cu un material textil. Dacă acesta provine de la un lucru pe care, dacă nu l-am folosi în acest scop, l-am arunca, atunci este și mai bine. Mai ales copiii mai mari, care țin să aibă la ei câte ceva care să atragă atenția colegilor, pot să aibă, pentru gustare, o plasă confecționată din jeans.
În vederea pregătirii ei vom proceda în felul următor:
- Se va tăia o bucată de 32-34 cm de pe o parte a blugilor respectivi;
- Se va îndoi o porțiune de 1-1,5 cm la capătul superior al bucății de blugi, astfel încât să se poată fixa acolo o sfoară. Îndoitura se va coase, având grijă ca la capete să lăsăm câte o mică deschizătură prin care se va introduce sfoara;
- Veți tăia o bucată de 1m de sfoară sau panglică, pe care o veți introduce în deschizăturile confecționate;
- Veți mai tăia o bucată din restul blugilor rămași, care să fie însă cam cu 2, 5 cm mai mare decât prima;
- Veți alături cele două părți din blugi și le veți coase manual sau la mașină;
- Plasa va fi decorată cu orice alte obiecte realizate homemade, eventual tot prin reciclare.
Voi ați desfășurat până acum activități de familie care să contribuie la reducerea poluării?
Surse:
www.kids.nationalgeographic.com, www.loop7.com, www.news.nationalgeographic.com,www.science.howstuffworks.com, www.thespruce.com, www.thestatenislandfamily.com